Икономиката на Китай се e забавила през третото тримесечие на 2023 г., тъй като свиващият се имотен сектор продължава да притиска растежа, но засилването на продажбите на дребно предполага, че тя излиза от меката фаза и че правителствените стимули започват да действат.

Все пак китайската икономика вероятно ще се възстановява бавно още известно време, като недвижимите имоти остават основен риск - продажбите на жилища се сриват, а предприемачите China Evergrande Group и Country Garden се борят с тежки дългове. Доверието на потребителите е крехко, докато глобалните перспективи става все по-мрачни заради войната между Израел и Хамас.

В по-дългосрочен план Китай е изправен пред още много предизвикателства, включително студените отношения със Запада, воден от САЩ, влошаваща се демография и трудно преориентиране на икономиката му към растеж, задвижван от потребление и напреднало производство, , пише The Wall Street Journal.

Икономиката на Китай е нараснала с 4,9% през третото тримесечие в сравнение със същия период година по-рано, съобщи Националното статистическо бюро на страната в сряда. Това представлява забавяне от 6,3% годишен темп на растеж, който икономиката успя да постигне през второто тримесечие на 2023 г., въпреки че това постижение се сравнява с миналогодишното тримесечие, по време на което големите градове, включително Шанхай, бяха обхванати от локдауни.

Резултатът от третото тримесечие на 2023 г. все пак показва, че темпът е на път да постигне годишната цел на правителството за около 5% ръст.

Шън Лайюн, заместник-директор на статистическото бюро на Китай, каза пред репортери в сряда, че страната се нуждае от рекорден ръст от 4,4% през последните три месеца на годината, за да изпълни годишната си цел. „Уверени сме, че можем да реализираме целта за растеж тази година“, каза той.

Китай отново забавя темпото. Ще успее ли да излезе от дупката през Q4?Няколко икономически показателя за август подчертават признаци за нормализация на китайската икономика

В сравнение с периода април-юни, през юли до септември икономиката на Китай се разширява с 1,3%, ускорявайки се от темпа от 0,8%, регистриран през предходното тримесечие, което е приблизително половината от средното темпо, регистрирано през петте години преди пандемията.

Слабото представяне на китайската икономика контрастира с неочакваната сила в САЩ, където потребителските и правителствените разходи поддържат динамиката на икономиката дори на фона на агресивното повишаване на лихвените проценти от Федералния резерв, коментира WSJ.

Икономисти, анкетирани от изданието, сега смятат, че е по-вероятно американската икономика да избегне рецесията. Това бележи обрат от прогнозите в началото на годината, когато се очакваше повторното отваряне на Китай да подхрани глобалния растеж, а САЩ да загубят сила.

МВФ вижда по-голям шанс за „меко приземяване” на световната икономикаОчаква се ръст на световната икономика с 3% тази година, тъй като по-силният от очакваното растеж в САЩ компенсира понижаването за Китай и Европа

В последните си прогнози този месец Международният валутен фонд заяви, че САЩ и други страни изглеждат готови за „меко кацане“, при което инфлацията се охлажда без значителен спад в растежа.

МВФ повиши прогнозите си за растеж за САЩ през тази и следващата година, докато ги намали за Китай. Сътресенията в сектора на недвижимите имоти в Китай вредят на доверието на потребителите и свиват разходите, посочи МВФ, призовавайки правителството да обмисли стимули за домакинствата, за да генерира по-стабилно възстановяване.

САЩ разширяват списъка с държави с ограничен достъп до напреднали чиповеНовите мерки затварят пропуски в регулациите, публикувани през октомври миналата година

Ръстът през третото тримесечие в Китай се дължи на разходите за търговия на дребно, показват данните от сряда. Това компенсира слабостта на износа и дълготрайното свиване в огромния сектор на недвижимите имоти.

Ръстът на Китай спря през пролетта, след ранният взрив на активност, предизвикан от премахването на строгите ковид ограничения.

В резултат китайските власти отприщиха редица стимулиращи мерки през последните седмици, за да върнат енергията на охлаждащите се потребителски разходи и за да спрат низходящата спирала при недвижимите имоти, сред които намаляване на лихвените проценти.

Сега има някои признаци, че икономиката се обръща. Проучванията на бизнеса сочат подобряване на фабричното производство, както и увеличение, макар и скромно, на вътрешните пътувания. Потреблението на електроенергия нараства, а товарните превози са стабилни, отбелязват икономисти от Nomura. Кредитирането на домакинствата и бизнеса расте.

Свършва ли периодът на голямото „пътуване за отмъщение“?След години на нарастващи разходи за пътешествия, потребителите най-накрая може да ограничат плановете си

От друга страна, инфлацията през септември остава непроменен в сравнение с година по-рано, което предполага слабо търсене, а износът отбелязва спад за пети пореден месец, макар и с по-бавен темп от август. Продажбите на жилища и други показатели за активността на имотния пазар остават анемични.

Много икономисти очакват, че Пекин ще продължи да увеличава мерките за стимулиране, може би с още намаления на лихвените проценти или допълнителна помощ за купувачите на жилища. Официални лица сигнализираха обаче, че макар да искат да стабилизират имотния пазар, те искат да избегнат повторното разпалване на спекулативна лудост в областта на недвижимите имоти, което предполага, че по-експанзивните усилия за стимулиране не са в плана.

Това означава, че други части на икономиката ще трябва да поемат тежката работа, за да поддържат растежа, посочва WSJ.

Как китайският EV шик хвана западните автопроизводители „спящи зад волана“Китайските производители на електромобили заплашват 100-годишната хегемония на традиционни западни автомобилни марки. Как започна всичко и как ще продължи?

Данните от сряда показват, че продажбите на дребно са нараснали с 5,5% през септември в сравнение с година по-рано, ускорявайки се от темпа от 4,6%, регистриран през август. Индустриалното производство се е увеличило с 4,5% на годишна база през септември, съответствайки на темпото през август.

Инвестициите в сгради, машини и други дълготрайни активи обаче са се забавили. Те са нараснали с 3,1% през периода януари-септември в сравнение със същите девет месеца на 2022 г., което е по-слабо темпо от увеличението от 3,2% през първите осем месеца на годината.

Безработицата е паднала до 5% през септември от 5,2% през август. Китай спря да публикува данни за безработицата сред младите хора през юни, заради проблеми в методологията, които предстои да се решат. Много анализатори обаче отдадоха решението на неудобството от това колко високо се е повишила безработицата сред младите хора, като данните от юни показаха, че всеки пети китаец на възраст между 16 и 24 години търси работа.