Русия няма намерение да атакува нито една страна от НАТО и няма да нападне Полша, балтийските държави или Чешката република.

Но ако Западът достави изтребители F-16 на Украйна, те ще бъдат свалени от руските сили. Това заяви късно руският президент Владимир Путин, цитиран от Reuters.

Войната в Украйна, започната от Русия през февруари 2022 г. предизвика най-дълбоката криза в отношенията ѝ със Запада от Кубинската ракетна криза през 1962 г. насам, отбелязва още агенцията.

В реч пред пилоти от руските военновъздушни сили Путин заяви, че воденият от САЩ военен алианс се е разширил на изток към Русия след разпадането на Съветския съюз през 1991 г., но че Москва не планира да напада НАТО.

"Ние нямаме агресивни намерения към тези държави", твърди Путин според стенограма на Кремъл, публикувана днес. "Идеята, че ще нападнем някоя друга държава - Полша, балтийските държави, чехите също се плашат - е пълна глупост. Това е просто безсмислено", допълва той.

Запитан за изтребителите F-16, които Западът е обещал да изпрати на Украйна, Путин заяви, че тези самолети няма да променят ситуацията в Украйна. "Ако доставят F-16, а те говорят за това и очевидно обучават пилоти, това няма да промени ситуацията на бойното поле", допълни той.

"И ще унищожим самолетите, както днес унищожаваме танкове, бронирани машини и друго оборудване, включително ракетни установки.

Разбира се, ако те ще бъдат използвани от летища в трети страни, стават за нас легитимни цели, където и да се намират", категоричен е руският лидер.

По-рано през деня украинският външен министър Дмитрий Кулеба коментира, че самолетите F-16 се очаква да пристигнат в Украйна през следващите месеци.

Белгия, Дания, Норвегия и Нидерландия са сред страните, които са обещали да дарят F-16 на страната. Коалиция от държави обеща да помогне за обучението на украинските пилоти за използването им, допълва Reuters.