Запушването на системите за възстановяване на водата на Международната космическа станция (МКС) е толкова голямо, че се налага маркучите да бъдат изпращани обратно на Земята за почистване и обновяване. Това се дължи на натрупването на биофилми – съвкупност от микроорганизми, които се придържат един към друг, а често и към повърхности като вътрешността на тръбите за възстановяване на водата. Тези микробни или гъбични образувания запушват филтрите в системите за обработка на вода и са опасни за здравето на астронавтите.

Тъй като биофилмите могат да нарушат целостта и да повредят оборудването, включително космическите костюми, рециклиращите устройства, радиаторите и съоръженията за преработка на вода, подмяната на засегнатите материали може да струва на космическите агенции много пари, пише още Engadget и дава пример: за 2023 г. НАСА е отделила 1,3 млрд. долара като част от бюджета си за снабдяване на товарните си мисии до МКС.

Предотвратяването на микробния растеж в капсулираните космически мисии ще бъде от особено значение за дългите пътувания до места като Луната или Марс, в които бързото връщане на Земята за ремонт или лечение на болни астронавти е почти неосъществимо. Затова и в рамките на партньорство между University of Colorado, MIT и NASA Ames Research учени изследват проби от космическата станция, като използват специфична и добре изследвана грам-отрицателна бактерия. Учените обединяват усилия и с експерти от LiquiGlide - компания, ръководена от изследователя от MIT Крипа Варанаси, която е специализирана в "премахването на триенето между твърди тела и течности".

Учените правят важна крачка напред в изучаването на слънчевия вятър Много явления са директно свързани с него, включително геомагнитните бури


Мултидисциплинарното проучване установява, че покриването на повърхностите с тънък слой нуклеинови киселини предотвратява растежа на бактериите върху пробите, взети от МКС.

Във вътрешността на изследаните флакони има камери, съдържащи новия повърхностен материал и микробите. Те са изстреляни в стазис към МКС, за да се избегне бактериален растеж преди достигането на условията на микрогравитация. След като се озовават на МКС, астронавтите активират пробите, като комбинират различните камери във флаконите.

В резултата на това учените стигат до заключението, че тези киселини носят лек отрицателен електрически заряд, който не позволява на микробите да се задържат по повърхностите.

Бактериите също така се сблъскват с уникална физическа бариера, както и с химическа такава: тестовите повърхности са покрити с "наногранули". Тези силициеви шипове, които приличат на малка гора, след това се намазват със силициево масло, създавайки хлъзгава повърхност, към която биофилмите трудно се придържат.

Създадена от българин компания започна изследвания на лекарства в КосмосаVarda Space Industries на Делян Аспарухов изстреля първата си орбитална развойна капсула в понеделник


Прилагането на този специфичен метод за покриване на повърхности с нуклеинови киселини, за да се предотврати натрупването на биофилми, показва, че в земните проби образуването на микроорганизми намалява с около 74%. Изненадващо, пробите от космическата станция показват още по-драстично намаление от около 86%. Въпреки това една от препоръките, които екипът е направил въз основа на тези първоначални резултати, е, че при бъдеща мисия трябва да се проведат тестове с по-голяма продължителност.

Памела Флорес, експерт по микробиология в University of Colorado, която участва в изследването, коментира:

"Не знаем колко дълго ще може да се поддържа тази ефективност. Затова определено препоръчваме по-дълъг период на инкубиране, а също така, ако е възможно, непрекъснат анализ, а не такъв само на крайните резултати."