Когато миналия месец става ясно, че компанията за космически сателити на Ричард Брансън Virgin Orbit е на път да се разбие с гръм и трясък на земята, малко известен инвеститор на име Матю Браун предлага 200 милиона долара за спасяване, пише Reuters.

В рамките на два дни, след като Браун се е свързва с него, главният изпълнителен директор на Virgin Orbit Дан Харт осигурява подкрепата на борда на директорите за предварително споразумение с 33-годишния инвеститор от Тексас, става ясно от документи и имейли, до които Reuters и още трима вътрешни източници имат достъп.

"Тази сутрин имахме среща на борда на директорите, на която се съгласихме да продължим напред, така че вече имам необходимата подкрепа", съобщава Харт на Браун в имейл от 21 март. В друго писмо същия ден Харт обнадеждава 750-те служители на Virgin Orbit, повечето от които към онзи момент вече са освободени от работа. В имейла си към тях Харт заявява, че базираната в Лонг Бийч, Калифорния компания ще започне "постепенно възобновяване" на дейността си.

Британски конкурент на SpaceX съкращава 85% от служителите си Virgin Orbit прибягва до този ход, за да се

Потенциалната сделка с Браун обаче се разпада за по-малко от седмица, след като Virgin Orbit прекъсва контактите с него и заплашва да предприеме правни действия, ако разкрие поверителни подробности за потенциалната инвестиция, според писмото за прекратяване на сделката.

Непубликуваните досега подробности дават представа за неуспешния опит на Virgin Orbit да избегне фалита.

По следите на един шеметен провал

Компанията, която в края на 2022 г. е струвала 3,8 млрд. долара и е смятала американската армия за един от най-големите си клиенти, подаде молба за несъстоятелност в началото на миналата седмица. Дан Харт, бивш ветеран от Boeing, не отговоря на молбата за коментар относно преговорите с Браун. Virgin Group, която е собственик на 75% от Virgin Orbit, също отказва коментар Reuters.

Групата предоставя финансиране на Virgin Orbit, докато компанията за изстрелване на сателити търси купувач в условията на несъстоятелност.

В интервю за CNBC на 23 март Браун заявява, че е в "заключителни преговори" за инвестицията от 200 млн. долара във Virgin Orbit в рамките на 24 часа. В писмо на адвоката на компанията обаче се казва, че пред медията той е преувеличил естеството на преговорите и е нарушил споразумението за поверителност на информацията.

Любопитна подробност обаче е, че телевизионното интервю последва доклад на Reuters, в който се казва, че Браун е близо до сделка за предложена инвестиция в компанията и се цитира подписаният договор и планираната дата на приключване - 24 март.

На 25 март, когато компанията прекъснва контакт с Браун, тя се натъква на проблеми с доверието към него, твърдят тримата вътрешни източници. Според твърденията на единия от тях, директорите са открили доказателства, които се разминават с данните, предоставени от Браун в неговата биография.

Космическата компания Virgin Orbit на Ричард Брансън фалираМиналата седмица тя обяви съкращаването на около 85% от своите 750 служители

В интервю пред Reuters Браун отхвърля обвиненията, че е представил невярна информация. Той заявява, че Virgin Orbit не е предоставила информацията, която е искал, преди да се съгласи да преведе 200 млн. долара в депозитна сметка, както е договорено.

Инвеститорът обаче не уточнява каква информация е искал да получи, а Reuters не успява да докаже твърденията му по независим начин.

"Абсолютно, 100%, разполагах с парите", добавя Браун.

Според Reuters обаче има очевидни несъответствия в няколко ключови елемента от твърденията на Браун пред CNBC и в LinkedIn относно компаниите, в които казва, че е работил, инвестициите и сътрудниците му.

Браун заявява, че няма акции във Virgin Orbit и не е спечелил от публичното оповестяване на офертата си и последвалия краткотраен скок на цената на акциите. В подадената във вторник декларация за несъстоятелност на компанията е посочено, че Матю Браун притежава 238 акции към момента на подаване на декларацията. В четвъртък стойността на тези акции е 48 USD.

Браун твърди, че посоченият инвеститор е друг Матю Браун.

