След като за първи път поиска от Федералната комисия по комуникациите на САЩ разрешение да разположи 29 988 сателита от второ поколение Starlink още през 2020 г., най-накрая SpaceX получи положителен отговор. Макар и частично.

Комисията е дала на компанията зелена светлина за изграждане, разполагане и експлоатация на до 7 500 спътника за нейното съзвездие от второ поколение на височини 525 км, 530 км и 535 км. В съобщението си от FCC посочват, че това ще позволи на SpaceX да предоставя широколентов интернет на потребителите по целия свят. Дори на тези, които живеят в отдалечени извънградски райони.

Засега обаче комисията ограничава броя на спътниците, които SpaceX може да разположи, за да отговори на опасенията, свързани с орбиталните отпадъци и космическата безопасност. Според FCC одобрената бройка ще помогне за поддържането на безопасна космическа среда и няма да смущава работата на други сателитни и наземни оператори.

Няколко компании и дори НАСА вече са изразявали загриженост относно плана на SpaceX да разположи още 30 000 сателита, като се има предвид, че FCC вече е разрешила на компанията да изстреля 12 000 сателита от първо поколение Starlink.

В писмото си до комисията от НАСА посочват, че огромният брой сателити Starlink може да доведе до увеличаване на рисковете от сблъсъци и да намали броя на прозорците за изстрелвания. Въпреки това FCC засега само отлага действията по останалата част от заявлението на SpaceX, така че може да се очаква комисията да одобри и допълнителна бройка в скоро време.

Шефът на SpaceX Илон Мъск по-рано разкри, че сателитите Starlink от второ поколение ще бъдат много по-големи от предшествениците си и ще трябва да бъдат изстреляни с най-голямата ракета-носител на компанията Starship. Една от причините те да са по-големи са огромните антени, които ще имат възможност да комуникират с телефоните на Земята, подобно на наземните мобилни кули.

Космосът разкрива нови бизнес възможности за милиардиКосмическата икономика има отношение и към решаването на някои от най-големите предизвикателства пред човечеството

Космическият боклук – нарастващ проблем

Притесненията, свързани с нарастващия обем на космическия боклук, които изразяват от FCC, са напълно логични. Към август 2022 г. около Земята са обикаляли 31,780 обекта, характеризирани като космически отпадъци, отчитат от Европейската космическа агенция (ЕКА). А последният пример за това какъв проблем могат да бъдат подобни отломки, движещите с хиляди километри в час, датира от 2 октомври. Тогава сателитът CryoSat на ЕКА трябваше да прави множество маневри, за да избегне сблъсък с 3-сантиметрово парче от горната степен на ракета Agena-D.

Освен че създават рискове при изстрелванията, спътниците, които извършват активни маневри, за да избегнат сблъсък, изразходват допълнително гориво, като по този начин съкращават живота си и ускоряват присъединяването си към космическия боклук. Освен това тяхната замяна изисква по-ранното изпращане на нови сателити и по този начин броят на космическите апарати в орбита расте все по-бързо. А всички те са потенциален космически боклук.

С оглед на демократизацията на сателитната технология и сериозния спад в цените на изстрелванията този проблем само ще се задълбочава, а премахването на неработещите обекти е скъпо и изисква съгласувани усилия на повече от една космическа агенция или държава, точно както за решаването на проблема с околната среда на Земята, предупреждава специализираната платформа Nature.

Факт е обаче, че подобни инициативи не липсват. Последната такава е Законът за устойчивост на орбиталните системи от 2022 г., внесен в Сената на САЩ от четирима сенатори от Демократическата и Републиканската партия на 12 септември. Двупартийният законопроект предвижда отпускането на 150 млн. долара за пет години за НАСА за "създаване на демонстрационна програма за активно отстраняване на орбитални отпадъци" и "изисква разработването на единни практики за третиране на орбитални отпадъци с цел подпомагане на безопасна и устойчива орбитална среда.

На 23 юни 2022 г. правителството на Обединеното кралство обяви подобен План за устойчивост на космическото пространство.

Целият познат Космос вече е на няколко клика разстояниеАстрономи от университета „Джон Хопкинс“ създадоха достъпна за всеки карта на Вселената

Конкретни действия

Вече има и няколко пилотни проекта в посока отстраняването на космическите отпадъци.

Компанията Astroscale, например, получи 1,7 млн. паунда за проектиране на устройство, което може да отстранява няколко спътника в рамките на една мисия. Програмата Cleaning Outer Space Mission through Innovative Capture (COSMIC) се основава на платформата End-of-Life Services by Astroscale-demonstration (ELSA-d). Миналата година ELSA-d успешно демонстрира своята магнитна система за улавяне на космически апарати.

Друг подобен проект, който включва Airbus и е съфинансиран от Седмата рамкова програма на ЕС, е RemoveDEBRIS. Той е свързан със създаване на механизъм за улавяне, който използва мрежа и харпун с навигационна система.