Китайските държавни служители и служители на свързани с държавата предприятия са изправени пред по-строги ограничения за частни пътувания в чужбина и контрол на връзките им извън страната, съобщават източници на Reuters, запознати с въпроса.

Новите ограничения са част от усилията на Пекин да ограничи чуждестранното влияние в страната.

Десет настоящи и бивши служители разказват пред информационната агенция, че от 2021 г. насам ограниченията са били разширени и включват забрани за пътуване в чужбина, по-строги ограничения за честотата и продължителността на пътуванията, тежки процедури за одобрение и обучение за поверителност преди заминаване.

Reuters цитира осем публични съобщения от последните две години от осем държавни институции, включително националния пенсионен фонд, в които се посочва, че се затягат правилата за личните пътувания извън Китай, без да се посочват подробно всички промени.

Трусове около Си засилват безпокойството за китайската военна дипломацияСмятаният за близък до него министър на отбраната е в неизвестност от повече от две седмици


„Други документи показват паралелни усилия на централните и местните китайски власти да картографират личните и семейните връзки на държавните и свързаните с държавата служители с други държави. Действията отразяват фокуса на президента Си Дзинпин върху националната сигурност на фона на изострените отношения със Запада“, посочва още информационната агенция и припомня, че през последните месеци Китай насърчава гражданите да участват в антишпионска дейност и въвежда нови закони, които разширяват определението за шпионаж.

"Пекин е все по-параноичен относно заплахата от шпионаж от страна на западните държави и възпрепятстването на държавните служители да отидат в чужбина може да бъде начин да се намалят възможностите за шпионаж от страна на чужди сили", казва Нийл Томас, сътрудник по китайска политика в Центъра за анализ на Китай към Института за политика "Азиатско общество" във Вашингтон.

Политическата идеология също е фактор, казва Томас, тъй като Си иска да "търси идеи отвътре", а не вдъхновение от Запада.

Нови ограничения

Китай обмисля забрана на облекло, което „наранява чувствата“ на нациятаНовото предложение следва поредица от мерки за ограничаване на личния стил през последните години


Ограниченията за лични пътувания в чужбина отдавна се прилагат за висши държавни служители и ръководители на държавни институции, които имат достъп до поверителна информация. Reuters установява, че тези ограничения вече се разпространяват и сред държавните служители в Китай, които според последните данни от 2015 г. наброяват 7 млн. души, и 70 млн. работници в държавни предприятия.

Двама банкери дават пример пред информационната агенция със служителите на по-ниско ниво в China Construction Bank в Пекин и Шанхай, които могат да пътуват в чужбина по лични причини само веднъж годишно и то само за 12 дни.

В един от големите клонове на държавния кредитор China Development Bank пътуванията в чужбина също са забранени през тази година, твърди друг източник на Reuters, който работи там, докато служител на свързан с държавата взаимен фонд заявява, че ограниченията за пътуване са били разширени наскоро и за новите служители в Хонконг и Сингапур.