Голяма част от технологичните милиардери притежават луксозни яхти.

Като започнем от основателя на Amazon и най-богат човек в света Джеф Безос, преминем през основателите на Google Лари Пейдж и Сергей Брин и стигнем до основателя на Oracle Лари Пейдж.

На луксозните плавателни съдове те имат фитнеси, спа, басейни, нощни клубове, киносалони и всякакви други екстри, които биха били достатъчни за една по-дълга почивка в морето, пише Insider.

Ако искате да разберете какъв е животът на тези мултимилионни яхти, добре е да знаете, че част от тях могат да бъдат наети за няколко дни или месеца.

Например, бившата яхта на съоснователя на Microsoft Пол Алън можеше да се наеме за 1 млн. долара на седмица. Яхтите на бившия президент на Alphabet и съосновател на Google Сергей Брин пък се отдаваха под наем за суми от 773 000 долара до 1.2 млн. долара за 7 дни.

Ето и малко повече информация за яхтите на милиардерите:

Пол Алън

Само преди броени дни мистериозен богаташ купи бившата яхта на Пол Алън за 278 млн. долара. Octopus беше построена през 2003 г., като е струвала на Алън 200 млн. долара. Първоначално за нея бяха искани 325 млн. долара.

Последната информация за яхтата е, че тя ще се отдава под наем срещу 1 млн. долара на седмица.

Джеф Безос

Най-богатият човек в света в момента строи своя собствена яхта, която ще е с дължина от 127 метра.

Суперяхтата ще разполага с хеликоптерна площадка. Интересът на Безос към яхтите не е от скоро, тъй като преди пандемията той често отсядаше на суперяхтата на своя приятел Давид Гефен.

Лари Елисън

Основателят на Oracle Лари Елисън притежава 88-метровата яхта Musashi, която беше купена през 2013 г. Освен нея той има и още няколко яхти - Katana, The Ronin и Rising Sun.

Милиардерът разполага и с няколко състезателни лодки, а също така има и отбор на име Oracle Team USA. В последните години той спечели няколко престижни надпревари.

Елисън притежаваше и доста по-голяма яхта, която беше изградена специално за него. 138-метровата Rising Sun разполага с 82 стаи, киносалон, винарска изба и баскетболно игрище. Елисън я продаде на Гефен за 300 млн. долара.

Стив Джобс

Смята се, че Елисън е причината Стив Джобс също да си поръча собствена яхта. Поръчката е дадена през 2008 г., но е изпълнена през 2012 г., т.е. година след смъртта му, което е причината Джобс така и да не се качи на яхтата си.

След смъртта му през 2011 г. плавателният съд, както и състоянието му, което тогава възлизаше на 14 млрд. долара, са наследени от съпругата му Лорийн Пауъл Джобс. 78-метровата лодка Venus се оценява на 130 млн. долара.

Лари Пейдж и Сергей Брин

Съоснователите на Google са едни от най-богатите хора в света. Двамата притежават собствени яхти, но съща така и частни самолети.

Яхтата на Пейдж е дълга 59 метра и беше купена през 2011 г. от новозеландски бизнесмен срещу 45 млн. долара. На нея има хеликоптерна площадка, джакузи и частен плажен клуб със шезлонги и чадъри.

Същата година Брин купува 73-метрова лодка срещу 80 млн. долара. Тя разполага с дансинг, киносалон и е смятана за една от най-бързите суперяхти в света.

Бившият главен изпълнителен директор на Google Ерик Шмидт също притежава луксозна яхта. Тя е с дължина от 59 метра и се казва Oasis. Разполага с басейн, фитнес и нощен клуб, като беше купена от Шмидт срещу 72 млн. долара през 2009 г.

Никлас Зенстрьом

Основателят на Skype е имал доста яхти през последните години, като всички те са носили името Ran. Седмата му яхта Ran VII е смятана за най-високотехнологичната от всички предходни, като дори използва електрически двигател за задвижване.

Ричард Брансън

Британският милиардер притежаваше яхта до 2018 г., когато я продаде. 32-метровият катамаран беше купен за 3 млн. долара, или доста по-малко от исканите преди това 9.6 млн. долара.

Основателят на Virgin Group купува лодката през 2009 г. и ѝ дава името Necker Belle, като по този начин прави връзка с карибския си остров Некер, пише Insider.