Цените на петрола се повишиха над 91 долара за барел в понеделник, след като дипломатическите усилия за преодоляване на кризата в Близкия изток се засилиха, съобщава CNBC, тъй като инвеститорите се опасяват, че войната между Израел и “Хамас” може да предизвика по-широк конфликт в богатия на петрол регион и да затегне още повече световното предлагане.

Фючърсите на суровия петрол тип Брент поскъпват до 91,2 щатски долара за барел в ранните часове на азиатската търговия в понеделник, което е леко повишение спрямо цената на сетълмента от 90,89 щатски долара в петък. Последната регистрирана цена е 90,99 долара за барел, посочва още медията.

West Texas Intermediate, американският бенчмарк, се повишава за кратко до 87,98 долара, в сравнение с цената на затваряне в петък от 87,68 долара. За последно той се търгува при цена от 87,77 долара за барел.

“И двата фючърса поскъпнаха в петък, след като израелските военни предупредиха повече от 1 млн. души да напуснат северната част на Газа, предизвиквайки притеснения за потенциална сухопътна офанзива на Израел в отговор на терористичните атаки на “Хамас”, при които загинаха най-малко 1400 души”, посочва още CNBC.

Крайният срок на Израел за евакуацията на Северна Газа изтечеОчаква се Израел да започне сухопътна офанзива в района, след като натрупа войски на границата през изминалата седмица
В разговор със CBS в неделя съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан заявява, че макар да няма нови данни, че нивото на заплаха от страна на Иран се е променило, "съществува риск от ескалация на този конфликт". Затова и анализаторите от ANZ Research очакват цените на петрола да достигнат 100 долара за барел в краткосрочен план заради нарастващия риск от ескалация в региона.

Нито Израел, нито “Хамас” са значителен доставчик на петрол, но рискът за петролните пазари ще се увеличи, ако "конфликтът се разшири", категорични са те. "Ако Иран се намеси, до 20 млн. барела дневно петрол могат да бъдат изложени на риск от прекъсване директно и чрез възпрепятстване на логистиката".

"Рискът от Близкия изток" доминира в пейзажа на цените на световните активи, казва и Стивън Инес, управляващ партньор в SPI Asset Management.

"Продължаващият конфликт би могъл с течение на времето да натежи още повече върху световното предлагане на петрол, като потенциално намали вероятността за нормализиране на саудитско-израелските отношения и създаде рискове за намаляване на иранското производство на петрол, което да доведе до по-нататъшно покачване на цените", казва той.

Световните цени на петрола се повишават в продължение на месеци, тъй като намаляването на производството от страна на Саудитска Арабия и Русия подхранва притесненията за спад на световното предлагане. Представените миналата седмица нови мерки на САЩ, целящи да ограничат опитите на Русия да заобиколи ценовия таван на своя петрол, също могат да доведат до повишаване на цените.

Рециклиране на бомби и силен ментор отвън: Как Хамас се снабдява с оръжия
Предупреждения от Иран и Китай

И тези притеснения на анализаторите никак не са безпочвени. В събота външният министър на Иран призова Израел да прекрати атаките си срещу Газа, като предупреди, че войната може да се разшири и в други части на Близкия изток, ако към сблъсъка се присъедини и “Хизбула”, което ще доведе до “огромно земетресение" за Израел.

Хосейн Амирабдолахиан заявява пред репортери в Бейрут, че ливанската групировка "Хизбула" е взела под внимание всички сценарии на една война и Израел трябва да спре атаките си срещу Газа възможно най-скоро. По думите му бойците на "Хизбула" са в пълна бойна готовност по границите на Ливан с Израел

Амирабдолахиан добавя: "Искам да предупредя военните престъпници и тези, които подкрепят това образувание, преди да е станало твърде късно да спрат престъпленията срещу цивилното население в Газа, защото след няколко часа може да е твърде късно."

Възможността за нов фронт в Ливан връща горчивите спомени за жестоката едномесечна война между "Хизбула" и Израел през 2006 г., която завърши с патова ситуация и напрегнато разведряване между двете страни, посочва CNBC, а Амирабдолахиан разкрива, че се е срещнал с лидера на “Хизбула” Сайед Хасан Насрала, който го е информирал за ситуацията, като предупреждава:

Ситуацията в Израел повишава интереса към златото и долара, петролът скачаПовишаването на геополитическия риск се очаква да засили търсенето на американски държавни ценни книжа
"Знам за сценариите, които “Хизбула” е подготвила. Всяка стъпка, която съпротивата ще предприеме, ще предизвика огромно земетресение в ционисткото образувание".

Едновременно с това, в неделя Китай също се обръща с призив към Израел да прекрати “колективното наказание на палестинските цивилни граждани в ивицата Газа”.

"Действията на Израел надхвърлиха границите на самозащитата и страната трябва да се вслуша в призива на международната общност и на генералния секретар на ООН да спре колективното си наказание срещу хората в Газа", посочва китайският външен министър Ван И по време на телефонен разговор с колегата си от Саудитска Арабия Фейсал бин Фархан Ал Сауд. "Упражняването на правото на самоотбрана трябва да се съобразява с международното хуманитарно право и не трябва да бъде за сметка на невинни цивилни жертви".