Цените на петрола се понижиха с повече от 1 долар в понеделник, тъй като през уикенда се увеличиха дипломатическите усилия за овладяване на конфликта между Израел и палестинската ислямистка групировка "Хамас", въпреки че Газа продължава да бъде бомбардирана, съобщава Reuters.

Фючърсите на суровия петрол тип Брент поевтиняват със 79 цента до 91,37 долара за барел, а по-рано през сесията губят 1,02 долара до 91,14 долара за барел. Фючърсите на американския суров петрол West Texas Intermediate се понижават с 91 цента до 87,17 долара за барел, след като по-рано в понеделник падат с 1,72 долара до 87,03 долара за барел.

Миналата седмица контрактите поскъпнаха с повече от 1%, което беше втори пореден седмичен скок заради опасенията от потенциално прекъсване на доставките, ако войната между Израел и “Хамас” прерасне в по-широка конфронтация в Близкия изток - най-големия регион за доставка на петрол в света.

Страхът от разширяване на конфликта в Израел вдига още цените на петролаАнализаторите очакват цените на петрола да достигнат 100 долара за барел в краткосрочен план
През уикенда в ивицата Газа започнаха да пристигат конвои с помощи от Египет, тъй като арабските лидери и външните министри се събраха на среща на върха в Кайро, която обаче не успя да доведе до съвместно изявление, припомня още информационната агенция.

"Има известно облекчение на петролния пазар заради това, че Израел се въздържа от планираното наземно нахлуване в северната част на Газа, за да преговаря за освобождаването на заложниците, което отваря прозорец за дипломация", казва Вандана Хари, основател на доставчика на анализи на петролния пазар Vanda Insights. "Наземната обсада се разглежда като потенциален спусък за разширяване на конфликта между Израел и “Хамас” в региона на Близкия изток, което е факторът, стоящ зад рисковата премия на суровия петрол през последните две седмици”.

Анализаторите от ANZ Research подкрепят това мнение, като добавят, че това дава надежда, че войната между Израел и “Хамас” няма да се разпространи в Близкия изток и да наруши доставките.

Ситуацията в Израел повишава интереса към златото и долара, петролът скачаПовишаването на геополитическия риск се очаква да засили търсенето на американски държавни ценни книжа
За да облекчат натиска върху доставките на петрол, които и без това са ограничени поради съкращаването на добива от страна на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и свързаните с нея държави, включително Русия, САЩ преустановиха санкциите срещу Венецуела, член на ОПЕК, след като венецуелското правителство сключи споразумение с опозицията.

Президентът на САЩ Джо Байдън, който миналата седмица посети Израел, в неделя е провел разговори с лидерите на Канада, Франция, Великобритания, Германия и Италия, следващи срещата ми с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху и папа Франциск.

Лидерите на Франция и Нидерландия ще посетят Израел тази седмица в търсене на решение на конфликта, който се разгоря на 7 октомври след нападение на “Хамас”.