Дни след успешната мисия на Индия до Луната, страната се насочва към Слънцето.

Според Индийската организация за космически изследвания (ISRO) космическият апарат Aditya-L1 ще бъде изстрелян от космодрума Шрихарикота на 2 септември в опит да се изследва Слънцето и неговото влияние върху космическото време, съобщават световните медии.

Aditya, което на хинди означава слънце, ще бъде поставен в орбита около точката на Лагранж 1 на системата Слънце-Земя, откъдето Слънцето може да се наблюдава без никакви препятствия, става ясно от доклад на ISRO.

Точките на Лагранж са позиции в пространството, където гравитационните сили на две големи маси създават "засилени области на привличане и отблъскване", според НАСА. Получената сила на противовес може да се използва за запазване на позицията и намаляване на разхода на гориво и може да се оприличи като "място за паркиране" за космически кораби.

Успех! Индия е първата държава, стъпила на южния полюс на Луната


Изстрелването ще отбележи първата индийска космическа обсерватория за изучаване на Слънцето и ще предложи "голямо предимство на непрекъснатото наблюдение на Слънцето без никакво окултиране или затъмнения", се посочва още в доклада на ISRO.

Мисията ще позволи също така да се изследва слънчевия вятър, който предизвиква смущения на Земята като нарушаване на комуникациите и навигационните системи.

През 2019 г. правителството на Индия заделя бюджет от 46 млн. долара за мисията, като оттогава не е публикувало никакви актуализации.

В сряда Индия стана четвъртата страна, която кацна на Луната, като направи това със сравнително ниския начален бюджет от 75 млн. долара. Страната се превърна и в първата, която успява да го направи на южния полюс на естествения спътник на Земята.

Учените правят важна крачка напред в изучаването на слънчевия вятър Много явления са директно свързани с него, включително геомагнитните бури


Експертите твърдят, че Индия може да поддържа ниски разходи чрез копиране и адаптиране на съществуващи технологии, както и благодарение на изобилие от висококвалифицирани инженери, които получават много по-ниси заплати от чуждестранните си колеги.

През 2014 г. Индия стана първата азиатска държава, която изведе кораб в орбита около Марс, а до следващата година се очаква да изстреля тридневна мисия с екипаж в орбитата на Земята.

Страната планира също така съвместна мисия с Япония за изпращане на друга сонда до Луната до 2025 г. и орбитална мисия до Венера през следващите две години.

Въпреки че това е първи опит за Индия, други държави успешно са поставяли орбитални апарати за изучаване на Слънцето. Това са слънчевата сонда Parker на НАСА през 2021 г., която беше изпратена в короната на Слънцето, за да вземе проби от частиците и магнитните полета, както и Solar Orbiter на Европейската космическа агенция, който беше изстрелян година по-рано.