Италия предлага изоставена мина в отдалечен край на Сардиния да се превърне в място за един от най-модерните телескопи в света.

Според вносителите на идеята, с необичайната си тишина, мястото може осигури одобрението и средствата на Европейския съюз, съобщава Reuters.

Оловно-цинковата мина "Сос Енатос", която се намира на 300 метра под земята под буйна растителност, е избрана от правителството в Рим като кандидат за домакин на така наречения телескоп "Айнщайн" (ET).

Проектът, финансиран от ЕС, има за цел да изследва дълбокия Космос чрез изучаване на гравитационните вълни и може да работи само при минимални земни вибрации.

"Това ще ни позволи да видим събития, много близки до времето, когато се е случил Големият взрив" преди около 14 млрд. години, заяви пред Reuters носителят на Нобелова награда за физика за 2021 г. Джорджо Паризи.

Той и други учени твърдят, че мината е идеална поради ниската сеизмична активност на района и липсата на селища наблизо.

Италия ще ви плати, за да заживеете в СардинияСардиния е вторият по големина остров в Средиземно море и отдавна е считан за природно бижу с богата културна история

Италия обаче трябва да се справи с конкурентната оферта за обект в Мьозе-Рейн, регион между Нидерландия, Германия и Белгия. Търгът ще бъде официално обявен не по-рано от края на 2024 г.

Италия залага на това, че проектът на стойност 1,9 млрд. евро може да донесе така необходимите инвестиции на остров Сардиния, един от най-бедните региони в страната.

Правителството вече е инвестирало 50 млн. евро от фондовете на ЕС за възстановяване след пандемията в своята оферта, включително и в предпроектно проучване.

Проектът на Италия предвижда подземно съоръжение с триъгълна форма и 10-километрови ръкави. Огледала в края на всеки тунел ще отразяват лазерни лъчи, чиято дължина се влияе от преминаването на гравитационните вълни. Тези минимални промени в дължината ще бъдат анализирани от телескопа.

“Джеймс Уеб” погледна в миналото и преобърна науката за Вселената Космическата обсерватория е разкрила шест големи галактики, които са съществували между 500 и 700 милиона години след Големия взрив

"Сос Енатос", близо до отдалечения град Лула в източната част на Сардиния, е миннодобивен обект в продължение на години, преди да бъде затворен през 1997 г.

Местните власти виждат в телескопа възможност да се вдъхне нов живот на район, засегнат от лоша инфраструктура, намаляваща раждаемост и обезлюдяване.

Марио Калиа, кмет на Лула, който е бивш миньор, заяви, че проектът ще остави непокътнат девствения природен пейзаж на местността, като същевременно ще донесе инвестиции.

Гравитационните вълни в пространството и времето, описани от Алберт Айнщайн, се причиняват от сблъсъка на небесни тела като черни дупки.

Очаква се телескопът да може да ги улови и да наблюдава обем от Вселената, който е много по-голям от този, който се вижда от използваните в момента инструменти, известни като интерферометри, допълва Reuters.