Новият президент на Световната банка постави под въпрос огромните суми, които правителствата изразходват за субсидиране на изкопаеми горива.

По време на годишната среща на банката в Мароко, Аджай Банга заяви, че сумата от 1,25 трилиона долара (1,18 млн. евро), която всяка година се отделя за горивата, рибарството и селското стопанство, е твърде голяма, съобщава Euronews.

Тези три сектора са отговорни за въздействието върху околната среда в размер на до 6 трилиона долара (5,7 хил. евро) и банката цели вместо това да се даде приоритет на действията, свързани с изменението на климата.

"Не казвам да се откажем от всички тях. Просто смятам, че тази тема за субсидиите се нуждае от обсъждане", заяви Банга на годишната среща на Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка в Маракеш.

Може ли Аджай Банга да поведе реформите в Световната банка?Това е изключителен момент в историята на институцията, с изключително високи очаквания за това какво трябва да направи нейният лидер

Защо правителствата субсидират изкопаемите горива?

Според доклад на МВФ от 2021 г. правителствата харчат близо половин трилион евро годишно за поевтиняване на използването на изкопаеми горива.

Тези субсидии се предоставят под различни форми, включително данъчни облекчения, нисколихвени заеми и тавани на цените на бензина.

Премахването им може да бъде трудно от политическа гледна точка, тъй като води до повишаване на разходите за живот. Но според доклад на Световната банка, повечето субсидии всъщност са в полза на богатите, допълва Euronews.

В докладa "Цифров детокс" от юни 2023 г. Световната банка отбелязва, че ако се вземат предвид социалните разходи за изкопаемите горива - като например въздействието им върху изменението на климата и замърсяването на въздуха, тогава цената им ще бъде дори по-висока от тази на свободния пазар.

Международната агенция по енергетика (МАЕ) също заяви, че субсидиите за изкопаеми горива в крайна сметка са неефективен начин за подпомагане на потребителите.

"Много по-добре е правителствата да отделят време и средства за структурни промени, които да намалят търсенето на изкопаеми горива, отколкото за спешни помощи при повишаване на цените на горивата", заявиха анализатори на МАЕ по-рано тази година.

МАЕ vs. ОПЕК: Кога ще бъде пикът на търсенето на суров петрол? Този въпрос все повече разгорещява споровете в света на изкопаемите горива

Премахването на субсидиите за изкопаемите горива ще улесни и конкуренцията на възобновяемите енергийни източници.

Какви правомощия има Световната банка?

Световната банка, която се състои от пет институции и 189 държави членки, има за цел да изкорени бедността в развиващите се страни. Тя също така е все по-ангажирана с решения за устойчиво развитие.

Според докладите на Climate Home News банката се насочва към по-голямо внимание към изменението на климата след призивите на богатите правителства като САЩ и Германия, които я финансират.

Световната банка няма правомощия да принуди правителствата да спрат субсидиите за изкопаеми горива; тя може само да ги съветва и да оказва натиск. Но натискът върху тази система се засилва от много страни.

Победители и губещи в битката за зелени субсидииГигантските субсидии и нарастващият протекционизъм променят световната търговия

"Хората ще кажат, че няма пари за климата, но има - те просто са на грешните места", заяви старши управляващият директор на Световната банка Аксел ван Тротсенбург. "Ако пренасочим трилионите долари, които се харчат за разточителни субсидии и ги използваме по-добре и по-екологично, бихме могли заедно да се справим с най-неотложните предизвикателства пред планетата", добави той.

Защо субсидиите за селското стопанство са противоречиви?

Аджай Банга заяви пред репортери, че банката "ще разгледа всяка сфера с парични фондове, които могат да бъдат използвани или пренасочени – независимо дали става дума за субсидиите за горива и селско стопанство, които причиняват екологични проблеми или за доброволните пазари на въглеродни емисии".

500 млрд. долара (474 млрд. евро) за земеделски субсидии може да не звучи толкова вредно на пръв поглед. Но селското стопанство е вторият по големина източник на парникови газове в световен мащаб, а индустриалното животновъдство е свързано с редица екологични проблеми.

Агроекологията - предизвикателство и възможност за Европа

В неотдавнашен доклад на ActionAid се констатира, че след Парижкото споразумение банките са предоставили 20 пъти повече финансиране за дейности, свързани с изкопаемите горива и селското стопанство в Глобалния Юг, отколкото правителствата от Глобалния Север са предоставили като финансиране за борба с климатичните промени в страните, които са на първа линия на климатичната криза.

В доклада се призовава за прекратяване на индустриалните субсидии за селското стопанство и за по-голямо финансиране на справедливия преход към възобновяема енергия и агроекология.