Нито един щат не зависи повече от въглищата за електричество от Западна Вирджиния, където политическата власт и богатството отдавна се крепят на въгледобива.

На този фон проектът за чиста енергия на брега на река Охайо, зад който стоят Уорън Бъфет и републикански законодатели, няма как да не предизвиква огромен интерес.

В проекта участват BHE Renewables и Precision Castparts - две от компаниите на Berkshire Hathaway на Бъфет. Той включва завод за 500 милиона долара за производство на титан за самолетни части. Тя пък ще се захранва от съоръжение със слънчеви панели и акумулаторни батерии, разказва The Wall Street Journal.

Името на Бъфет и обещанието за 300 работни помагат на компаниите да преодолеят съпротивата на място, където въглищата осигуряват повече от 90% от електроенергията.

Въпреки мощния про-въглищен регулатор на щата през изминалата година Западна Вирджиния одобри около 400 милиона долара средства за три проекта за възобновяема енергия, включително този на Berkshire.

Ръководеният от републиканците законодателен орган, нетърпелив да създаде работни места, прие ново законодателство в полза на възобновяемата енергия.

3 приоритета за компаниите, тръгнали по пътя на зелената трансформация Компании по пътя на зеления преход - три съвета за висшите мениджъри

Ускоряването на промяната се изразява в милиарди федерални субсидии за предприемачи и производители на чиста енергия, които идват по линия на законите на администрацията на президента Джо Байдън, свързани с инфраструктура и климата.

Федералните пари – обвързани с промишленото производство, което създава работни места – започват да оказват влияние дори върху най-ориентираните към въглища райони на САЩ, като този на Апалачите, включващ редица щати с мнозинство от Републиканската партия.

Тези инвестиции от една страна пренасочват дебата за възобновяемата енергия от глобалното затопляне и опазването на околната среда към икономическото развитие, но от друга подхранват партийно разделение, тъй като много републикански законодатели продължават да твърдят, че националната сигурност зависи от изкопаемите горива и осъждат големите държавни разходи за зелена енергия, посочва още WSJ.

Победители и губещи в битката за зелени субсидииГигантските субсидии и нарастващият протекционизъм променят световната търговия

Промяна на курса

За да проправи пътя за проекта на Berkshire, воденият от републиканците щатски законодателен орган на Западна Вирджиния прие закон миналата година, който заобиколи про-въглищния регулатор на щата.

Комисията за обществени услуги, регулаторът на комуналните услуги, отдавна подкрепя въгледобивната промишленост чрез политики, насочени към поддържането на въглищни електроцентрали, а губернаторът Джим Джъстис, чието богатство е изградено върху въглищата, наскоро назначи бившия президент на Асоциацията за въглища на Западна Вирджиния в тричленната комисия, посочва WSJ.

Изтъквайки промяната на курса, щатските законодатели приеха законодателство през 2020 г., позволяващо мащабни соларни проекти. На следващата година те приеха закон, позволяващ на компании и физически лица да сключват договори с предприемачи, които могат да инсталират евтина слънчева енергия на покривите им с цел да намалят сметките си за електричество. Такива договори за закупуване на електроенергия от трети страни дотогава са незаконни.

Федералният закон за намаляване на инфлацията (Inflation Reduction Act – IRA), свързан с чистата енергия и приет през август 2022 г., ще намали разходите за слънчеви и батерийни инсталации на проекта на Berkshire с до 50%, казват от компанията за възобновяема енергия на Бъфет BHE Renewables.

Синдикат превръща е-субсидиите в политически проблем за Байдън Стачка на близо 50 000 членове на профсъюза UAW през 2019 г. струваше на GM близо 3 млрд. долара

Наваксване на изоставането

Електричеството, произведено с възобновяема енергия, сега е по-евтино от въглищата, но Западна Вирджиния е на 48-мо място в САЩ по инсталиран соларен капацитет. Всички видове възобновяема енергия представляват само 5% от производството на електроенергия в щата. В национален мащаб възобновяемите енергийни източници произвеждат 21% от електроенергията, въглищата произвеждат 20%, а природният газ произвежда 39%, според Администрацията за енергийна информация (EIA).

