Пекин за пореден път се опитва да се възползва от всички открили се пред него възможности, сядайки на два стола (поне).

Повече от година той се движи на пръсти покрай войната на Русия в Украйна. Азиатската суперсила отказва да осъди инвазията, а вместо това предоставя така необходимата дипломатическа и икономическа подкрепа на Москва, пише в свой анализ CNN.

Сега, когато войната на Израел срещу палестинската групировка “Хамас” заплашва да прерасне в по-широк конфликт, който може да разруши стабилността в Близкия изток, Китай призовава за прекратяване на огъня, като същевременно критикува действията на Израел. Както и Русия, азиатския гигант забележимо не осъжда “Хамас” за извършването на “най-тежкото еднодневно клане на евреи след Холокоста”, като същевременно изразява подкрепата си за концепцията за две държави - Палестина и Израел.

Тази позиция е в съответствие с десетилетната подкрепа на Китай за палестинската държавност, но също така подчертава острите разногласия между Китай и Съединените щати, които твърдо подкрепят правото на Израел да отвърне на нападението на “Хамас”. То също така подчертава дълбоките икономически интереси на Китай както в Русия, така и в Близкия изток, които той иска да защити на всяка цена, посочва медията.

От Израел до Украйна: Три основни извода от срещата Путин-Си ДзинпинПрисъствието на Путин в Пекин е важно за представянето на Русия като част от новия световен ред на Си
Втората по големина икономика в света зависи от Русия и Близкия изток за голяма част от енергийните си нужди. Те са и важна част от инициативата на Пекин "Един пояс, един път" - амбициозно, но спорно начинание за стимулиране на свързаността и търговията по света с китайски пари и ноу-хау в развитието на инфраструктурата.

И двата фактора се очаква да продължат да играят огромна роля в начина, по който Пекин реагира на геополитическите разломи, смятат анализаторите.

"Китай също така се стреми да подчертае с всякакви средства солидарността си с големите страни производителки на петрол и да ограничи всякакви последици, които биха могли допълнително да нарушат доставките на петрол и да повишат цените на енергоизточниците", казва Есвар Прасад, професор в Cornell University и бивш ръководител на отдела за Китай на МВФ.

Здравей, стар приятелю

Китай е най-големият вносител на петрол в света и гарантира 71% от потреблението си от внос от чужди държави. Страната увеличава покупките от Русия след нахлуването ѝ в Украйна, тъй като рафинериите се възползват от намалените доставки на фона на западните санкции срещу Москва. Сега Русия е най-големият доставчик на суров петрол за Китай, изпреварвайки дори Саудитска Арабия.

Едновременно с това тази седмица Си посрещна в Пекин дипломатически изолирания руски лидер Владимир Путин, който го нарича "стар приятел" по време на срещите им и е почетен гост на форума по повод 10-годишнината на инициативата "Един пояс, един път", в която Русия е голям участник.

По-евтини превози разбиват тавана на цените на руския петрол Нови превозвачи позволяват на руските компании да печелят значително повече от 60 долара за барел
Според проучване на шанхайския Fudan University след Пакистан Русия е получила най-голям обем енергийни инвестиции от Китай в периода 2013-2021 г. в рамките на инициативата.

Както Китай, така и Русия - които засилват общата си реторика за необходимостта от промяна на световния ред, воден според тях от Съединените щати - призовават за прекратяване на огъня и критикуват действията на Израел, като миналия уикенд китайският външен министър Ван И заявява, че те са "излезли извън рамките на самозащитата".

"И двете страни поддържат тесни връзки с Иран и смятат, че намесата на САЩ в регионалните дела е една от причините за нестабилността в Близкия изток", казва Жан-Луп Самаан, старши научен сътрудник в Middle East Institute към National University of Singapore.

“Хамас” и Иран са дългогодишни съюзници, но Техеран, който похвали операцията на ислямистката групировка от 7 октомври, при която загинаха около 1400 души в Израел, отрича да е замесен. Междувременно в целия Близък изток избухнаха антиизраелски протести след смъртоносния взрив в болница в Газа и няколкодневните въздушни удари на израелски изтребители, при които загинаха близо 3500 души.

Все още не е ясно кой е отговорен за взрива. Израел представя доказателства, които според него показват, че погрешен изстрел от страна на бойната групировка "Ислямски джихад" е причинил взрива, а президентът на САЩ Джо Байдън в сряда подкрепя това обяснение, позовавайки се на американското разузнаване. “Ислямски джихад” обаче отрича да носи отговорност.

