Vast - базираният в Калифорния стартъп и един от най-новите участници в света на частните космически полети, планира да използва ракета на SpaceX, за да изстреля първата търговска космическа станция в света, съобщава CNN.

Към момента не е ясно колко ще струва споразумението, обявено от Vast, а ръководството на компанията отказа да коментира темата пред CNN.

Джед Маккалеб, основател и главен изпълнителен директор на Vast, който преди това направи състояние в бизнеса с криптовалути, заяви, че компанията е "развълнувана да се впусне в това пътуване за изстрелване на първата в света комерсиална космическа станция Haven-1 и нейния първи екипаж Vast-1".

Маккалеб ще инвестира 300 млн. долара от собствените си активи в това начинание и не планира да търси външни инвестиции за Vast, докато компанията не изгради предложената космическа станция и не генерира приходи.

Vast се стреми към дата на изстрелване още през август 2025 г.

Разработването на космическа станция обаче е изключително сложно начинание, изискващо продължителни тестове и ключови технологии.

Lockheed изгражда сателитна комуникационна мрежа от Земята до Луната Тя ще включва както възможност за връзка, така и лунна GPS система

Маккалеб заяви, че Vast ще има предимство, защото може да използва вече разработените системи на космическия кораб Dragon на SpaceX, който компанията планира да използва за превоз на пътници до своята космическа станция.

Vast ще оборудва своята станция Haven-1 с необходимите консумативи - като кислород и други материали за поддържане на живота на пътниците на борда, но на компанията няма да се налага да разработва система от нулата, обясни Маккалеб пред CNN.

Други компании - някои от които с подкрепата на НАСА, също работят по частни космически станции.

Страните, които се готвят да покорят Космоса през 2023 г.Русия, Индия и Европейската космическа агенция ще стартират мисии до Луната и по-нататък в дълбокия Космос

НАСА, заедно със своите глобални партньори, се стреми да ги използва, за да замени остаряващата Международна космическа станция, която от 2000 г. насам е непрекъснато обитаема в ниска околоземна орбита, допълва CNN.

Президентската администрация на Байдън-Харис и официални представители на Канада, Япония и страните участнички в Европейската космическа агенция разрешиха МКС да продължи да функционира до 2030 г. Но другият ключов партньор в Международната космическа станция - Русия, заяви, че ще гарантира участието си до 2028 г.

Не е ясно каква част от 300-те милиона долара на Маккалеб за проекта Haven-1 ще отиде за услугите по изстрелването на SpaceX. И двете компании не коментират темата пред медиите.

„Успешният провал“ като бизнес стратегия и път към космическото бъдещеПровалът на Starship всъщност ще помогне за ускоряване на разработването му, смятат експерти

"Екипът на Dragon и ръководството на SpaceX наистина искат да изградят космическа станция, базирана на Falcon 9", заяви Макс Хаот, президент на Vast. Той ръководеше аерокосмическата компания Launcher, преди да бъде придобита от Vast през февруари.

След като космическият кораб бъде изпратен в орбита, SpaceX ще осигури обучение на четирима членове на все още неназования екипаж за мисия, наречена Vast-1.

Първоначално Haven-1 ще да работи самостоятелно, като се движи свободно в околоземна орбита. По-късно компанията планира да прикрепи космическия кораб като модул към по-голяма космическа станция.

Крайната цел на Vast е да създаде масивна орбитална космическа станция с изкуствена гравитация, която би могла да бъде изстреляна на борда на SpaceX Starship – ракетата, която все още е в етап на разработка, след като се взриви във въздуха по време на първия тестов полет през април, припомня CNN.