Изключително секретната гражданска шпионска агенция на Китай откри публичен акаунт в социална медия, за да призове "всички членове на обществото" да се включат в борбата ѝ срещу шпионажа.

Предлагат се награди и защита за тези, които предоставят информация, съобщава CNN.

Министерството на държавната сигурност контролира разузнаването и контраразузнаването както в Китай, така и в чужбина.

Неговата компетентност предизвиква аналогии с ЦРУ и ФБР, но то е далеч по-потайно в работата си - няма дори публичен уебсайт, на който да описва дейността си.

Изненадващо обаче, службата реши да открие акаунт в WeChat, изключително популярното приложение за чат в Китай, което има над 1 милиард потребители.

Ден по-късно акаунтът публикува първата си публикация. Под заглавие "Противодействието на шпионажа изисква мобилизация на всички членове на обществото" министерството заяви, че органите за национална сигурност трябва да поддържат отворени канали за подаване на сигнали, като горещи линии и онлайн платформи, за да обработват своевременно сигналите за предполагаем шпионаж в Китай.

"Усъвършенствайте механизма за подаване на сигнали за шпионаж, като законно похвалите, възнаградите и защитите лицата и организациите, които подават сигнали за шпионаж", добави то, "така че да се нормализира механизмът за участие на хората в противодействието на шпионажа."

Китайският балон шпионирал над САЩ с американска техника Предварителните констатации на разследването показват, че апаратът е събирал снимки и видеоклипове, но не е предавал

Прилагането на мерките за борба с шпионажа е задача на "националните органи, гражданските групи и търговските предприятия", а правителството и ръководителите трябва да поемат отговорност, се казва още в съобщението на официалните власти.

В продължение на години китайските власти насърчават обществеността да информира за заподозрени чуждестранни шпиони и техните китайски сътрудници чрез пропагандни и насърчителни кампании.

Тези усилия набраха скорост при управлението на Си Дзинпин, най-настойчивия и авторитарен лидер на Китай от едно поколение насам, който превърна държавната сигурност в свой основен приоритет, отбелязва CNN.

Длъжностните лица и държавните медии отдавна прокарват тезата, че Китай е под сериозна и постоянна заплаха от "враждебни чуждестранни сили", които се опитват да проникнат в страната и да я подкопаят – послание, което допълнително се нагнетява с влошаването на отношенията със западните сили.

Дебютната публикация на Министерството на сигурността в WeChat се позовава на нови изменения на закона за борба с шпионажа, приети от законодателния орган на Китай по-рано тази година, които влязоха в сила на 1 юли.

В него се казва, че новинарските агенции, радио- и телевизионните оператори, културният сектор и доставчиците на интернет също трябва да участват в обучението за борба с шпионажа.

Китай въведе нов Закон за шпионажа: В риск ли са чуждите инвеститориПромените пораждат сериозни притеснения за инвеститорите, които проучват пазара

През 2014 г. Китай прие мащабен закон за борба с шпионажа, но през април той беше актуализиран, за да обхване по-широка мрежа.

Последните изменения разшириха определението за шпионаж, като го прехвърлиха от обхвата на държавните тайни и разузнавателните данни към всички "документи, данни, материали или предмети, свързани с националната сигурност и интереси", без да се посочват конкретни параметри за това как се определят тези термини.

Кибератаките, насочени към ключова информационна инфраструктура на Китай във връзка с шпионски агенции, също се категоризират като шпионаж съгласно новите промени. Този ход предизвика притеснения сред анализаторите относно потенциалното му въздействие върху чуждестранните компании, журналисти и учени, които могат да бъдат изправени пред допълнителни правни рискове и несигурност за работата си.

Преди законът да влезе в сила по-рано тази година, китайските власти затвориха пекинския офис на Mintz Group, американска компания за корпоративна проверка, и задържаха петима местни служители.

Американската консултантска компания Bain & Company също заяви през април, че китайската полиция е разпитвала служители в офиса ѝ в Шанхай.

Китай, Русия и още нещо - три аспекта на шпионската дейност през 2023 Наследените системи са еквивалент на

Междувременно Япония поиска освобождаването на японски служител на Astellas Pharma, който беше задържан в Пекин през март по подозрение в шпионаж.

Китай вече многократно е призовавал обществеността да търси потенциални шпиони.

През юни миналата година обяви "материални награди" в размер до и над 100 000 юана (15 000 долара) за сигнали за хора, застрашаващи националната сигурност. За тези, които разполагат с по-малко значими сведения, властите имат "духовни награди" под формата на сертификати.

CNN припомня обществена кампания от 2016 г. с 16 плаката в стил комикс, разпространени из цялата столица Пекин.

Плакатът разказва измислената история на млада държавна служителка – Сяо Ли, която е ухажвана от червенокос чужденец, представящ се за гостуващ учен. Ученият, на име Давид, я обсипва с комплименти, рози, изискани вечери и романтични разходки в парка и я убеждава да му предостави вътрешни документи от работното си място. Историята завършва с това, че Сяо Ли е отведена от служители по сигурността и открива, че приятелят ѝ е чуждестранен шпионин.