Китай спестява милиарди от внос на петрол от санкционирани доставчициСтраната прави рекордни покупки на петрол от страни, срещу които са наложени западни санкции
Петрол, петрол, петрол

Регионът играе ключова икономическа роля за растежа на Китай. Близкият изток допринася за повече от половината от вноса на петрол в страната или за малко повече от 1/3 от общото потребление в страната.

"На всеки три барела суров петрол, които Китай потребява, повече от един идва от Близкия изток", заявява през март националният производител на нефт и газ в Китай.

Саудитска Арабия дълго време е най-големият доставчик на суров петрол за Китай, като през 2022 г. е осигурявала 17% от вноса, преди да бъде изпреварена от Русия през първите два месеца на тази година, по данни на китайските митници.

Търговията с газ също е силна. Катар е вторият по големина доставчик на втечнен природен газ за Китай, като стои зад 1/4 от вноса на страната. Миналата година вносът на втечнен природен газ от близкоизточната държава се е увеличил със 75% спрямо година по-рано, сочи китайската митническа статистика.

Китай също така установява по-тесни икономически връзки с Иран, който от 2018 г. е подложен на санкции от страна на Съединените щати заради ядрените си амбиции и военната си агресия. По последни данни на компанията за проследяване на танкери Vortexa през първата половина на септември китайските покупки на санкциониран ирански петрол са достигнали 1,2 млн. барела на ден, което е малко повече от рекордния резултат през август.

Енергийната сигурност се превръща в ключов приоритет за Китай, който е изправен пред сериозни икономически предизвикателства. Си подчертава значението на енергийните доставки и сигурност като ключови за националното развитие.

САЩ наказват 42 китайски компании заради военна подкрепа за РусияТайван разследва четири местни организации за предоставяне на забранени технологии на Huawei
Затова и през последната година Пекин увеличава енергийните си инвестиции в Близкия изток. През април China Petroleum & Chemical Co (Sinopec), най-големият в света конгломерат за рафиниране на нефт и газ, закупува дял в катарско газово находище, с което отбелязва първата капиталова инвестиция на Китай в производството на газ в държавата от Персийския залив.

През ноември миналата година QatarEnergy подписва 27-годишно споразумение за доставка на 4 млн. метрични тона втечнен природен газ всяка година със Sinopec, съобщават още от китайската рафинерия.

Близкият изток е и крайъгълен камък в инициативата "Един пояс, един път". Китайските инвестиции в арабски и близкоизточни държави са се увеличили с 360% през 2021 г. в сравнение с 2020 г., според проучване на Fudan University, публикувано миналата година. Участието на Китай в строителни проекти в региона се е увеличило със 116% през същия период.

Необходима е стабилност

Ако войната между Израел и “Хамас” обхване и други държави, това може да навреди сериозно на Китай, смятат анализатори.

"Китай и САЩ споделят поддържането на регионална стабилност като стратегическа цел", казва Ахмед Абудух, сътрудник на програмата за Близкия изток в Chatham House, глобален мозъчен тръст, базиран в Лондон. "Регионалният пожар означава дълга нестабилност, а дългата нестабилност не означава бизнес за Китай в Близкия изток. Разбира се, Пекин не иска да вижда как икономическите му интереси кървят."

В събота външният министър на Китай Ван И и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен са разговаряли по телефона.

Китай облекчава едно от най-големите препятствия пред чуждестранния бизнесНов регламент разтоварва организациите от някои трудности, свързани с трансграничното предаване на данни
Блинкен е акцентирал върху важността на поддържането на стабилност в региона и възпирането на други страни да се включат в конфликта, се казва в изявление на Държавния департамент на САЩ.

Китай пък е призовал за свикване на международна мирна конференция "възможно най-скоро".

"Икономическите интереси на Китай в региона са насочени предимно към енергийните доставки от Персийския залив и в по-малка степен към бизнес сделките, сключени в няколко държави в областта на цифровата свързаност и инфраструктурите", смята Самаан. "Тези интереси ще пострадат, ако конфликтът с Иран ескалира и постави под въпрос стабилността на морските води в Персийския залив. В известен смисъл Китай всъщност печели от участието на САЩ."