Британският милиардер Ричард Брансън е убеден, че космическите пътувания могат да бъдат полезни за планетата и трябва да продължат.

По време на интервю за BBC той ги определи като "изключително важни" за Земята и даде пример със своето пътуване, което предприе през 2021 г.

Предприемачът беше попитан защо личности като британския принц Уилям и Бил Гейтс изразяват известна доза скептицизъм по отношение на космическите пътувания.

Той отговори и на тези, които го питат защо изпраща ракети в Космоса, след като твърди, че изменението на климата е един от основните му приоритети.

"На 100% съм съгласен, че трябва да се концентрираме върху решаването на много сериозни проблеми в този свят. По-голямата част от живота ми сега е посветена на това.", отговори той.

"И смятам, че някои от тези проблеми се решават по-лесно благодарение на факта, че съм бил в Космоса, така че сега мога да вдигна телефона на почти всеки човек по света, да се свържа с него, да пресека тромавата бюрокрация и да се надявам, че нещата ще бъдат решени.", допълни милиардерът.

"Комуникацията между нас се трансформира благодарение на космическите пътувания и сателитите горе", изтъкна Брансън.

"Наблюдението на глобални проблеми като изсичането на тропическите гори или незаконния риболов се трансформира благодарение на спътниците там горе", добави той и продължи да твърди колко значими ползи има от космическите пътувания, допълва CNBC.

Космическата компания Virgin Orbit на Ричард Брансън фалираМиналата седмица тя обяви съкращаването на около 85% от своите 750 служители

През последните години космическият туризъм и други планове за бъдещо изследване на Космоса предизвикаха разпалени дискусии и дебати за въздействието им върху околната среда.

През юни 2022 г. Националната агенция за океански и атмосферни изследвания публикува проучване в списанието Journal of Geophysical Research Atmospheres. Според данните, "значителното увеличаване на активността на космическите полети може да увреди защитния озонов слой на единствената планета, на която има живот".

Апокалипсис сега: Космодрумът на SpaceX в Тексас е пагубен за природата

В отговор на този въпрос, Брансън заяви пред BBC, че картината се подобрява.

"Това, което Virgin и основните ни конкуренти успяха да направят, е да намалят драстично екологичните разходи за космически пътувания по отношение на разходите за въглеродни емисии", каза той и допълни, че те "ще намалеят още повече".

Основателят на Virgin Group е един от няколкото милиардери, които са участвали в полети за космически туризъм. Сред другите са собственикът на Amazon Джеф Безос чрез компанията му Blue Origin. Друг водещ технологичен лидер, участващ в сектора, е собственикът на Tesla Илон Мъск чрез SpaceX.