През 2023 г. Русия, Индия и Европейската космическа агенция ще стартират мисии до Луната и по-нататък в дълбокия Космос. Пътят проправи мисията на НАСА Artemis I, която наскоро направи лунна орбита с цел да върне хората обратно на повърхността на Луната.

Предстоящи мисии до Луната

Индия планира да стартира мисията Chandrayaan 3 до Луната през юни 2023 г., като вземе модул за кацане и роботизиран роувър, за да изследва повърхността. Индия за първи път достигна Луната през 2008 г. с Чандраян 1.

Русия също планира да стартира своята мисия Луна 25 през юли 2023 г., като постави сонда на Луната, за да събере проби от южния полярен регион.

SpaceX планира да вземе японския милиардер Юсаку Маезава и осем други пътници на пътуването около Луната с dearMoon в края на 2023 г. Това ще бъде първата мисия на Starship , което може да превозва 100 души.

NASA ще изпрати следващата си мисия до Луната през 2024 г. Наречена Artemis II, тя ще изведе астронавти в орбита около Луната.

Американската агенция трябва да стартира мисията Artemis III през 2025 или 2026 г., като приземи първата жена и първия цветнокож човек на Луната.

Това ще бъде първият път, когато хора стъпват на Луната след последната от мисиите на НАСА Аполо през 1972 г. НАСА каза, че ще използва Space X Starship за мисията.

Китай обяви планове с Русия за създаване на съвместна база на Луната до 2035 г., но не е изготвен график за проекта.

Защо Луната привлича

Целта на космическите сили, като САЩ, Русия и Китай, е да създадат там бази, в които да живеят астронавти, според астрономи от Центъра по астрофизика Харвард-Смитсониън в САЩ. Те смятат, че Луната ще се използва като трамплин към места като Марс. Луната е страхотно място за тестване на технологии за дълбокия космос.

Изстрелването на ракетата на Space Launch System с космическия кораб Orion на полетния тест на Artemis I от стартовия комплекс 39B в Космическия център Кенеди. Източник: NASA

„Освен това е необходимо по-малко гориво за изстрелване на космически кораб от Луната, отколкото от Земята за пътуване в дълбокия Космос, освен това там е открит източник на гориво”, допълва д-р Лусинда Кинг, ръководител на космически проекти в университета в Портсмут.

Други космически мисии

НАСА ще изстреля своя космически кораб Psyche през лятото на 2023 г., за да изследва астероид, наречен 16 Psyche, за който се смята, че е остатък от планета, създадена в най-ранните дни на Слънчевата система.

Европейската космическа агенция (ESA) – организация, подкрепяна от 22 европейски държави, планира да изстреля своя Jupiter Icy Moon Explorer (JUICE) през април 2023 г.

Сондата ще търси признаци на живот във водния лед, за който се смята, че се намира под повърхността на три от луните на Юпитер - Ганимед, Калистро и Европа.

Въпреки това, в знак на протест срещу нахлуването на Русия в Украйна, ESA вече няма да използва руска ракета, за да изведе своя космически телескоп Euclid в орбита през следващата година. Вместо това ще използва ракета Falcon 9 на SpaceX.

Космическият пътешественик Джош Касада язди роботизираната ръка Canadarm 2. Източник: NASA

Европейската организация преустанови работа с Москва по мисията си ExoMars за изпращане на марсоход до Марс, отлагайки изстрелването до 2028 г.

Китай планира да постави телескопа Xuntian в ниска околоземна орбита през декември 2023 г., за да картографира далечни звезди и черни дупки. Той вече е кацал сонди и роботизирани роувъри на Луната и Марс и е поставил в Космоса научноизследователската станция Tiangong.

През последните години се появи визия за човечеството за Марс и отвъд нея. Ето защо страни като Китай и Индия се превърнаха в космически сили през последните години, заедно със САЩ, Русия и Европа, смятат учените.