Търсенето на нефт, въглища и природен газ ще достигне своя връх преди края на това десетилетие, като делът на изкопаемите горива в световните енергийни доставки ще спадне до 73% до 2030 г., след като в продължение на десетилетия е бил около 80%.

Това съобщи Международната агенция по енергетика, цитирана от CNBC.

Според доклада на МАЕ "Световни енергийни перспективи 2023", в момента се извършва трансформация в начина на захранване на планетата, като "феноменалният възход на технологиите за чиста енергия" като вятър, слънце, термопомпи и електрически автомобили играе решаваща роля.

Емисиите на въглероден диоксид, свързани с енергетиката, също са на път да достигнат своя връх до 2025 г.

Как китайският EV шик хвана западните автопроизводители „спящи зад волана“Китайските производители на електромобили заплашват 100-годишната хегемония на традиционни западни автомобилни марки. Как започна всичко и как ще продължи?

Въпреки тези сеизмични промени, МАЕ заявява, че са необходими повече усилия за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса – основна цел на Парижкото споразумение за изменението на климата.

Анализът на МАЕ на "текущите политически настройки" на правителствата показва, че световната енергийна система ще изглежда по съвсем различен начин през следващите няколко години.

В изявлението си базираната в Париж организация посочва, че през 2030 г. по пътищата в света ще се движат "почти 10 пъти повече електрически автомобили", а "делът на възобновяемите енергийни източници в световния електроенергиен микс ще достигне 50%", което е повече от сегашните около 30%.

Наред с другото, термопомпите, както и други електрически отоплителни системи, са на път да изместят котлите, които използват изкопаеми горива.

"Ако държавите изпълнят навреме и изцяло своите национални ангажименти в областта на енергетиката и климата, напредъкът в областта на чистата енергия ще се ускори още повече. Въпреки това ще са необходими още по-силни мерки, за да се запази целта за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 °C", казват от МАЕ.

Exxon поглъща третия по големина производител на петрол в Пермския басейнАко се случи, сделката ще бъде най-голямото придобиване на компанияата, откакто стана Exxon Mobil

"При сегашното положение търсенето на изкопаеми горива ще остане твърде високо, за да се запази в рамките на Парижкото споразумение целта за ограничаване на повишаването на средните глобални температури до 1,5°", се допълва в изявлението.

В знак на това колко висок е залогът, в доклада на МАЕ се казва, че сценарият за заявените политики сега "се свързва с повишаване на температурата с 2,4 ° през 2100 г. (с 50 % вероятност)".

Докладът потвърждава съдържанието на статия от септември 2023 г., публикувана във Financial Times, с автор изпълнителния директор на МАЕ Фатих Бирол.

Той подчертава огромния потенциал за промяна, като същевременно изтъква огромния обем работа, която все още трябва да бъде свършена.

"Преходът към чиста енергия се осъществява в световен мащаб и е неудържим. Въпросът не е "дали", а "колко скоро" - и колкото по-скоро, толкова по-добре за всички нас", допълва той.

МАЕ vs. ОПЕК: Кога ще бъде пикът на търсенето на суров петрол? Този въпрос все повече разгорещява споровете в света на изкопаемите горива

"Правителствата, компаниите и инвеститорите трябва да подкрепят прехода към чиста енергия, а не да го възпрепятстват. Предлагат се огромни ползи, включително нови индустриални възможности и работни места, по-голяма енергийна сигурност, по-чист въздух, универсален достъп до енергия и по-безопасен климат за всички.

Като се вземат предвид продължаващите напрежения и нестабилност на традиционните енергийни пазари днес, твърденията, че петролът и газът представляват безопасен или сигурен избор за енергийното и климатичното бъдеще на света, изглеждат по-слаби от всякога", категоричен е той.

Петролните гиганти засилват търсенето на нови находища за изкопаеми гориваПечалбите надделяват над притесненията - водещите компании в индустрията се обръщат към дълбоките сондажи

Докладът на МАЕ се появява само няколко седмици преди срещата на върха COP28 на ООН за изменението на климата в Обединените арабски емирства. Сянката на Парижкото споразумение, постигнато по време на COP21 в края на 2015 г., е надвиснала над доклада, допълва CNBC.

Предизвикателството е огромно и ООН вече отбеляза, че 1,5 градуса по Целзий се разглеждат като "горна граница", когато става въпрос за избягване на най-лошите последици от изменението на климата.