Няма открити и корпоративни регистрации за две компании, за които Браун посочва в LinkedIn, че е съветник или партньор: Hogshead Spouter, базирана в Хонконг и Kona Private Capital на Хаваите. Браун заяви пред Reuters, че е работил там чрез офшорни структури, но без да предостави повече подробности.

Извън обхвата на радарите

В интервюто си за CNBC Браун обяснява, че работил с OpenAI, след което говорител на компанията посочи, че това никога не се е случвало. Браун обясни, че е структурирал сделките, за да защити поверителността на инвеститорите, като е предпочитал "да се крие под радара".

Колко са частните инвестиции в космически проекти и изследвания?Общият размер на частните инвестиции в т. нар.

Неточностите не свършват дотук.

Браун твърди, че от 2008 г. до 2021 г. е работил за Woods Family Office, базирана в Хюстън компания за частен капитал, като е започнал на 18-годишна възраст в ролята на главен изпълнителен директор, управляващ 6 млрд. долара, а след това се е издигнал до старши съветник. В официалния сайт на семейната компания като изпълнителен директор е посочен Ерик Уудс. При запитване за фирмата му чрез LinkedIn, той заявява: "Нямам какво да кажа и моят семеен холдинг също няма. Въпреки че Мат е съветник, ние нямаме нищо общо с покупката на Virgin, за която предполагам, че става въпрос."

След запитване до LinkedIn дали акаунтът на Уудс е реален, той е деактивиран от мрежата. LinkedIn признава, че спазва политиката за премахване на акаунти, за които е установено, че са измамни.

Браун твърди пред Reuters, че е продуцент на документалния филм от 2009 г. "Loose Change", в който се предполага, че атентатите от 11 септември са били заговор на американското правителство.

Кори Роу и Дилън Ейвъри, партньори в проекта, заявиха, че са предоставили на Браун продуцентски кредит за реализирането на филма, а в последствие той не е платил хиляди долари за разходи за звукозаписно студио, които е обещал устно. На тези обвинения Браун отговаря, че е предоставил "разумна" сума за финансиране и че раздялата му с двамата партньори "се е свела до различие в характерите".

В крайна сметка, фалитът на Virgin Orbit се оказа неизбежен и тя подаде молба за несъстоятелност. Това е съкрушително пропадане за компанията, която британският милиардер Ричард Брансън отдели от Virgin Galactic през 2017 г. с надеждата да предизвика SpaceX на Илон Мъск, припомня Reuters.

Бъдещето е в ръцете на купувача

Virgin Group, която притежава около 75% от Virgin Orbit, заяви, че е инвестирала над 1 млрд. долара в звеното за изстрелване на сателити, включително 60 млн. долара под формата на обезпечени заеми от ноември насам.

Virgin Investments, подразделение на Virgin Group, ще предостави 31,6 млн. долара нови средства на Virgin Orbit чрез финансиране на длъжника, за да финансира операциите, докато търси купувач в процедура по несъстоятелност, съобщиха компаниите.

Пазарната стойност на Virgin Orbit възлиза на 65 млн. долара преди иска за несъстоятелност, което е по-малко от над 3 млрд. долара в сравнение с преди две години.

Фалитът на Virgin Orbit - удар по космическите амбиции на Япония В списъка на провалените инициативи за Токио влизат и плановете за изграждане на космодрум в Кюшу

В заявлението за обявяване в несъстоятелност на Virgin Orbit се посочва, че най-големият й кредитор е базираната в Лондон Arqit Ltd, която дължи почти 10 млн. долара за услуги и като депозит на клиенти.

През 2021 г. Arqit Quantum (ARQQ.O) и Virgin Orbit обявиха сделка за изстрелване на два спътника, предназначени за предоставяне на услуги за криптиране на страните от "Петте очи": САЩ, Обединеното кралство, Канада, Австралия и Нова Зеландия. През декември Arqit Quantum заяви, че ще се откаже от разработката на сателити и е намерила начин да осигури сигурно криптиране чрез неуточнена "наземна инфраструктура".

Вторият по големина кредитор на Virgin Orbit са Космическите сили на Съединените щати, които са депозирали депозит от почти 6,8 млн. долара за бъдещи изстрелвания, според документацията.

Virgin Orbit осъществи първия си успешен полет през януари 2021 г. Оттогава компанията изпълни още три мисии, една през същата година и две – през 2022 г.