Новата гигантска ракета на SpaceX излетя на първия си изпитателен полет, но минути след като се издигна от стартовата площадка, се взриви и се разби в Мексиканския залив, съобщи Euronews.

Компанията на Мъск целеше да изпрати близо 120-метровата ракета Starship на околосветско пътешествие. На борда нямаше хора или сателити.

Планът предвиждаше ракетата-носител да се отдели от космическия кораб малко след изстрелването, но това не се случи. Ракетата се взриви четири минути след изстрелването, след което падна в океана.

От компанията съобщиха, че експлозията се дължи на "бързо непланирано разглобяване" на ракетата втв във въздуха. Въпреки това, тестът беше обявен за успешен и екипът получи поздравления.

Тексаската утопия на Илон Мъск - предприемачът строи собствен градНовият град Snailbrook ще се издига около Остин до фабриките на Boring и SpaceX

Starship е проектиран така, че да може да се използва изцяло за многократна употреба с бърз оборот, което драстично намалява разходите, подобно на това, което направиха по-малките ракети Falcon на SpaceX, издигащи се от Кейп Канаверал, Флорида.

Футуристичният космически кораб излетя на няколко километра във въздуха по време на тестовете преди няколко години, но се приземи успешно само веднъж.

Днешният експеримент трябваше да бъде първото изстрелване на първата степен на ускорителя с 33 двигателя, работещи на метан, допълва още Euronews.