В сряда Индия предяви още по-силни претенции за национална космическа суперсила, приземявайки успешно мисията си "Чандраян-3" на неизследвания южен полюс на Луната.

Космическият апарат беше изстрелян миналия месец и кацна на лунната повърхност успешно в 15:34 българско време в сряда.

Постижението превръща Индия в четвъртата държава, кацнала на Луната, и в първата, която каца на един от лунните полюси, посочва CNBC. Преди нея Русия (тогава Съветски съюз), САЩ и Китай са приземявали успешно космически апарати на Луната, а преди дни опит от Москва да достигне същия регион на Луната се провали.

Нарендра Моди се включи в живото предаване на кацането от Йоханесбург, където участва в 15-ата годишна среща на върха на БРИКС, обединяваща развиващите се пазари, пише още медията и цитира индийският министър-председател:

"Всички хора по света, хората от всяка страна и регион: Този успех принадлежи на цялото човечество. Всички ние можем да се стремим към Луната и отвъд нея".

Южният полюс на Луната - новата космическа надпревараНаградата при успех е свързана с науката, политиката на национален престиж и един нов аспект - парите


Южният полюс на Луната се превърна в място, представляващо интерес за изследователите, благодарение на неотдавнашните открития на следи от воден лед. Преди това Индия направи опит за кацане на южния лунен полюс през септември 2019 г., но софтуерна грешка доведе до разбиване на мисията "Чандраян-2" в повърхността.

″Южният полюс е наистина много интересен, исторически, научен и геоложки район, до който много държави се опитват да достигнат и който може да послужи като база за бъдещи изследвания", обяснява пред CNBC Уенди Уитман Коб, професор по стратегии и изследвания на сигурността в U.S. Air Force School of Advanced Air and Space Studies.

Уитман Коб добавя, че откриването на вода на южния полюс на Луната е "наистина важно за бъдещите изследвания", тъй като тя може да послужи като източник на гориво за ракети и космически кораби.

Дни преди кацането на "Чандраян-3" Русия се опита да приземи първия си космически апарат на Луната от почти 50 години насам. Но мисията "Луна-25" се разби в лунната повърхност в събота, като руската космическа агенция "Роскосмос" потвърди, че космическият кораб е излязъл от контрол.

По-рано тази година първият опит за кацане на японската компания Ispace също се разби в последния момент.

Пет мисии в Космоса, за които ще се говори през 2023 г.2022 г. ще бъде запомнена с поредица от събития за изследване на Космоса. По всичко личи, че 2023 г. ще бъде също една натоварена година


В САЩ НАСА до голяма степен се е обърнала към частни компании за този тип роботизирани изследователски мисии, като вместо това агенцията съсредоточава повечето си усилия върху програмата за лунни полети с хора Artemis.

Базираната в Хюстън Intuitive Machines има за цел да стартира първата си товарна мисия до Луната през ноември, докато базираната в Питсбърг Astrobotic се подготвя да стартира такава през следващата година.

Изгряваща космическа сила

Индия все повече се разглежда като водещ геополитически играч в областта на космоса.

Моди посети САЩ през юни, по време на което подписа споразумения заедно с президента Джо Байдън за присъединяване към споразуменията Artemis и по-нататъшно сътрудничество по космически мисии между ISRO (индийската космическа агенция) и НАСА.

Очаква се през следващата година космическите агенции да работят заедно за полет на индийски астронавти до Международната космическа станция.

47 години по-късно: Русия ще се опита да се върне на ЛунатаПри успех това ще бъде първият космически апарат, извършил меко кацане на южния полюс на земния спътник


Индия също така направи повече с по-малко средства от своите водещи световни партньори, като годишният бюджет на ISRO е малка част от този на НАСА. През 2020 г. ISRO изчислява, че мисията "Чандраян-3" ще струва около 75 млн. долара.

Първоначално тя беше планирана за 2021 г., но беше отложена заради пандемията.

Администраторът на НАСА Бил Нелсън поздрави ISRO за успешното кацане в публикация в X (доскоро известна като Twitter) като добавя: "Радваме се, че сме ваш партньор в тази мисия!"