Силният акцент на щата върху въглищата е пречка за инвестициите на компаниите, загрижени за своите разходи и въглероден отпечатък.

Новото про-соларно законодателство на Западна Вирджиния и стимулите на IRA все пак отприщват редица проекти за чиста енергия.

Евън Хансен, делегат от Демократическата партия в Камарата на делегатите на Западна Вирджиния и председател на малцинството в комисията по енергетика и производство, казва, че повечето големи проекти, обявени в щата през последните няколко години, са свързани със зелена енергия. „Там са работните места“, добавя той.

През 2020 г. щатът разполага с около 10 мегавата слънчеви мощности в сравнение с над 6000 мегавата, които биха могли да дойдат по линия на планираните проекти. Очаква се соларната ферма на Berkshire да произвежда около 100 мегавата.

Рециклирането на EV батерии - нов терен за глобална надпревара Този пазар се очаква да нарасне от 11 млрд. долара през 2022 г. до 18 млрд. до 2028 г.

„Всички искат сделка с Berkshire“, казва Мич Кармайкъл, републикански ръководител на отдела за икономическо развитие на щата, който работи в тясно сътрудничество с компаниите на Бъфет по проекта.

Кармайкъл, който е бивш лидер на мнозинството в Сената на Западна Вирджиния, дава решаваща подкрепа за одобрението на сделката.

През декември щатът също така одобри фабрика за водород, която ще бъде построена от хюстънската компания за възобновяеми енергийни източници Fidelis New Energy. Миналия месец бе одобрено отпускането на до 62,5 милиона долара заем за проекта, който се очаква да създаде 800 работни места, според кабинета на губернатора.

Западна Вирджиния одобри и стимули на стойност 290 милиона долара за фабрика на Form Energy - стартираща компания за батерии, която е подкрепена от Бил Гейтс, Джеф Безос и други. Тя ще инвестира до 760 милиона долара за съоръжението, намиращо се на около 250 км от Рейвънсууд, където друга BHE Renewables планира да захранва титановия проект на Berkshire.

Зелените субсидии в САЩ засилват страховете за германската индустрияГерманските производители и доставчици на автомобили, за които САЩ са основен експортен пазар, са сред най-големите потърпевши на американският Закон за намаляване на инфлацията

Проектът Ravenswood

През 2020 г., републиканският щатски сенатор Глен Джефрис пише писмо до Бъфет с молба да инвестира в Западна Вирджиния.

В следващите месеци Алиша Нап, главен изпълнителен директор на BHE Renewables започва да пътува по криволичещите планински пътища на Западна Вирджиния, за да проучи потенциални места за изграждане на съоръжение за чиста енергия.

Тя се спира на Рейвънсууд, град в долината на река Охайо, някога дом на гигантски завод за алуминий, който е бил основният икономически двигател на града. Има достъп до магистрали, железопътни мрежи и възможност за пътуване по река, както и обширна земя. Близостта му до Чарлстън, столицата на щата, е друго предимство.

Преди десетилетия държавният имот е бил собственост на металургичния гигант Kaiser Aluminium. Заводът е спрян през 2009 г., защото евтиният китайски алуминий наводнява световните пазари.

Другата компания на Berkshire - Precision Castparts (PCC) – стои зад проекта за фабрика за производство на титан с цел използването му за части на самолети. Производството на титан изисква много енергия и PCC се интересува от намирането на източник на чиста енергия. От компанията също така си дават сметка, че купувачите, които искат да намалят собствените си въглеродни отпечатъци, търсят продукти, произведени с ВЕИ.

През септември 2022 г. органът за икономическо развитие на Западна Вирджиния одобри условен заем от 50 милиона долара за завода за титан на Berkshire Hathaway.

BHE Renewables избира стартъпа от Мичиган Our Next Energy (ONE) за производител на акумулаторни батерии на мястото на стария завод за алуминий в Рейвънсууд. Фермата на BHE ще осигурява чиста енергия за новото съоръжение за титан на Precision Castparts, което се се очаква да отвори врати в началото на 2025 г.

