Министър-председателят на Обединеното кралство Риши Сунак пристигна в Израел и се срещна с президента Исаак Херцог и премиера Бенямин Нетаняху в Тел Авив.

Той е поредният лидер на визита в региона, след президента на САЩ Джо Байдън и германският канцлер Олаф Шолц, съобщи BBC.

Сунак взаимства фраза, свързвана с Чърчил, обещавайки да подкрепи Израел "в най-тъмния му час" след безчинствата на въоръжените членове на Хамас от 7 октомври, които убиха 1400 израелци, отбелязва Reuters.

"Искаме вие да спечелите", заяви британският премиер, обещавайки, че Обединеното кралство "абсолютно подкрепя" правото на Израел да се защитава.

"Преди всичко съм тук, за да изразя солидарността си с израелския народ. Вие претърпяхте неописуем, ужасяващ терористичен акт и искам да знаете, че Обединеното кралство и аз сме с вас", заяви Сунак пред израелски репортери след кацането.

В същото време, той подчерта задоволството си, че Израел се е съгласил да допусне хуманитарна помощ в Газа.

На Риши Сунак сега се пада задачата да бъде първият западен лидер, който посещава арабска страна след избухването на войната, допълва Reuters. След Израел премиерът ще отпътува до Саудитска Арабия, за да се срещне с престолонаследника принц Мохамед бин Салман.

Байдън в Израел: Хазартен ход с високи залозиПътуването на Джо Байдън в Близкия изток изисква баланс между подкрепата за Израел да унищожи Хамас и дълбоката загриженост за хуманитарната цена на тази операция

Междувременно, опашки от камиони, превозващи храна, вода и лекарства, са струпани на пропускателния пункт Рафах между Газа и Египет след новината, че границата ще бъде отворена.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че египетският му колега Абдел Фатах ел-Сиси се е съгласил да отвори пункта Рафах - единственият, който не се контролира от Израел, предаде CNN. До 20 камиона от конвой с помощи, чакащи от дни на затворената гранична врата, ще бъдат допуснати в Газа, каза Байдън.

Пътищата в близост до пропускателния пункт, осеяни с кратери от израелските въздушни удари, ще трябва да бъдат ремонтирани, преди камионите да могат да преминат.

"Преговаряме със страните, за да сме сигурни, че ще можем да вкараме хуманитарни стоки. Опитваме се да ги вкараме възможно най-скоро", заяви в сряда пред CNN заместник-говорителят на ООН Фархан Хак.

„Спиш ли добре?“: Джиджи Хадид взриви мрежите с подкрепата си за ПалестинаОфициалният акаунт на израелското правителство в Instagram разкритикува един от най-популярните модели и инфлуенсъри

Все още не е ясно доколко първоначалната доставка ще повлияе на състоянието на цивилното население на Газа, намиращо се в хуманитарна катастрофа, която според Световната здравна организация излиза извън контрол и засяга стотици хиляди хора.

"Надяваме се, че това не е безсмислено", заяви в четвъртък регионалният представител на СЗО Ричард Бренън, като добави, че има "много трудности при осъществяването на тази операция".

"Това не е спринт. Това е само началото. Това е маратон. Абсолютен маратон", каза той и добави, че целта е да се разпределят до 100 камиона с помощи на ден. "Разбираме, че хората разполагат само с три литра чиста вода на човек на ден, а абсолютният минимум е 15 литра за пиене, готвене и основна хигиена", допълни експертът от СЗО.

Разположен в северната част на Синайския полуостров в Египет, Рафах е единственият граничен пункт между Газа и Египет. Той се намира по протежение на 12,8 км от оградата, която разделя Газа от Синайската пустиня, и от години е строго контролиран от двете страни на границата.

Решението за отваряне на пропускателния пункт беше взето след няколкодневни обсъждания, въпреки натиска от страна на САЩ Египет да направи това, припомня CNN.

Първоначално Египет заяви, че няма да позволи бежанците да залеят територията му и настояваше Израел да му позволи да доставя помощи на жителите на Газа и като изрази опасения, че израелските въздушни удари могат да засегнат конвоите с помощи.

„Метрото на ГазаПодземната мрежа на организацията е с дължина малко по-малко от половината от тази на метрото в Ню Йорк

Президентът Байдън заяви, че пропускателният пункт ще бъде отворен само за помощи, но не и за евакуация - оставяйки несигурна съдба за 2,2 милиона палестинци, които нямат изход от Газа, включително чужди граждани и такива с двойно гражданство.

Междувременно Израел заяви, че няма да блокира хуманитарната помощ, но няма да позволи доставки в Газа от собствената си територия, докато Хамас не освободи всички заложници.

Тази сутрин най-малко 30 души бяха убити при израелски въздушни удари в Рафах, според официалната палестинска пресслужба WAFA, което е показател за трудностите при спешното прокарване на помощи в района, подложен на почти постоянни въздушни удари. В претоварените болници липсват лекарства и гориво, а медиците се борят да спасяват човешки животи.

Агенциите на ООН предупредиха, че храната в магазините ще свърши за по-малко от седмица и че последната инсталация за обезсоляване на морска вода в Газа е спряна, което крие риск от нови смъртни случаи, дехидратация и болести, допълва CNN.

Страхът от разширяване на конфликта в Израел вдига още цените на петролаАнализаторите очакват цените на петрола да достигнат 100 долара за барел в краткосрочен план

С нарастването на антиизраелските протести в целия Близък изток има опасения, че могат да се отворят и други фронтове, особено по северната граница на Израел с Ливан, където доминира подкрепяната от Иран милиция, която през последната седмица все по-често влиза в сблъсъци с израелската армия.

Говорителят на Израелските отбранителни сили подполковник Джонатан Конрикус заяви пред CNN, че е налице "значителна ескалация" от страна на "Хизбула", като групировката е изстреляла множество противотанкови ракети от Ливан и се е опитала безуспешно да проникне в Израел.

"Това, което някои от "Хизбула" правят сега, е да въвлекат Ливан в конфликт, в който нямат право да участват и от който със сигурност няма да имат полза", казва Конрикус.