Chevron купува по-малкия си конкурент Hess в сделка на стойност 53 млрд. долара.

С тази инвестиция петролната компания цели да увеличи влиянието си в богатата на петрол Гвиана, отбелязва CNBC.

Сделката поставя два от най-големите петролни гиганти, Chevron и Exxon Mobil, на първо място в класацията на най-бързо развиващите се петролни басейна в света - шистовия и този в Гвиана.

През последните години Гвиана се превърна в основен производител на петрол след огромните открития на Exxon Mobil, нейния партньор Hess и китайската CNOOC, които заедно произвеждат 400 000 барела дневно от два офшорни кораба и заявиха, че могат да разработят до 10 офшорни проекта, допълва CNBC.

Shell се отказва от целта си за свиване на добива на петрол до 2030Изкопаемите горива остават основни суровини за компанията и през следващите години

За да закупи Hess, Chevron предлага 171 долара за всяка акция, което означава премия от около 4,9% спрямо последната цена на затваряне.

Очаква се главният изпълнителен директор на Hess Corp Джон Хес да се присъедини към борда на директорите на Chevron, след като сделката приключи около първата половина на 2024 г.

Прогнозите са обединената компания да увеличи производството и свободните парични потоци по-бързо и за по-дълъг период от текущите петгодишни срокове на Chevron, заявиха компаниите.

"С по-голяма увереност в прогнозираното дългосрочно генериране на парични средства, Chevron възнамерява да върне повече парични средства на акционерите с по-висок ръст на дивидента на акция и по-голямо обратно изкупуване на акции", заяви финансовият директор на Chevron Пиер Бребер.

Exxon поглъща третия по големина производител на петрол в Пермския басейнАко се случи, сделката ще бъде най-голямото придобиване на компанияата, откакто стана Exxon Mobil

Chevron заяви още, че, след придобиването на Hess очаква да увеличи продажбите на активи и да генерира 10 до 15 милиарда долара приходи преди данъци до 2028 г.

Сделката идва седмици след като конкурентът Exxon направи оферта за Pioneer Natural Resources на стойност 60 млрд. долара, което ще я превърне в най-големия производител в най-голямото петролно находище в САЩ.