Експлозията край болницата "Ал-Ахли" в Газа, която отне над 500 човешки живота, вероятно е била причинена от палестински бойци.

Това коментира американският президент Джо Байдън, като подкрепи израелската версия за инцидента по време на посещението си в страната.

Палестински официални лица обаче отрекоха категорично, че изстреляна палестинска ракета е причинила взрива в болницата и заявиха, че той е резултат от израелски въздушен удар.

Джо Байдън кацна в Тел Авив тази сутрин и беше посрещнат топло от министър-председателя на Израел Бенямин Нетаняху, преди двамата да дадат съвместна пресконференция, съобщи BBC.

"Бях дълбоко натъжен и възмутен от експлозията в болницата в Газа вчера. Въз основа на това, което видях, изглежда, че тя е била извършена от другия лагер, а не от вас", каза американският президент пред Нетаняху.

"Но има много хора, които не са сигурни, така че трябва да преодолеем много неща", допълни Байдън.

На фона на война и хуманитарна криза: Байдън отива в Израел и ЙорданияСАЩ се опитват да предотвратят по-широка регионална война, включваща Иран, „Хизбула“ и Сирия

Междувременно, планираната президентска визита от Израел до Йордания за среща с крал Абдула, президента на Палестинската автономия Махмуд Абас и египетския президент Абдул Фатах ас Сиси, беше отменена след взрива в болницата в Газа.

Белият дом заяви, че решението е било "взето по взаимно съгласие".

Пред медиите днес Байдън потвърди подкрепата си за Израел и осъди палестинската групировка Хамас, която на 7 октомври предприе безпрецедентна атака срещу Израел, при която загинаха 1300 души. По данни на палестинските здравни служби най-малко 3 000 души са загинали при ответните израелски удари в Газа, отбелязва BBC.

Израел е поискал от САЩ 10 млрд. долара спешна военна помощ след нападението, съобщи американският партньор на BBC CBS News, цитирайки свои вътрешни източници.

Войната в Израел се превръща във вътрешнополитическо оръжие срещу Байдън Политическите процеси в големите демокрации няма как да останат незасегнато от случващото се в Израел

Британската медия отбелязва още, че за един американски президент е необичайна стъпка да се появи в зона на военни действия.

Пътуването на Джо Байдън в Близкия изток е рисковано, а след бомбардировката на болницата в Газа, той се намира в още по-нестабилна ситуация и се налага да балансира между подкрепата за Израел да унищожи Хамас и дълбоката загриженост за гражданската и хуманитарната цена на тази операция.

И макар че публично предупреди за необходимостта да се действа по "правилата на войната", посланието, което отправя зад затворени врати, може да бъде по-строго, допълва в анализа си BBC.

Говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби заяви, че САЩ и Израел отстояват върховенството на закона, "за разлика от Хамас". "Това е основополагащ елемент от дискусиите, които сме водили с израелците винаги и ще продължим да го правим", каза той.

В сърцето на злото: Откога и защо Хамас иска да унищожи ИзраелОснована през 1987 г, Хамас е акроним на Harakat al-Muqawama al-Islamiya или

САЩ искат от Израел да допусне помощ в Газа, а той да позволи безопасно преминаване на хванатите в капан американци в Газа. След близо осемчасови разговори с Нетаняху в понеделник държавният секретар Антъни Блинкен заяви, че е постигнат добър напредък към тези цели, но все още нищо не е договорено.

Президентът Байдън също така e наясно, че настроенията на световната общественост могат бързо да се променят и подкрепата за Израел може да се изпари, когато бъде залята от картини на палестински жертви и страдания, пише още BBC.

Съществува и реален страх, че колкото по-брутално е нападението срещу Газа, толкова по-голяма е вероятността то да предизвика по-широк конфликт в региона, в който да се включат и други държави.

Какво представлява „Железният купол“, който пази Израел? Той е смятан за един от най-важните инструменти в арсенала на еврейската държава

Президентът Байдън има ясни идеи за това какво трябва и какво не да се случи по-нататък.

Според него, би било грешка Израел да окупира Газа. Заяви, че трябва да има Палестинска власт и път към палестинска държава, въпреки че от много години няма напредък към палестинска държавност.

Според BBC, Байдън сигурност ще се опита да окаже максимален натиск върху Израел да действа по-внимателно в Газа и да прекрати конфликта възможно най-бързо.

Въпреки всичко това, САЩ неизменно са най-верният и ангажиран съюзник на Израел през историята. Независимо кой е в Белия дом, винаги е имало широка подкрепа за еврейската държава и нейното право да съществува в безопасност и сигурност.

WSJ: Израелските отбранителни сили бяха подготвени за различна войнаКак фокусът на израелската армия върху разузнаването, въздушната мощ и технологиите я направи уязвима за нискотехнологично наземно нападение

В продължение на десетилетия Байдън е един от политиците, които най-открито подкрепят Израел, като през 1986 г. заяви, че "ако нямаше Израел, САЩ щяха да измислят Израел, за да защитят интересите си в региона".

Сега е време президентът на САЩ да използва цялото си влияние и лостове, с които разполага, за да се опита да ограничи кръвопролитията и загубите на човешки живот и да предотврати всеобхватна война в Близкия изток.

Всичко това трябва да се случи, докато събитията на място го правят по-трудно от всякога, завършва BBC.