Вечеря на ниво "Мишлен" на ръба на Космоса може да стане реалност догодина, ако френската компания Zephalto постигне целта си.

Основана от бившия ръководител на полети Венсан Фаре д'Астиес, компанията вече продава "билети за предварителна резервация" за предстоящи пътувания в капсула под налягане, наречена "Селест", прикрепена към стратосферен балон.

Капсулата ще се издигне на височина 25 км, за да може гостите да се насладят на гледката към Земята. Между панорамните гледки пътниците ще се наслаждават на изискана вечеря, пише CNN.

Билетите за предварителна резервация са на цена от 10 000 евро и дават възможност на купувачите да запазят място, когато бъдат пуснати в продажба. В общи линии пътуването със "Селест" излиза 120 000 евро.

Местата на борда на първите полети от края на 2024 г. до средата на 2025 г. вече са изчерпани и сега се продават предварителни резервации за средата на 2025 г. и нататък, съобщават от компанията.

Капсулата може да превози шестима пътници и двама пилоти до максимална височина само за 90 минути, със скорост 4 метра в секунда.

След това се носи над Земята в продължение на три часа - достатъчно време, за да се насладите на многостепенна вечеря и няколко чаши изискано френско вино.

SpaceX и Vast се готвят да изстрелят първата частна космическа станция 300 милиона долара е първоначалната инвестиция в проекта

През последните години компании за космически туризъм като SpaceX, Blue Origin и Virgin Galactic правят все по-уверени стъпки в тази област, обещавайки да превърнат космоса в следващото задължително място за почивка.

Основаната през 2016 г., Zephalto не е единствената, която се надява да превозва пътници до Космоса с балон с горещ въздух. Space Perspective от Флорида вече приема резервации за своя космически кораб Spaceship Neptune, допълва още CNN.

Атмосферата в "Селест" напомня на тази на борда на самолет, само че с по-невероятни гледки и луксозно усещане. Интериорът на капсулата под налягане ще бъде дело на френския дизайнер Жозеф Диранд. Проектите все още не са публикувани от компанията.

Ричард Брансън: Пътуванията в Космоса трябва да продължат

Zephalto твърди, че работи в тясно сътрудничество с френската космическа агенция CNES по проекта и счита авиационната компания Airbus за един от своите партньори.

Балонът, който ще се задвижва с хелий, ще трябва да има сертификати от Европейската агенция за авиационна безопасност като търговски самолет.

Компанията отбелязва, че е завършила три пилотирани частични тестови полета, като за по-късно тази година е планиран още един, който трябва да премине през цялото пътуване.

Полетите ще бъдат достъпни за хора от всички възрасти и не е необходима предварителна подготовка.