Австралия усилено се готви да се присъедини към клуба на космическите държави. Страната е на прага да изпрати първата си ракета в Космоса и да стане дванадесетата нация, покорила Космоса. Базираната в Куинсланд аерокосмическа компания Gilmour Space вече е създала хибриден двигател Sirius, различен от всички, използвани досега. Последният квалификационен тест е преминал успешно в края на ноември. „Готови сме да продължим и да направим опит за пускане през следващата година“, съобщи Адам Гилмор, съосновател на компанията, пред ABC News.

Възможността за изпращане на полезни товари в Космоса отваря нови възможности в научните изследвания , производството , комуникациите и др. В близко бъдеще това може да бъде жизненоважно и за националната сигурност, тъй като все повече страни гледат към космоса като следващата военна граница.

Какво е уникалното на ракетния двигател? В повечето от тях горивото и източникът на кислород (т.нар. окислител) се комбинират в горивна камера и след това се запалват. Това генерира отработен газ, който се насочва през дюза, за да произведе тягата, необходима за освобождаване от земната гравитация.

В тези ракетни двигатели горивото и окислителят винаги са били в едно и също състояние на материята. За разлика от тях Sirius е хибриден и ще се задвижва с твърдо гориво и течен окислител.

Очаква се двигателите от този клас да са бъдат по-безопасни, по-прости и по-евтини от всички останали с твърдо или изцяло течно гориво.

Gilmour Space изглежда е преодолял досегашния недостатък със Sirius, отчасти благодарение на собствено твърдо гориво - ракетният двигател генерира 115 килонютона тяга по време на последния си квалификационен тест, което, както компанията потвърди пред New Scientist, е достатъчно, за да вдигне три или четири SUV автомобила .

Gilmour Space планира да постави пет двигателя Sirius на своята ракета Eris, която е в процес на разработка, и се надява, че те ще генерират достатъчна тяга, за да изведе в орбита първия й полезен товар - малък сателит. Изстрелването ще се проведе през април 2023 г., завърши с неуспех.

Китай направи първа орбитална смяна на караула на „Небесния дворец“С това започва и работата на втория обитаем пост на човечеството в ниска околоземна орбита

„Ние сме убедени, че ще излети, но нито една първа ракета носител от нова компания не е отишла успешно в Космоса от първия опит“, подчерта Адам Гилмор пред New Scientist, като добави, че ако не успеят с първия опит, ще повторят.

Ако постигне успех, Gilmour Space ще продължи с разработването на по-голяма ракета, способна да вдигне полезен товар от около 2200 паунда в ниска околоземна орбита (капацитетът на полезен товар на Ерис достига максимум 672 паунда).

Това би трябвало да е достатъчно за набирането на инвестиции. С тях компанията се надява да изстрелва сателити за клиенти, включително и на австралийското правителство. Целите й са дори още по-амбициозни. „Планираме да изпратим хора в Космоса. В нашата технологична пътна карта това ще се случи след около 10 години. Преодоляваме стъпка след стъпка”, обобщи Адам Гилмор пред ABC News.