Deutsche Bank и Commerzbank спират чрез съдебно разпореждане възможността дъщерно дружество на руския газов гигант "Газпром" да съди кредиторите в Русия заради прекратен газов проект, съобщава Reuters.

Компанията RusKhimAlyans, която е 50% собственост на Газпром, подаде искове в Русия за над 22 млрд. рубли (22 млн. долара) от Deutsche Bank и над 8 млрд. рубли от Commerzbank заради неизплатени банкови гаранции.

Исковете бяха заведени, след като германската компания за промишлени газове Linde спря работата по завода за втечнен природен газ (LNG) в балтийското пристанище Уст-Луга през 2022 г. поради западните санкции, наложени след нахлуването на Русия в Украйна.

Енергийният гамбит на Путин се провали. Топлата зима спаси ЕвропаМекото време, широката гама от доставчици и усилията за намаляване на търсенето помогнаха и запасите в газохранилищата са почти пълни, а цените падат до предвоенните нива

Deutsche Bank и Commerzbank заявиха, че не могат да плащат поради санкциите на Европейския съюз.

Според две съдебни решения, всяка от банките е получила "забрана за подаване на искове", която не позволява на RusKhimAlyans – наречена в съдебните документи RusChemAlliance, да продължи делото в Русия.

На 7 септември Апелативният съд постанови, че руският иск на RusKhimAlyans е подаден в нарушение на арбитражно споразумение. Според решението, публикувано в сряда, на 31 август Върховният съд издаде временна забрана на Commerzbank. В решението се казва, че UniCredit също е получила забрана за предявяване на иск срещу RusKhimAlyans след частно изслушване.

Deutsche Bank и RusKhimAlyans отказаха коментар, а Commerzbank и UniCredit не са отговорили на запитването за коментар от Reuters.

МАЕ: Цената на природния газ в Европа може да скочи при студена зимаВъпреки увеличените доставки на втечнен природен газ в Европа, той все още не може напълно да замести загубата на руския газ, доставян по тръбопроводи

През 2021 г. RusKhimAlyans подписва договор с Linde за изграждането на газовия завод, като Deutsche Bank, Commerzbank и UniCredit предоставят гаранции.

През май 2022 г. Linde спира работата по проекта, след като е уведомена, че износът на втечнен природен газ ще наруши санкциите на Европейския съюз.

RusKhimAlyans също така съди Linde в Русия, където през януари съдът постанови замразяване на близо 500 млн. долара от активите на Linde, пропомня Reuters.