Италия одобри постановление за повишаване на енергийната си сигурност и производството на енергия от възобновяеми източници, като министърът на екологичния преход разкрива, че пакетът се очаква да доведе до инвестиции в размер на 27,4 млрд. евро, пише Reuters и добавя:

„Първоначално схемата трябваше да бъде обявена през октомври, но в продължение на седмици беше замразена заради вътрешни разногласия в управляващата коалиция, а след това в някои части орязана“.

"Искаме да отключим големия потенциал на нашата страна в областта на възобновяемите енергийни източници", заявява министър Жилберто Пишето Фратин.

Най-голямата в света соларна ферма заработи в ОАЕИнсталацията е с мощност 2 гигавата и се намира на 35 км от Абу Даби


Наред с редица мерки правителството ще заделя по 350 млн. евро годишно до 2032 г. за финансиране на проекти, насочени към преодоляване на местната съпротива срещу инсталирането на централи за възобновяеми енергийни източници. Рим също така иска да избере две морски зони в Южна Италия, които ще бъдат отдадени за нови проекти за офшорни вятърни електроцентрали.

Други мерки очертават рамката за развитие на съоръженията за улавяне и съхранение на въглероден диоксид (CCS), тъй като енергийната група Eni и операторът на електропреносната мрежа Snam настояват за създаването на център за CCS в морето до град Равена.

За да се увеличат доставките на природен газ, в законодателството се посочва, че проектите за наземни терминали представляват "стратегически интервенции от обществена полза, които не подлежат на отлагане и са спешни". Разпоредбата ще позволи на Италия да ускори работата по два нови наземни терминала за втечнен природен газ, разработвани от Enel в Порто Емпедокле и от Iren и Sorgenia в Джоя Тауро.

Едновременно с това Рим се отказва от плана за удължаване на специалния режим, който помага на домакинствата да купуват електроенергия от доставчиците си на регулирани цени, тъй като той се счита за източник на потенциални спорове с Европа. Понастоящем този режим изтича през януари като част от ангажиментите на Италия за засилване на конкуренцията на енергийния пазар в рамките на плана за възстановяване след COVID-19.

Над 60 държави искат утрояване на добива на възобновяема енергияПроектоспоразумението е ръководено от Европейския съюз, САЩ и Обединените арабски емирства


Не се очаква указът да включва регламент за удължаване на концесиите, притежавани от дружества, управляващи водноелектрически централи, в замяна на повече инвестиции.

Ако мярката беше приета, от нея щяха да се възползват предприятия за комунални услуги, сред които Enel, A2A и Edison, които понастоящем притежават концесиите за управление на много от водноелектрическите централи в страната.

По отношение на геотермалния сектор обаче регионалните власти могат да поискат от притежателите на такива бизнес лицензи да предложат многогодишен инвестиционен план, за да удължат концесиите си.

Освен това указът позволява на териториалните власти да подават заявления за приемане на радиоактивни отпадъци, за да се ускори определянето на зоните за съхранение.