В Европейския съюз се засилва политическият натиск за справяне с едно трудно енергийно предизвикателство - ограничаването на употребата на руски изкопаеми горива и по-конкретно на втечнен природен газ (LNG).

През годината след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г. ЕС наложи санкции върху вноса на нефт и въглища по море от Русия. Блокът също така драстично намали зависимостта си от руския тръбопроводен газ, въпреки че не е наложил ограничения в тази посока, припомня в свой анализ Reuters.

В същото време обаче държавите от ЕС са увеличили общите си покупки на руски втечнен природен газ, което подкопава ангажимента на блока да прекрати използването на руски изкопаеми горива до 2027 г.

Вследствие на това ЕС е захранил с милиарди долари руските газови компании "Газпром" и "Новатек", които могат да бъдат използвани за финансиране на войната в Украйна. Енергийните компании чрез корпоративните данъци са сред най-големите вносители в бюджета на Русия.

Анализаторите от CapraView, глобална компания за прогнози за газовите пазари, изчисляват, че почти половината от втечнения природен газ, който Русия е изнесла през първите десет месеца след нахлуването си в Украйна, е постъпил в Европа, което представлява приблизително 14 млрд. долара приходи, посочва още Reuters.

Анализът на ЕС установява, че вносът на руски втечнен природен газ се е увеличил до 22 милиарда кубически метра (млрд. куб. м) през миналата година, в сравнение с 16 млрд. през 2021 г. Тези обеми са далеч по-малки от 155-те млрд. куб. м тръбопроводен газ, които ЕС получаваше всяка година от Москва, въпреки че в някои държави се наблюдава значително увеличение след войната, става ясно от доклада.

Белгия и Испания, например, почти са удвоили вноса си на руски втечнен природен газ през 12-те месеца, откакто Русия нахлу в Украйна, показва анализ на Kpler, цитиран от информационната агенция, която добавя:

Европа изостава в дългосрочните сделки за втечнен газ. Това излиза скъпо Зелените политики на ЕС правят така, че европейските купувачи трудно могат да се ангажират със дълги срокове
“В 27-членния Европейски съюз нараства желанието за решаване на проблема, но няма съгласие за начина, по който това да се случи, тъй като рисковете от повишаване на цените на енергията и неволно допълнително увеличаване на руските енергийни приходи са значителни”.

Миналия месец еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон призова държавите-членки и компаниите от ЕС да спрат да купуват руски втечнен природен газ, като нарече "риск за репутацията" увеличаването на вноса на енергийния ресурс, докато блокът изтъква усилията си да намали приходите на Русия.

Испанският министър на енергетиката Тереса Рибера също се обърна към местните компании да не подписват нови договори за руски втечнен природен газ. Но с уговорката, че ако няма санкции, компаниите от ЕС, които спрат да купуват руски втечнен природен газ, могат да бъдат принудени да платят неустойки за нарушаване на съществуващите договори.

"Мисля, че това трябва да бъде част от обсъждането в пакета от санкции, защото в противен случай ситуацията е доста абсурдна", казва Рибера пред Reuters. "Вярно е, че като общи суми не е толкова много. Но мисля, че не е лесно да се обясни защо все още приемаме този внос на втечнен природен газ".

Предвид политическите пречки пред одобряването на подобни санкции, което изисква единодушие, някои в ЕС се обръщат към други варианти, акцентира информационната агенция.

Други варианти

Миналата седмица държавите членки предложиха колективно блокът да създаде правна възможност, която да позволи на страните да спрат руските компании да резервират инфраструктурния капацитет, необходим за доставка на втечнен природен газ до Европа.

Предложението, което е част от закон, съдържащ по-широки правила за газовите пазари на ЕС, трябва да бъде договорено с Европейския парламент, който, на свой ред, иска да отиде по-далеч, предлагаймки ефективна забрана на целия внос на руски газ в ЕС.

ЕС забрани вноса на руски петрол, но не може да го спре Суровият петрол е пословично труден за проследяване на световните пазари
"Безпрецедентните времена изискват безпрецедентни реакции", заявява водещият преговарящ по закона от страна на ЕП - бившият полски министър-председател Йежи Бузек. Той е категоричен, че предложението е в съответствие със стратегията на ЕС да прекрати зависимостта си от всички руски изкопаеми горива.

Практически и правни въпроси

Някои служители на ЕС обаче смятат, че е изключително малко вероятно предложението на Парламента да получи политическа подкрепа от държавите-членки, отчасти заради правни аспекти.

Клаус-Дитер Борхард, старши съветник по въпросите на енергетиката в правната компания Baker McKenzie и бивш високопоставен служител в енергийния отдел на Европейската комисия, заявява пред Reuters, че правото на Световната търговска организация (СТО) позволява на държавите да забранят определен продукт на своя пазар само при определени обстоятелства.

"Аз лично се съмнявам дали тези изисквания биха били съвместими с тези правила за недискриминация в рамките на СТО", казва той за предложението на Парламента.

Нидерландският министър на енергетиката Роб Йеттен също обяснява пред информационната агенция, че съществува практическа трудност, тъй като някои страни не могат да диверсифицират доставките си достатъчно бързо, за да се справят с незабавно спиране.

"За някои държави-членки на ЕС това би било малко прекалено", казва той, визирайки перспективата за санкции върху руския втечнен природен газ.

След началото на руската инвазия Нидерландия е прекратила вноса на руски газ по тръбопроводи и е намалила, но не и спряла вноса на руски втечнен природен газ.

Да забраниш или не. Това е въпросът

Според много анализатори спирането на руския внос на втечнен природен газ би било опасно по два начина.

На първо място, то би могло да повиши цените на газа в Европа, без непременно да намали приходите на Русия от износ, тъй като втечненият природен газ може лесно да бъде пренасочен към пазари в Азия, които не са наложили санкции на Москва, казва главният анализатор на CapraView Тамир Друз пред Reuters.

Енергийният гамбит на Путин се провали. Топлата зима спаси ЕвропаМекото време, широката гама от доставчици и усилията за намаляване на търсенето помогнаха и запасите в газохранилищата са почти пълни, а цените падат до предвоенните нива
"За разлика от износа на газ по тръбопроводи, който по същество е блокиран в Русия, ще бъде много по-трудно да се намалят руските приходи или зависимостта на световния газов пазар от руския LNG", категоричен е той.

Прилагането на забраната също така може да се окаже предизвикателство, като се има предвид, че е трудно да се установи дали товарите с втечнен природен газ от други държави не съдържат руски количества, особено чрез прехвърляне от кораб на кораб.

Някои дипломати от ЕС изразяват загриженост, че доставчиците могат да откажат да изпращат товари в Европа, ако от тях се изисква да предоставят документи, доказващи, че техните количества не са руски, докато купувачите на други пазари не изискват такива доказателства.

При сегашното свиване на пазара на втечнен природен газ, посочват анализаторите, Европа може да се затрудни да замени руските доставки с алтернативи, което заплашва с недостиг.

"Целта на санкциите е да не навредиш повече на себе си, отколкото на страната, която искаш да санкционираш", предупреждава в заключението на анализа Ан-Софи Корбо, изследовател в Центъра за глобална енергийна политика към Колумбийския университет.