Напрежението между САЩ и Иран нараства на фона на сближаване между Москва и Техеран.

Белият дом заявява, че в някои случаи Иран "активно улеснява" ракетните и безпилотните атаки на подкрепяни от него групировки срещу американски военни бази в Ирак и Сирия, а президентът Байдън е наредил на Министерството на отбраната да се подготви за нови атаки и да реагира по подходящ начин.

Говорителят на Белия дом Джон Кърби заявява, цитиран от Reuters, че през последната седмица и особено през последните няколко дни се наблюдава увеличение на броя на подобни атаки, но САЩ няма да позволят посегателството срещу интересите им в региона "да останат без последствия".

Съединените щати смятат, че тези групировки са подкрепяни от Ислямската революционна гвардия на Иран (ИРГК) и от иранското правителство, което също така продължава да стои зад военните групировки „Хамас“ и „Хизбула“.

От самолетоносачи до ракети: САЩ стъпват здраво в Близкия изтокВашингтон дислоцира в региона редица високотехнологични оръжейни системи


"Знаем, че Иран следи отблизо събитията, а в някои случаи активно улеснява тези нападения и подтиква други, които може да искат да се възползват от конфликта за свое собствено добро или за това на Иран", казва Кърби.

Наблюдава се увеличаване на броя на нападенията срещу американски сили, откакто конфликтът в Израел се засили на 7 октомври, когато бойци от палестинската групировка „Хамас“ нахлуха в южната част на страната.

"Дълбоко сме обезпокоени от възможността за всякаква значителна ескалация на тези нападения през следващите дни", посочва Кърби.

През последните две седмици Байдън изпрати военноморска сила в Близкия изток, включително два самолетоносача, други военни кораби и около 2000 морски пехотинци.

Службите потвърждават притесненията на Белия дом

И тези притеснения на Белия дом се потвърждават от заключенията на американските служби за сигурност. Служители от американската администрация обясняват пред CNN, че разполагат с информация, че подкрепяни от Иран групировки планират да увеличат нападенията срещу американските сили в Близкия изток, тъй като Иран се опитва да се възползва от реакцията на региона срещу подкрепата на САЩ за Израел.

Защо Китай не може да си позволи нов голям конфликт?Ако войната между Израел и “Хамас” обхване и други държави, това може да навреди сериозно на Пекин


Американските служби за сигурност разполагат с конкретни сведения, че групи, подкрепяни от Техеран, могат да ескалират още повече нападенията, тъй като войната между Израел и „Хамас“ продължава и очакванията са тепърва да се задълбочи.

"Навсякъде мигат червени лампички", заявява пред CNN американски служител в региона.

Според длъжностните лица на този етап Иран изглежда по-скоро насърчава групите, отколкото изрично да ги насочва. Един от служителите заявява, че Техеран дава указания на групировките, като твърди, че те няма да бъдат наказани, ако продължат да атакуват американски или израелски цели.

"Виждаме перспектива за много по-значителна ескалация срещу силите и персонала на САЩ в близко бъдеще", казват от американската администрация. "Иран финансира, въоръжава, оборудва и обучава милиции и марионетни сили в целия регион. Подготвяме се за тази ескалация - както по отношение на защитата на нашите сили, така и по отношение на готовността да отговорим решително."

Иран подкрепя редица марионетни милиции в държави от целия регион, въпреки че невинаги упражнява пълен контрол върху тях.

Запитан от CNN в понеделник дали Иран ръководи групировките, говорителят на Държавния департамент Матю Милър заявява: "Независимо дали ги ръководят или не, това са милиции, които те са спонсорирали и за които носят отговорност."

От Израел до Украйна: Три основни извода от срещата Путин-Си ДзинпинПрисъствието на Путин в Пекин е важно за представянето на Русия като част от новия световен ред на Си


В миналото ирански марионетни сили са атакували бази, в които се намират американски войски, а САЩ са отговаряли с въздушни удари срещу инфраструктурата на групировките, включително и през този март. Но източниците на медията твърдят, че в момента "апетитът на иранците за разширяване на конфликта е голям. Толерантността им към риска е висока."

Междувременно САЩ активно укрепват отбраната си в региона. Страната разполага с около 2500 военнослужещи в Ирак и около 900 в Сирия като част от коалицията срещу ИДИЛ, а министърът на отбраната Лойд Остин заявява през уикенда, че разполага допълнителни системи за противовъздушна отбрана в региона в отговор на "неотдавнашната ескалация от страна на Иран и неговите марионетни сили" в целия Близък изток. Сред тях са ракетната система Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) и допълнителни батареи Patriot.

В понеделник са свалени два безпилотни самолета, насочени срещу американските сили в Сирия, а миналата седмица поделенията в Ирак и Сирия са изправени пред три отделни атаки с дронове от предполагаеми ирански прокси групи.

Според служителите макар да е малко вероятно Иран да желае да влезе в директни бойни действия с Израел или САЩ, насочването на негови проксита да атакуват американски активи в Близкия изток позволява на Техеран да запази влиянието и репутацията си, като същевременно управлява рисковете от ескалация.

Трагедията в Газа: Дивиденти за Русия и Китай, удар по имиджа на САЩС нарастването на гнева в Близкия изток, Китай и Русия намират обща кауза в региона и в подкрепа на палестинците, блокирани в Газа


Русия и Иран укрепват отношенията си

Всичко това се случва на фона на демонстрация на укрепване на двустранните отношения между Иран и Русия. От руското външно министерство посочват, че това се случва в атмосфера на взаимно "доверие", след като дипломат №1 на страната Сергей Лавров е приет от иранския президент Ебрахим Раиси по време на посещение в Техеран.

"В традиционно доверителна атмосфера бяха обсъдени по същество актуални аспекти на двустранния дневен ред с акцент върху по-нататъшното изграждане на целия комплекс от многостранно руско-иранско партньорство", се казва в изявление на външното министерство в приложението за съобщения Telegram.

Лавров, който отива в Техеран малко след азиатско пътуване до Китай и Северна Корея, е обсъдил енергийни и логистични проекти с иранския външен министър Хосейн Амирабдоллахиан.

Както е обичайно за Русия, малко подробности от разговорите, които се провеждат на фона на нарастващото напрежение в Близкия изток, са публично оповестени.

Лавров участва и в регионалните преговори, чийто домакин е Иран и които целят да въведат мир в региона на Южен Кавказ, след като миналия месец азербайджанските сили си върнаха отцепническия регион Нагорни Карабах и принудиха хиляди етнически арменци да избягат.

Кой и как финансира „Хамас“? Криптовалути, пари в брой, благотворителностПрез последните години Израел е конфискувал криптовалута за


Откакто започна пълномащабната си инвазия в Украйна през февруари 2022 г., Москва се стреми да заздрави връзките си с държави, които традиционно се смятат за съюзници на Запада, обвинявайки "колективния Запад", че се опитва да разбие Русия.

Преди време Украйна призова Техеран да спре да доставя на Русия смъртоносни безпилотни самолети, които според Киев са изиграли основна роля в атаките на Москва срещу украински градове и инфраструктура. Първоначално Техеран отрече да е доставял на Русия дронове камикадзе "Шахед", но по-късно заяви, че е предоставил малък брой преди Москва да започне войната.

Съединените щати неведнъж са заявявали, че са обезпокоени от "процъфтяващото партньорство в областта на отбраната" между Иран и Русия, което създава рискове не само за Украйна, но и за съседите на Иран.