Желанието на Русия ефективно да разпусне експертната група, която следи за дългогодишните санкции на ООН срещу Северна Корея, очертава "мрачно бъдеще" за прилагането им, коментират бивши членове на групата пред Reuters.

В четвъртък Москва наложи вето на ежегодното подновяване на многонационалната експертна група, която през последните 15 години следи за изпълнението на санкциите на ООН срещу Северна Корея заради програмите ѝ за ядрени оръжия и балистични ракети.

Китай, единственият военен съюзник на Северна Корея и неин най-голям търговски партньор, се въздържа. Пекин и Москва отрекоха да нарушават санкциите, но блокираха нови мерки в Съвета за сигурност на ООН и се застъпиха за отмяна на някои съществуващи такива срещу Пхенян, обвинявайки Запада и неговите съюзници за изостряне на напрежението.

Дипломатите заявяват пред информационната агенция, че изглежда малко вероятно да има ново гласуване за подновяване на мандата преди изтичането му на 30 април.

Според американски и южнокорейски официални лица и независими анализатори ветото подчертава дипломатическите дивиденти, които Пхенян печели в последно време, и подчертава задълбочаването на връзките му с Москва, включващи безпрецедентни доставки на балистични ракети и боеприпаси за войната в Украйна, както и възможни доставки на гориво за Северна Корея. И Москва, и Пхенян отричат оръжейни сделки, но обещават да задълбочат военните си отношения, а ръководителят на руския шпионаж посети Северна Корея тази седмица, за да обещае единен фронт срещу "опитите за увеличаване на натиска от външни сили".

„Гласуването беше значимо и представлява важна повратна точка в международния режим на санкции срещу Северна Корея“, коментира Аарон Арнолд, бивш член на комисията, който сега работи като експерт по санкциите в британския Кралски институт на обединените служби (RUSI). "Гласуването на Русия, заедно с грубото нарушаване на санкциите чрез закупуване на конвенционални оръжия от Северна Корея, дългогодишната история на пренебрегване на задълженията от страна на Пхенян и мълчаливата подкрепа на Китай подсказват, че бъдещето е мрачно за режима на санкции срещу КНДР".

Парче от по-голям пъзел

Посланикът на Русия в ООН Василий Небензя разкритикува работата на експертите, като преди гласуването заяви, че докладите им са се свели до "разиграване на западните подходи, препечатване на пристрастна информация и анализ на вестникарски заглавия и снимки с лошо качество".

Дори поддръжниците на експертната група признават, че работата ѝ е все по-ограничена, но обвиняват за това китайските и руските членове, които блокират или замазват неблагоприятните констатации.

"Последният доклад е много интересен, защото макар да навлиза в някои полезни подробности относно финансите и чуждестранните работници, Китай почти не се споменава", казва един бивш високопоставен член на комисията. "Ако говорим за нарушаване на санкциите, а не споменаваме Китай, това не е много точно отражение на това, което наистина се случва. Въпреки че докладите на експертната група изглеждат като изчерпателно обобщение, те по-скоро представляват малка част от по-голям пъзел, като често някои от най-важните парчета са пропускани“.

„Прекратяването на дейността на експертната група може да доведе до по-тясно тристранно сътрудничество между Вашингтон, Сеул и Токио, което да даде повече доказателства за нарушения на санкциите, тъй като ще отпадне възпиращото влияние на Русия и Китай върху докладите“, казва Лейф-Ерик Исли, професор в университета Ewha в Сеул.

Тъй като световните банки и застрахователни компании разчитат на независими доклади за замразяване и закриване на сметки, свързани със севернокорейски мрежи за избягване на санкции в чужбина, ще бъдат намерени механизми за продължаване на докладването, смята на свой ред Хю Грифитс, бивш ръководител на експертната група, а сега консултант по санкциите.

Задълбочаване на връзките между Москва и Пхенян

Грифитс акцентира, че ветото подсказва, че Русия не желае незаконното ѝ снабдяване със севернокорейски балистични ракети и конвенционални артилерийски боеприпаси да бъде докладвано от орган на Съвета за сигурност на ООН.

"Руското вето показва, че Путин ще засили сътрудничеството си със Северна Корея в областта на балистичните ракети и нарушаването на ембаргото", смята той.

Гласуването илюстрира колко силни са станали връзките между Русия и Северна Корея, смята и Джени Таун от 38 North, базирана във Вашингтон програма за наблюдение на Северна Корея:

"То подчертава, че не трябва да се очакват нови санкции на ниво Съвет за сигурност на ООН в сегашната геополитическа обстановка и по-голямата тежест сега пада върху държавите, които трябва да засилят усилията си за наблюдение“.

Тази седмица САЩ и Южна Корея стартираха нова работна група, чиято цел е да попречи на Северна Корея да се снабдява с незаконен петрол, особено от Русия. Двете страни също така наложиха едностранни санкции на физически и юридически лица, базирани в Русия, Китай и Обединените арабски емирства, като ги обвиниха, че насочват средства към оръжейните програми на Пхенян.

Министерството на обединението на Южна Корея, което се занимава с отношенията със Севера, нарече гласуването на Русия и Китай "изключително достойно за съжаление". След него обаче прилагането на санкциите вече е ръководено изцяло от Съединените щати и техните партньори, което може да задълбочи допълнително противопоставянето с руско-китайския блок. Канада например вече обвини китайските военновъздушни сили, че "безразсъдно" са преследвали нейни самолети за наблюдение, участващи в операция на ООН за налагане на санкции срещу Северна Корея. Пекин определя канадските полети като "провокативни".