С нарастването на гнева в Близкия изток заради ударите на Израел в Газа, Китай и Русия намират обща кауза в региона и в подкрепа на палестинците, пише в анализ на геополитическата ситуация Reuters.

За Москва и Пекин бомбардировките на Израел в Газа след атаките на Хамас, при които загинаха 1400 израелци, са възможност да се изявят като лидери на развиващия се свят, за разлика от САЩ, които подкрепят категорично съюзника си Израел.

Китай призовава за сдържаност и прекратяване на огъня, но и не пропуска да изостри критиките към Израел.

"Действията на Израел излязоха извън рамките на самозащита", заяви през седмицата китайският външен министър Ван И и призова да спре "колективното наказание" срещу жителите на Газа.

Русия изрази съчувствие към палестинците, като същевременно обвини САЩ.

"Мисля, че много хора ще се съгласят с мен, че това е ярък пример за провала на политиката на Съединените щати в Близкия изток", заяви руският президент Путин.

Общата кауза на Путин и Си

Както Путин, така и китайският лидер Си Дзинпин се стремят да задълбочат връзките си с Глобалния юг, виждайки в това икономически възможности и начин да балансират дипломатическото влияние на САЩ и техните съюзници.

Това беше демонстрирано и през седмицата, в която Китай беше домакин на среща на върха за инициативата "Един пояс, един път", която отпуска стотици милиарди долари за инфраструктурни проекти в Близкия изток, Африка, Латинска Америка и Азия, отбелязва Reuters.

От Израел до Украйна: Три основни извода от срещата Путин-Си ДзинпинПрисъствието на Путин в Пекин е важно за представянето на Русия като част от новия световен ред на Си

Путин присъства на събитието и проведе тричасова среща със Си с фокус към "задълбочен обмен на мнения относно палестинско-израелската ситуация", съобщи Китай.

"Китай и Русия все още разглеждат кризата по-скоро от гледна точка на САЩ, отколкото на Палестина или Израел", коментира Джон Алтерман, директор на Близкоизточната програма в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон.

"Ако САЩ могат ефективно да мобилизират света, това е лошо за тях. Ако техните съюзници стават все по-изолирани, те виждат в това нещо добро за себе си".

Макар че стратегиите на Русия и Китай в Близкия изток не са напълно съгласувани, те имат много общо помежду си.

Защо Китай не може да си позволи нов голям конфликт?Ако войната между Израел и “Хамас” обхване и други държави, това може да навреди сериозно на Пекин

Подкрепа за Палестина

Русия остро критикува САЩ, но Китай в повечето случаи избягва това – контраст в сравнение с началото на войната в Украйна, когато подкрепата на Китай за Русия насочи нежелано внимание към дипломатическата му позиция.

Пекин обяви нарастващото си влияние в Близкия изток тази година след изненадваща сделка за възстановяване на връзките между Саудитска Арабия и Иран.

Русия също подобрява връзките си с Иран, което включва доставки на безпилотни самолети и обща кауза в подкрепата на сирийския президент Башар Асад.

И Китай, и Русия имат обща история на подкрепа за палестинците и критикуват това, което според тях е маргинализирането им от страна на Съединените щати.

"Ясно е, че има общ интерес да се подчертае негативната роля на САЩ в конфликта", обяснява Жан-Луп Самаан, старши научен сътрудник в Института за Близкия изток към Националния университет на Сингапур. "И това се вписва в по-широкия им контекст за необходимостта от изграждане на алтернативен на САЩ световен ред."

Байдън поиска нови милиарди военна помощ за Израел и УкрайнаТова се случва в навечерието на най-голямата сухопътна офанзива на Израел в Газа от години

Държавните медии на Русия съобщиха, че тя изпраща хуманитарна помощ за Газа, а Китай изпрати своя пратеник за Близкия изток в региона, където той се срещна със специалния представител на Русия. В четвъртък Русия заяви, че координира близкоизточната си политика с Китай.

"Нито една от реалностите, които шокираха голяма част от света на 7 октомври, не присъства в китайските новини.

Вместо това, се представят израелските бомбардировки в Газа, без да се обяснява, че целта е само инфраструктурата на Хамас", казва Карис Вите, директор на SIGNAL Group, мозъчен тръст за китайско-израелски отношения, базиран в Тел Авив.

Войната Израел – Хамас: Как социалните медии продават илюзия за реалностТърсене на личен поглед върху войната създава възможности за дезинформация, конспиративни теории и пропаганда

Търсене на съюзници

Войната на Русия в Украйна ѝ дава допълнителен стимул да се присъедини към палестинската кауза.

На този фон, САЩ се опитват, с ограничен успех, да убедят Глобални юг да се обедини зад Украйна.

Проф. Ма Сяолин, експерт по Близкия изток, смята, че Китай е безпристрастен към палестинците и Израел, но ако бъде притиснат, ще застане на страната на арабските си партньори.

"Ако Израел, с подкрепата на САЩ разшири мащаба и обхвата на войната и причини повече хуманитарни жертви, Китай определено ще наклони везните на подкрепата си в полза на палестинците", допълва ученият, цитиран от Reuters.