Когато Ричард Брансън зарязва училището, за да създаде списание, директорът предрича, че той или ще стане милионер, или ще влезе в затвора.

Петдесет години по-късно милиардерът, който стои зад компанията Virgin Group, стартира свой MasterClass, в който предлага истории и уроци как да преуспеем.

Ако изгледате всичките 13 епизода от MasterClass, ще научите няколко важни неща, които бизнесменът е демонстрирал в живота си многократно.

Винаги си водете бележки

Брансън често споменава бележника, който винаги носи със себе си. Той си записва размишления още откакто е тийнейджър. И днес продължава да практикува този навик.

Това е най-важното нещо, което съм правил - почти без изключение, да се самоорганизирам и да се насочвам в правилната посока, казва милиардерът.

Няма значение къде водите бележките си - в тефтер, на телефона или на таблет, важно е да поддържате потока на идеите си и да ги улавяте, доколкото можете.

Открийте по-добър начин

Най-успешните стартъпи се раждат от разочарованието, казва Брансън.

Преди 40 години той вижда възможност да подобри условията за хората, които летят със самолет, пише Inc.

Когато полетът му от Пуерто Рико до Британските Вирджински острови е отменен, тъй като няма достатъчно пътници, Брансън намира малка черна дъска и написва: “Virgin Airlines, $39 в една посока до BVI“.

Десет навика, променящи животаТе са пътят към успеха

Брансън наема самолет до местоназначението им.

Създаването на Virgin Atlantic започна с въпроса: „Има ли по-добър начин?“

Отговорите довеждат до първите системи за забавление на облегалките на седалките, стоящите барове и предлагането на по-добра храна.

Не търсете начин да „започнете бизнес“. Потърсете проблем за разрешаване и изградете бизнеса си около него, за да превърнете проблема във възможност, препоръчва Брансън.

Откроете се и се забавлявайте

Регистрирането на марката Virgin отнема на Ричард Брансън четири години. По онова време властите не гледали с добро око на името ѝ. Брансън обаче настоявал да бъде такова, тъй като бил нов в звукозаписния бизнес.

Трябва да поемете някои рискове и да се откроите от тълпата, ако изграждате компания, казва Брансън и допълва: Забавлявайте се!

По-късно богаташът става известен с приключенски каскади за пускане на нови продукти, като например да виси на бънджи въже на 100 фута под хеликоптер, за да стартира Virgin Mobile в Австралия.

Круизът само за възрастни на Ричард Брансън - тишина, спорт и насладаValiant Lady - вторият круизен кораб на компанията му, ще прекара лятото, пътувайки по няколко маршрута из Средиземно море

Ако възнамерявате да основавате компания, не се вземайте прекалено на сериозно, допълва Брансън.

Наемайте хора, които се отнасят добре с хората

През 2005 г. основателката на Spanx Сара Блейкли беше един от шестнадесетте предприемачи, които се състезаваха в шоуто на Брансън, The Rebel Billionaire. За първия тест Брансън се маскира като тромав, застаряващ таксиметров шофьор, за да вземе състезателите от летището. Докато другите му се подиграваха, Блейкли се отнасяше с уважение към шофьора и дори помогна с чантите.

Някои състезатели си тръгват същия ден, защото се провалят на първия тест - да бъдат мили с всеки, когото срещнат.

Блейкли остана в играта и седем години по-късно стана милиардер.

Брансън предлага да провеждате интервюта за работа в кафене, за да тествате характера на даден човек. Търсете хора, които са добри с другите.

Създавайте силни и уверени екипи от хора

Окуражавайте хората да имат смели идеи, без да се страхуват, че ще загубят работата си, ако се провалят, казва Брансън.

Награждавайте ги за опитите им, допълва той.

Ако се научите да изразявате положителната си оценка от работата на хората, те ще процъфтяват и вашата компания ще спечели.

Брансън приписва на тези пет навика своя успех. Те ще бъдат от полза за всеки, който мечтае да започне нещо ново.