Американската компания Virgin Galactic започва да продава билети за пътуване в космоса на цена от 450 000 долара на човек, съобщава Ройтерс.

На 11 юли нейният собственик Ричард Брансън полетя на 80 километра над пустинята в Ню Мексико. Освен британския милиардер, на борда на летателния апарат Unity-22 бяха пилотите Дейв Макай и Майкъл Масучи, както и трима висши служители на Virgin Galactic - Бет Моузес, главен инструктор на астронавти в компанията, главният инженер Колин Бенет и Сириша Бандла, вицепрезидент за изследователската дейност.

Първият успешен полет на Virgin Galactic беше едно от най-важните постижения в нейната 17-годишна история.

През юни компанията получи разрешение от американския регулатор по авиационна безопасност да извършва превоз на пътници в космическото пространство.

Virgin Galactic ще предложи на космическите пътешественици три възможности - единичен билет, пакет от няколко места или резервация на цял полет.

Компанията ще предложи и места за професионални космонавти, които ще могат да извършват изследвания и да тренират на борда на нейните летателни апарати. Цената на едно място ще е 600 000 долара.

Първите билети ще бъдат продадени на хората, които са заявили желанието си да полетят с Unity-22 и са се записали в предварителния списък. В последните няколко месеца всеки можеше да направи това, след като плати 1000 долара капаро.