ЦРУ и други разузнавателни агенции на САЩ скоро ще имат свой чатбот с изкуствен интелект, подобен на ChatGPT. Програмата, разкрита във вторник от Bloomberg, ще се обучава върху публично достъпни данни и ще предоставя източници заедно със своите отговори, така че агентите да могат да потвърдят тяхната валидност.

Целта е американските агенти да пресяват по-лесно непрекъснато нарастващите количества информация, въпреки че точното естество на това, което включва терминът „публични данни“, може да предизвика някои проблеми с поверителността.

„Минахме от вестници и радио, към вестници и телевизия, към вестници и кабелна телевизия, към основен интернет, към големи данни и това просто продължава“, казва Ранди Никсън, директор на Open Source Enterprise към ЦРУ, в интервю за Bloomberg. „Трябва да намираме игли в купа сено.“

Отделът на Никсън планира да разпространи инструмента за изкуствен интелект сред американските разузнавателни агенции „скоро“. Той казва, че инструментът ще позволи на агентите да търсят информация, да задават последващи въпроси и да обобщават „плашещо“ големи масиви от данни.

Японските служби откриха, че китайски хакери са в мрежите им от месециТова далеч не е първият случай на хакерска атака, спонсорирана от китайската държава


„След това можете да преминете на следващото ниво и да започнете да чатите и да задавате въпроси на платформата и да получавате отговори с включени източници на информация“, казва той.

ЦРУ не е уточнило кой AI инструмент (ако има такъв) използва като основа за своя чатбот. След като инструментът бъде наличен, цялата общност на американското разузнаване от общо 18 агенции ще има достъп до него. Законодателите и обществеността обаче няма да могат да го използват.

Никсън казва, че инструментът ще следва американските закони за поверителност. Той обаче не посочва как правителството ще го предпази от изтичане в интернет.

Федералните агенции (включително Тайните служби) и полицейските сили на САЩ вече са били обект на доказани обвинения, че заобикалят заповеди и използват търговски пазари, за да купуват данни. Те включват местоположения на телефони, които правителството технически описва като „отворен код“.

„Мащабът на това колко събираме и върху какво събираме е нараснал астрономически през последните 80 години - толкова много, че това може да бъде обезсърчително и понякога неизползваемо за нашите потребители“, казва Никсън и предвижда, че инструментът ще позволява сценарий, „при който машините ви подават правилната информация и могат автоматично да обобщават и да групират данните“.

Късмет или усет? Как Вашингтон откри, че Пекин му чете имейлите Кампанията е проведена чрез цифров ключ, откраднат през „каскада от грешки във вътрешната сигурност“


Решението на правителството на САЩ да продължи напред с инструмента може да бъде повлияно и от Китай, който заявява, че иска да надмине конкурентите си и да стане де факто световен лидер в AI до 2030 г.

В отговор, Вашингтон предприе стъпки за противодействие на влиянието на Китай, като същевременно проучва вътрешните и икономическите рискове, свързани с AI. Миналата година администрацията на Байдън стартира план за Закон за правата на AI, определящ отношението на Белия дом към технологията.

Освен това администрацията на Байдън настоява за създаването на рамка за управление на риска от AI и инвестира 140 милиона долара в създаването на нови изследователски институти за AI и машинно обучение.

Не на последно място, през юли президентът Байдън се срещна с лидери от компании за изкуствен интелект, които се съгласиха с необвързващи изявления, че ще разработват продуктите си етично.