Производството в Космоса може да звучи като научна фантастика, но то вече се случва, макар и в много малък мащаб. Анализаторите и няколко стартъпа прогнозират, че този пазар ще се развие, пише CNBC и цитира Илан Розенкопф, партньор в McKinsey:

"Ако погледнете фармацевтиката, полупроводниците, продуктите за красота и здраве и потенциално храните в смисъл на нови култури, ние смятаме, че пазарът ще бъде над 10 млрд. долара в някакъв момент през 2030 г., в зависимост от скоростта на съзряване".

Космосът предлага уникална среда за научни изследвания и развойна дейност, тъй като по-високите нива на радиация, микрогравитацията и почти безвакуумното състояние позволяват на компаниите да измислят нови производствени методи или материали, които не са възможни на Земята.

Тази практика не е съвсем нова. На Международната космическа станция са проведени редица експерименти от учени, правителствени агенции и търговски организации, занимаващис се с отглеждане на човешка тъкан, производство на по-чисти полупроводници и разработване на нови или по-добри лекарства. В бюджета за финансовата 2024 г. президентът Джо Байдън дори заделя 5 млн. долара за НАСА за провеждане на изследвания, свързани с рака, на МКС.

SpaceX и Vast се готвят да изстрелят първата частна космическа станция 300 милиона долара е първоначалната инвестиция в проекта


Но достъпът до МКС винаги е бил конкурентен и интересът към него продължава да расте. Сега няколко космически стартъпа виждат възможност да задоволят търсенето на инфраструктура за производство в Космоса с помощта на компактни космически фабрики. Едно от тях е Varda Space Industries от Южна Калифорния. Мисията на Varda е да помогне на фармацевтичните компании да подобрят своите лекарства или да измислят нови лекарствени терапии, като се възползват от уникалните свойства на Космоса, и след това да върнат тези материали обратно на Земята.

Ключът към бизнес предложението на Varda е явление, известно като кристализация на протеини. Това се случва, когато свръхнаситени разтвори на протеини се изпаряват, за да се образува твърдо тяло и учените да могат да изследват структурата на протеина. Разбирането на кристалната структура на даден протеин може да помогне на учените да получат по-добра представа за механизмите на заболяванията, да идентифицират цели на лекарствата и да оптимизират дизайна на лекарствата. Това пък може да осигури лекарства, които имат по-малко странични ефекти, по-ефективни са или издържат на по-широк спектър от условия - например не е необходимо да се съхраняват в хладилник.

Дългогодишни изследвания показват, че протеиновите кристали, отгледани в Космоса, са много по-качествени от тези, отгледани на Земята. Планът не е да се произвежда цялото лекарство в Космоса, а само това, което е известно като основна активна фармацевтична съставка или частта, отговорна за терапевтичните ефекти на лекарството.

Обратно броене за първия комерсиален полет на Virgin Galactic в Космоса Полетът е своеобразно прерязване на лентата на търговската услуга след няколко години, изпълнени с неуспехи


"Няма да ни видите да правим пеницилин или ибупрофен или други такива медикаменти за масова употреба, като се има предвид, че количеството кристали, което трябва да се създаде, е далеч отвъд настоящите ни възможности", казва българинът Делян Аспарухов, съосновател и президент на Varda Space Industries. "Но има широк набор от лекарства, които правят милиарди и милиарди долари годишен приход, които активно се вписват в производствения размер, който можем да осигурим дори на сегашното ни производствено съоръжение."

От другата страна на Атлантическия океан, в Кардиф, Уелс, Space Forge работи по проектирането на собствена космическа фабрика за производство на полупроводници от следващо поколение. Целта на Space Forge е да произвежда полупроводникови субстрати, използвайки материали, различни от силиций, за да се произвеждат по-ефективни и по-производителни чипове.

"Това следващо поколение материали ще ни позволи да създадем ефективност, каквато не сме виждали досега", казва Андрю Парлок, управляващ директор на операциите на Space Forge в САЩ. "Говорим за 10 до 100-кратно подобрение на производителността на полупроводниците."

Създадена от българин компания започна изследвания на лекарства в КосмосаVarda Space Industries на Делян Аспарухов изстреля първата си орбитална развойна капсула в понеделник


Точно както при фармацевтичните продукти, тайната съставка за постигане на този вид подобрение на производителността на полупроводниците се крие в създаването на перфектните кристали в Космоса. Тези видове усъвършенствани чипове са важни за индустрии като 5G и електрическите превозни средства. Подобно на Varda, Space Forge планира да произвежда само част от чиповете в Космоса.

"След като създадем тези кристали в космоса, можем да ги върнем обратно на Земята и ефективно да възпроизведем този растеж", казва Джош Уестърн, главен изпълнителен директор и съосновател на Space Forge. "Така че не е необходимо да ходим в Космоса безброй пъти, за да изградим доста добър мащаб, работейки с нашите партньори и клиенти от FAB на Земята."