Зависимостта на Европа от руския газ беше поставена под въпрос в избухването на руско-украинската война. След това континентът се насочи към САЩ, които станаха най-големият доставчик на втечнен природен газ (LNG).

САЩ са пионери в процеса на охлаждане на природния газ до -256F в търговски мащаб. При този процес той заема 600 пъти по-малко място от първоначалната си форма.

Поради нарастващия енергиен дефицит вносът на втечнен природен газ в САЩ започва да се увеличава през 90-те години на миналия век дотолкова, че през 2004 г. Deutsche Bank прогнозира, че до 2015 г. страната ще изпревари Япония и ще стане най-големият вносител.

Технологичните подобрения благодарение на хоризонталното сондиране и хидравличното разбиване дадоха възможност на производителите да се възползват от шистовите запаси по-дълбоко в земята.

Западните санкции спъват газовите амбиции на Русия Преди дни САЩ наложиха санкции на най-големият проект на Кремъл в сферата - Arctic LNG 2

През 2023 г. САЩ официално се превърнаха в най-големия износител на LNG, изпреварвайки Австралия и Катар.

По време на управлението на президента Джо Байдън САЩ даде зелена светлина на редица проекти за втечнен природен газ, включително Calcasieu Pass 2 (CP2) - най-големият терминал в Луизиана.

Миналата седмица обаче Байдън спря одобряването на нови лицензи, тъй като Министерството на енергетиката реши да разгледа въздействието, което превозът на LNG би имал върху изменението на климата, отбелязва Euronews.

Замразяването на разрешителните за втечнен природен газ спря разработването на около 13 милиарда кубични фута на ден. В момента в САЩ се изграждат пет големи терминала за износ, които ще удвоят капацитета си до 2030 г.

Европа има рекордни запаси от газ, но потребителските сметки остават високиКъм края на ноември ЕС е разполагал с рекордно високи запаси от газ от около 97,5% запълнени складове

Защо се случва това?

Този ход е свързан главно с опасенията за околната среда по отношение на емисиите, свързани с втечнения природен газ.

Едно от обещанията на Байдън по време на изборите през 2020 г. беше да спре или намали разработването на нефт и газ.

По-рано през януари активисти предупредиха за тридневно заседание от 6 до 8 февруари в централата на Министерството на енергетиката във Вашингтон, ако той се откаже от думата си.

Според американската журналистка Никол Полак, специализираща в околната среда, "след като се вземе предвид метанът, който се отделя по цялата верига на доставки - от кладенеца до крайната точка на използване - по някои оценки втечненият природен газ е дори по-лош за климата от въглищата".

ЕС се справи с газовия рекет на Путин, но не и с нуждата от евтина енергияЕвропа успя да се справи със зависимостта си от руски енергийни източници, но предизвикателствата далеч не са свършили

Въздействие върху Европа

Последното развитие на събитията е поредната проверка на реалността в Европа, тъй като през 2023 г. американският втечнен природен газ представлява почти половината от вноса на LNG в Европа.

"Пристрастената към газа Европа разменя един енергиен риск за друг", писа наскоро Bloomberg, улавяйки същността на обърканата ситуация, пред която са изправени европейските политици.

Дебатът придобива още по-голямо значение, тъй като се отнася до енергийната сигурност на европейските държави, които сега изглеждат зависими от събития и процеси, отдалечени на хиляди километри.

"Това дава на САЩ огромно геополитическо влияние", отбелязва Bloomberg.

За потребителите това би могло да означава още един скок на енергийните разходи, тъй като по-голямата част от доставките на втечнен природен газ в Европа се оценяват чрез спот пазара, за разлика от азиатските купувачи, които използват дългосрочни договори.

Газовият пазар се балансира, но предизвикателства дебнат отвсякъдеПодобрените перспективи за 2023 г. не са гаранция срещу бъдещи колебания, посочват от МАЕ

Ако има рязко нарастване на търсенето от Азия или намаляване на производството на ядрена енергия в Япония, цените на втечнения природен газ могат да се повишат, което ще увеличи сметките на потребителите.

Последиците се разпростират и върху бизнеса. Например химическата промишленост в Германия е изправена пред рецесионен натиск поради загубата на по-евтиния руски газ, съобщава Euronews.

Както посочва Bloomberg, "дори и цената на газа да е спаднала от рекордните си стойности, германските индустриални гиганти съкращават работни места и вместо това инвестират в производствени активи в САЩ, което рисува мрачна картина за най-голямата икономика в Европа."

Асоциацията Еврогаз изрази опасения, че Европа ще се нуждае от повече газ от САЩ, отколкото може да добие от настоящия си капацитет.