2022 г. ще бъде запомнена с поредицата от събития за изследване на Космоса и успешната мисия Artemis 1 на НАСА до Луната, откриването на космическия телескоп James Webb и завършването на китайската космическа станция Tiangong .

По всичко личи, че 2023 г. ще бъде също една натоварена година. Гарет Дориан, научен сътрудник по космически науки в Университет на Бирмингам, и Иън Уитакър, старши преподавател по физика от Nottingham Trent University класират петте най-вълнуващи мисии през следващите 12 месеца в статия за The Conversation.

1. Ледените луни на Юпитер

Европейската космическа агенция (ESA) ще изстреля през април Jupiter Icy Moons Explorer (JUICE) - първата специализирана роботизирана мисия на Европа до Юпитер.

JUICE трябва да достигне планетата през юли 2031 г., след като извърши невероятен полет през Слънчевата система. Мисията ще навлезе в орбита около Юпитер и ще извърши многобройни прелитания около големите му ледени луни Европа, Ганимед и Калисто.

Източник: НАСА

След четири години прелитане JUICE ще влезе в орбита около Ганимед – най-голямата луна в Слънчевата система и така ще стане първият космически кораб, достигнал орбита около луната на друга планета. Ледените луни на Юпитер са интересни, тъй като се смята, че всички те съдържат океани от течна вода под замръзналата им повърхност . По-специално Европа се смята за едно от най- вероятните местообитания на извънземен живот в Слънчевата система.

JUICE ще бъде оборудван с десет научни инструмента, включително радар, проникващ в леда, за проучване на вътрешните океани. Това практически ще бъде първата стъпка в картографирането на подповърхностните океани, проправяйки пътя за по-екзотични бъдещи мисии с подводни превозни средства. Прозорецът за стартиране е от 5 април до 25 април.

2. SpaceX Starship

Въпреки че все още не е обявена дата, първият орбитален тестов полет на свръхтежкия космически кораб Starship се очаква в началото на 2023 г. Това ще бъде най-мощната ракета-носител, летяла някога, способна да издигне 100 т товар до ниска околоземна орбита, която ще да превозва хора от Земята до дестинации в Космоса.

Starship е общото име за двукомпонентна система, състояща се от космическия кораб Starship (който носи екипажа и товара) и ракетата Super Heavy. Ракетният компонент ще издигне Starship до около 65 км надморска височина, преди да се отдели и да се върне на Земята при контролирано кацане. След това горният компонент Starship ще използва собствените си двигатели, за да изкара останалата част от пътя до орбита.

Няколко кратки тестови полета на частта от системата Starship са направени с различна степен на успех. Но предстоящият полет ще бъде първият път, когато цялата система ще бъде използвана като едно цяло за достигане на Космоса. Първоначално този първи орбитален полет трябваше да стартира през септември 2022 г., но беше отлаган няколко пъти.

Космосът разкрива нови бизнес възможности за милиардиКосмическата икономика има отношение и към решаването на някои от най-големите предизвикателства пред човечеството

3. dearMoon

Дългоочакваният проект dearMoon, който ще отведе хора на шестдневно пътуване около Луната и обратно, първоначално бе планиран за 2023 г. Точната дата ще зависи от успешния тест на Starship. Това ще бъде първото истинско изстрелване в дълбокия Космос.

Проектът се финансира от предприемача Юсаку Маезава. Към него ще се присъединят още осем човека, избрани с конкурс. Техните имена и критериите, по които са избрани, не са оповестени.

Източник: dearMoon

Тази мисия ще отбележи голяма промяна в начина, по който мислим за Космоса, тъй като преди това само астронавти, избрани по невероятно строги критерии, са можели да стигнат до Космос. Едно пълно пътуване от няколко дни крие изключителни рискове, както по отношение на здравето, така и по отношение на инженерството.

Успехът или провалът на мисията dearMoon може да повлияе на това дали дълбокият космически туризъм ще бъде (не)сбъдната мечта.

4. Изследователят на астероиди

OSIRIS-REx е мисия на НАСА до близкия до Земята астероид Bennu. Ключова цел на тази роботизирана мисия беше да се получат проби от Bennu и да се върнат на Земята за анализ.

OSIRIS-REx сега бързо се връща на Земята с до един килограм ценни проби от астероиди, съхранявани на борда. Ако всичко върви добре, капсулата ще се отдели от космическия кораб, ще навлезе в земната атмосфера и ще се приземи с парашут в пустините на Юта на 24 септември. Връщане на проби от астероиди е било постигнато само веднъж досега – от мисията Hayabusa 2 на Японската космическа агенция през 2020 г.

Източник: НАСА

Bennu е с размер само половин километър, но има много интересни характеристики. Смята се, че се е откъснал от много по-голям астероид през първите 10 милиона години на Слънчевата система. Някои от откритите в него минерали са били променени от вода, което предполага, че древното родителско тяло на е притежавало течаща вода.

Освен това има изобилие от благородни метали, включително злато и платина. И накрая, Bennu е класифициран като потенциално опасен обект с (много) малка възможност за въздействие върху Земята през следващия век.

5. Частна мисия на Индия

SpaceX е най-известната частна компания за изстрелване в Космоса, но има много други, които разработват свои собствени серии ракети-носители по целия свят. Skyroot Aerospace , която успешно изстреля своята ракета Vikram-S през ноември 2022 г., скоро ще стане първата частна индийска компания, изстреляла сателит.

Самата ракета достигна 90 км височина, разстояние, което ще трябва да бъде подобрено, за да изведе група от сателити в орбита. Първото сателитно изстрелване на Skyroot е планирано за 2023 г. Ако мисияте е успешна, ще осигури маршрут за по-евтино стартиране на научни мисии.