Във вторник руският президент Владимир Путин пристигна в Пекин, за да се срещне с китайския си колега Си Дзинпин в рамките на широко наблюдавано пътуване, чиято цел е да покаже доверието и партньорството между страните, въпреки че войната в Украйна продължава, съобщава Reuters и добавя:

„При едва второто си известно пътуване в чужбина, откакто базираният в Хага Международен наказателен съд издаде заповед за ареста му през март, Путин и антуражът му кацнаха на международното летище в Пекин във вторник сутринта. Той беше посрещнат от китайския министър на търговията Уанг Вентао“.

Това е и първото официално пътуване на Путин извън бившия Съветски съюз тази година, след като по-рано този месец посети Киргизстан, бивша съветска република.

Международният наказателен съд, който обвинява Путин в незаконно депортиране на деца от Украйна, задължава 123-те държави членки на съда да арестуват Путин и да го предадат в Хага, ако той стъпи на тяхна територия. Нито Киргизстан, нито Китай са членове на МНС, създаден за преследване на военни престъпления.

От чипове до багери: Китайският внос - спасителният пояс за Путин в УкрайнаТой подпомага руската инвазия и осигурява много пари за китайските компании


Си видя за последен път своя "скъп приятел" в Москва само няколко дни след издаването на заповедта. Тогава той покани Путин да присъства на третия форум "Един пояс, един път" в Пекин - платформа за международно сътрудничество, подкрепяна от китайския лидер, припомня още информационната агенция.

Путин ще присъства на официалния прием за откриването на форума, организиран от Си, и ще разговаря с лидерите на Виетнам, Тайланд, Монголия и Лаос, съобщават руските медии. Като главен гост на форума той ще говори след Си в сряда и ще се срещне с китайския президент за двустранни разговори по-късно същия ден.

Пекин отхвърля западните критики за партньорството си с Москва, дори когато войната в Украйна не показа признаци на прекратяване, настоявайки, че връзките им не нарушават международните норми и Китай има право да си сътрудничи с която държава избере. За последен път Путин посети Китай за Зимните олимпийски игри в Пекин през февруари 2022 г., когато Русия и Китай обявиха партньорство "без граници" дни преди руският президент да изпрати десетки хиляди войници в Украйна.

Това ще бъде третото присъствие на Путин на форума "Един пояс, един път", който продължава до сряда. Той присъства на предишните две издания през 2017 г. и 2019 г.

„Един пояс, един път“

„Тъмни кораби“ превозват руски петрол за милиарди в нарушение на санкциитеТанкерите и корабите, прикриващи координатите си, са нараснали с 82% в сравнение с първата половина на 2021


Форумът е съсредоточен върху инициативата "Един пояс, един път“ - грандиозен план, лансиран от Си преди десетилетие, който се надява да изгради глобални инфраструктурни и енергийни мрежи, свързващи Азия с Африка и Европа чрез сухопътни и морски маршрути. Путин дава висока оценка на инициативата, като заявява, че тя е платформа за международно сътрудничество, в която "никой не налага нищо на другите".

От началото на войната в Украйна Русия затвърждава енергийните си връзки с Китай в знак на икономическото им сътрудничество. Русия изнася около 2 млн. барела петрол дневно за Китай, което представлява повече от 1/3 от общия ѝ износ на суров петрол. Москва също така има за цел да изгради втори газопровод към Китай.

Въпреки че ръководителите на руските петролни и газови гиганти "Роснефт" и "Газпром" ще бъдат част от пътуващата делегация на Путин, към днешна дата не се очакват нови сделки в областта на енергетиката.

Според Кремъл пътуването не е "пълноценна двустранна" визита, а се осъществява в рамките на международна конференция.

Провал на Русия в ООН

Стратегически консултации: Първият дипломат на Пекин е на визита в Москва Руските медии заявиха, че пътуването на Ван И ще подготви почвата за предстоящото посещение на президента Путин в Китай


Междувременно стана ясно, че Русия е претърпяла провал в рамките на ООН, след като изготвената от нея резолюция на Съвета за сигурност, в която се призовава за хуманитарно прекратяване на огъня във войната между Израел и „Хамас“ в Газа, е била отхвърлена в понеделник.

Проекторезолюцията е получила пет гласа "за" и четири гласа "против", както и шест гласа "въздържал се". За да бъде приета, са необходими поне девет гласа "за" и да няма вето от страна на петте постоянни членки - САЩ, Русия, Китай, Франция и Великобритания.

"Днес целият свят очакваше със затаен дъх Съветът за сигурност да предприеме стъпки, за да сложи край на кръвопролитията, но делегациите на западните държави на практика потъпкаха тези очаквания", коментира посланикът на Русия в ООН Василий Небензя пред Съвета след гласуването.

В петък Русия предложи проектотекст от една страница, в който също така се призовава за освобождаване на заложниците, достъп на хуманитарна помощ и безопасна евакуация на нуждаещите се цивилни граждани. Текстът осъжда насилието срещу цивилни граждани и всички терористични актове, но не назовава организацията „Хамас“, която уби 1300 души в Израел на 7 октомври, нито веднъж.

"Като не осъжда „Хамас“, Русия дава прикритие на терористична групировка, която извършва жестоко насилие над невинни цивилни граждани. Това е възмутително. Лицемерно е и е неоправдано", категоричен е посланикът на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд.