Русия е напът да произведе почти три пъти повече артилерийски боеприпаси от САЩ и Европа - ключово предимство преди очакваната нова руска офанзива в Украйна по-късно тази година.

Според разузнавателни оценки на НАТО за руското отбранително производство, както и според източници, запознати с усилията на Запада за въоръжаване на Украйна, Русия произвежда около 250 000 артилерийски боеприпаса на месец, или около 3 милиона годишно. Общо САЩ и Европа имат капацитет да произвеждат едва около 1,2 млн. боеприпаси годишно, които да изпращат на Киев.

Американската армия си е поставила за цел до края на 2025 г. да произвежда по 100 000 артилерийски снаряда месечно - по-малко от половината от руското месечно производство в момента - но дори тази бройка вече е недостижима заради спряното от републиканците в Конгреса финансиране на Украйна в размер на 60 млрд. долара.

"Това, в което се намираме в момента, е производствена война", коментира пред CNN високопоставен служител на НАТО. "Резултатът в Украйна зависи от това как всяка от страните е оборудвана да води тази война".

Според официални лица в момента Русия изстрелва около 10 000 снаряда на ден, докато украинската страна едва 2000. Според служител на европейското разузнаване на някои места по протежение на 600-километровия фронт съотношението е дори по-лошо. Недостигът идва в може би най-опасния момент за военните усилия на Украйна, откакто Русия за пръв път нахлу в страната през февруари 2022 г. Парите на САЩ за въоръжаване на Украйна се изчерпаха, а републиканската опозиция в Конгреса на практика спря отпускането на повече средства. Междувременно Русия наскоро превзе украинския град Авдийвка и по всеобщо мнение има инициативата на бойното поле, докато Украйна се бори не само с недостига на боеприпаси, но и с нарастващ недостиг на човешки ресурси на фронтовата линия.

САЩ и техните съюзници предоставиха на Киев редица високотехнологични системи, включително танк M-1 Abrams, а скоро се очакват и изтребители F-16. Но военните анализатори твърдят, че войната вероятно ще бъде спечелена или загубена въз основа на това кой ще изстреля най-много артилерийски снаряди.

"Въпрос номер едно, който наблюдаваме в момента, са боеприпасите", казва служителят на НАТО. "Това са артилерийските снаряди, защото там Русия наистина има значително производствено предимство, както и предимство на бойното поле."

Руската военна машина е в пълна готовност

Руските артилерийски заводи произвеждат 24 часа в денонощието на ротационни 12-часови смени. Около 3,5 милиона руснаци работят в отбранителния сектор, като преди войната те са били между 2 и 2,5 милиона. Русия също така внася и боеприпаси: Иран е изпратил поне 300 000 артилерийски снаряда миналата година, а Северна Корея още 6700 контейнера с боеприпаси, които побират милиони снаряди.

Русия е "вложила в играта всичко, с което разполага", казва друг източник на CNN. "Военната им машина работи на пълни обороти".

Приблизителният еквивалент в САЩ би бил, ако президентът Джо Байдън се позове на Закона за отбранителното производство, посочва той, който дава на президента правомощия да нарежда на компаниите да произвеждат бързо оборудване в подкрепа на националната отбрана на страната.

Според американски и западни служители обаче увеличаването на руското производство все още не е достатъчно, за да отговори на нуждите на страната. Те не очакват Русия да постигне значителни успехи на бойното поле в краткосрочен план. Съществува и ограничение на руския производствен капацитет, тъй като местните заводи вероятно ще достигнат своя връх през следващата година. Но той все още е далеч от това, което САЩ и Европа произвеждат за Украйна - особено без допълнително финансиране от Вашингтон.

Конкуренция на управляваната от Путин икономика

Европейските държави се опитват да компенсират недостига. Миналия месец германска отбранителна компания обяви, че планира да открие завод за боеприпаси в Украйна, който според нея ще произвежда стотици хиляди снаряди калибър 155 мм всяка година. В Германия същата компания положи основите на нов завод, който се очаква в крайна сметка да произвежда около 200 000 артилерийски снаряда годишно.