„Радвам се, че се получи“, казва Бъфет пред The Wall Street Journal, добавяйки: „Нямам претенцията, че имам лична заслуга.“

Графитът - новият ключов приоритет за автомобилните производители Към днешна дата Китай произвежда 61% от световния естествен графит и 98% от крайния преработен материал за батерии

Федерални пари в брой

Потокът от средства по IRA е стимулирал повече от 270 проекта за чиста енергия на стойност 130 милиарда долара в САЩ, според доклад от юли на Bank of America. Работните места в областта на чистата енергия са нараснали с 4% от 2021 г. до 2022 г., по данни на EIA.

Има допълнителни стимули за проекти в така наречените енергийни общности, исторически зависими от индустриите, работещи с изкопаеми горива, а щатите, в които проектите за чиста енергия създават най-много работни места, са републикански – като Джорджия, Южна Каролина, Тенеси и Кентъки, пише WSJ.

В Кентъки се строи соларна ферма върху стара въглищна мина. Ultium Cells, съвместно предприятие между General Motors и LG Energy Solution, управлява фабрика за батерийни клетки в Охайо и изгражда други две в Тенеси и Мичиган, като общата инвестиция е над 6,5 милиарда долара.

До 2030 г. IRA може да осигури в Западна Вирджиния инвестиции на стойност 9100 долара на гражданин, според Rocky Mountain Institute, организация с нестопанска цел, фокусирана върху чистата енергия. Около 11 500 души работят във въгледобивната промишленост в щата, което съставлява около 30% от 39 500 работници във въглищната индустрия на САЩ.

Може ли Индия да се превърне във фактор за аерокосмическата индустрия?90% от дейностите по поддръжка и ремонт на самолети в страната се извършват извън нейните граници, но това може да се промени

Кой се страхува от промените

Промените дразнят законодателите в някои щати с големи индустрии за изкопаеми горива. В Тексас тази година бяха предложени законопроекти за ограничаване на новите проекти за възобновяема енергия, като например допълнителни екологични изисквания и ограничаване на данъчните облекчения.

През април главният прокурор на Западна Вирджиния, Патрик Мориси, атакува опитите на администрацията на Байдън да притисне производителите на автомобили да произвеждат повече електрически превозни средства чрез по-строги стандарти за емисии. Главният прокурор на Кентъки Даниел Камерън каза, че стандартите за емисии на администрацията на Байдън са насочени към „постигане на невъзможните леви фантазии за зелена енергия“.

Голямо изпитание за зелената енергия в Западна Вирджиния ще дойде следващата година, когато губернаторът Джим Джъстис предизвиква сенатор Джо Манчин, демократ, който имаше решаваща роля за закона за климата на Байдън, за мястото му в Сената, посочва WSJ.

И двамата маневрират, за да балансират различните електорати, работейки както за защита на въглищата, но и заявявайки, че одобряват проекти за възобновяема енергия, които създават бизнес и работни места.

В същото време други републикански законодатели в Западна Вирджиния не се отказват от твърдата си подкрепа за изкопаемите горива, настоявайки, че САЩ трябва да поддържат доставките, за да избегнат ценови сътресения от чужбина и други уязвимости.

Те също така се противопоставят на държавните разходи и казват, че това е голямо разширяване на участието на правителството в частния сектор.

Може ли желязото да се превърне в неизчерпаем източник на чиста енергия?Екип от учени е успял да използва горящ железен прах като гориво

През 2022 г. производството на електроенергия от възобновяеми източници в САЩ за първи път надмина производството на въглища, според EIA.

Западна Вирджиния се противопостави на тенденцията с подкрепата си за въглищата, като републиканският щатски законодател Тод Кърби коментира, че проектът Form Energy „има за цел да унищожи въглищата и природния газ“.

Комисията за комунални услуги, която определя цените на електроенергията, притиска производителите да използват повече своите електроцентрали, работещи с въглища, въпреки високата цена.

През 2019 г. законодателният орган на щата прие законопроект, който предоставя на въглищната електроцентрала Pleasants, в която работят около 150 работници, годишно данъчно облекчение от 12,5 милиона долара. Фокусът върху въглищата спомогна за повишаване на цените на електроенергията в Западна Вирджиния по-бързо, отколкото в повечето други щати.

Преминаването към възобновяеми източници и реализацията на новите проекти може да обърне това.