Представители на САЩ и Запада настояват, че макар Русия да е успяла да стартира фабричните си линии, отчасти защото има предимството да е управлявана икономика под контрола на автократ, капиталистическите западни държави в крайна сметка ще я настигнат и ще произвеждат по-добро оборудване.

"Ако действително можеш да контролираш икономиката от първо лице, тогава вероятно можеш да се движиш малко по-бързо от другите страни", казва генерал-лейтенант Стивън Башам, заместник-командващ на Европейското командване на САЩ, но добавя, че “Западът ще има повече поддържаща сила".

"Западът едва сега започва да изгражда инфраструктурата си, за да добави необходимия капацитет за боеприпаси. Производството в Русия е 24/7”, посочва още той.

Служителите на западните разузнавания са категорични, че нито една от страните не е готова да постигне големи успехи в близко бъдеще, но цялостната математика е в полза на Москва в дългосрочен план - особено ако не се стигне до допълнителна помощ от САЩ.

"Не върви добре, но всичко зависи от това", казва един от източниците. "Ако помощта се възобнови и дойде бързо, не всичко е загубено."

Удари по производствените съоръжения в Украйна

Напоследък Русия се насочва и към вътрешното отбранително производство на Украйна със своите оръжия с далечен обсег на действие.

"Ако беше миналата есен, щяхме да говорим за това как те се насочват към критичната инфраструктура", коментира служителят на НАТО. "Сега това, което виждаме, е известно пренасочване към украинската отбранителна промишлена база."

Според него Русия произвежда всеки месец между 115 и 130 ракети с далечен обсег и 300 до 350 еднопосочни ударни дрона, базирани на ирански модели, предоставени от Техеран. Но въпреки това, ако преди войната Русия е имала в арсенала си запаси от хиляди ракети с далечен обсег, днес те се колебаят около 700. Напоследък руснаците са започнали да заделят този тип оръжия, за да ги използват в големи залпове, опитвайки се да пречупят украинската противоракетна отбрана. И компенсират, като увеличават използването на безпилотни самолети, изпращайки средно четири пъти повече дронове на месец в сравнение с миналата зима.

Може би най-голямото предизвикателство за Русия е производството на танкове и други бронирани машини. Тя произвежда около 125 танка месечно, но по-голямата част от тях са по-стари модели, които на практика са ремонтирани, като се очаква около 86% от основните бойни танкове, които Русия е произвела през 2023 г., да бъдат именно такива.

Русия има около 5000 танка на склад, но "вероятно голям процент от тях не могат да бъдат ремонтирани и са подходящи само за части”.

Москва е загубила най-малко 2700 танка, което е повече от два пъти над общия брой, който първоначално разположи в Украйна през февруари 2022 г., когато започна инвазията.

"Трансформираната" икономика на Русия

Длъжностните лица на западните съюзници наблюдават отблизо руската икономика, за да разберат как взаимодействието между свръхмощния отбранителен сектор, западните санкции и усилията на Путин да подготви икономиката си за война се отразяват на способността на Кремъл да поддържа конфликта.

Според служител на НАТО войната напълно е "трансформирала" руската икономика в сравнение с постсъветския период, когато водещ сектор е бил петролът. Сега отбраната е най-големият сектор на руската икономика, а петролът плаща за него. Това създава някои дългосрочни дисбаланси, които вероятно ще бъдат проблематични за Русия, но засега това работи, смятат от Европейското командване на САЩ:

"В краткосрочен план - да речем, през следващите около 18 месеца - тя може би ще остане устойчива икономика".

Пентагонът обмисля дали да се възползва от последния останал източник на финансиране, с който разполага - но преди това не е бил склонен да похарчи каквато и да е част от тези останали пари без гаранции, че ще бъдат възстановени от Конгреса, тъй като вземането от запасите на Министерството на отбраната без план за попълване на може да повлияе на готовността на самата американска армия.