"Нашето знаме е синьо-жълто. Това е флагът, за който живеем, умираме и тържествуваме. Никога няма да развеем други флагове".

Това написа украинският външен министър Дмитро Кулеба в социалната мрежа X в отговор на призива на папа Франциск към страните във войната в Украйна да имат "смелостта да вдигнат белия флаг и да преговарят“ - изявление, което мнозина тълкуваха като призив към Киев да се предаде.

Кулеба предупреждава, че не трябва да се повтарят грешките от миналото и призовава за подкрепа на Украйна и нейното население, което се бори за живота си.

"Най-силен е този, който в борбата между доброто и злото застава на страната на доброто, вместо да се опитва да ги поставя на една и съща основа и да го нарича „преговори“. Междувременно, когато става въпрос за бял флаг, ние знаем стратегията на Ватикана от първата половина на 20-и век. Призовавам да избягваме да повтаряме грешките на миналото и да подкрепяме Украйна и нейните хора, който просто се борят за живота си", гласи коментарът на Кулеба, който визира позицията на Римокатолическата църква спрямо нацистка Германия.

Кулеба изразява надежда, че папа Франциск ще успее да намери възможност да посети Украйна:

"Благодарим на негово светейшество папа Франциск за неговите непрекъснати молитви за мир и ще продължим да се надяваме, че след две години на опустошителна война в сърцето на Европа, той ще намери възможност да направи апостолическо посещение в Украйна, за да подкрепи милионите украински католици, над пет милиона гръкокатолици, всички християни и всички украинци.".

Папа Франциск беше многократно критикуван днес за думите си в интервю, записано миналия месец за швейцарския телевизионен оператор RSI и частично цитирано в събота от Reuters. В него Франциск използва фразата „смелостта на бялото знаме“, докато твърди, че Украйна, изправена пред евентуално поражение, трябва да бъде отворена за мирни преговори с посредничеството на международните сили.

Външният министър на Полша, отявлен съюзник на Киев, и посланикът на Украйна във Ватикана използваха аналогии с Втората световна война, за да осъдят забележките на папата, докато лидер на една от украинските християнски църкви каза, че само решителната съпротива на страната срещу руската агресия е предотвратила масово клане на цивилни.

„Какво ще кажете за баланса да насърчите Путин да има смелостта да изтегли армията си от Украйна? Мирът ще настъпи веднага, без да са необходими преговори“, пише полският външен министър Радослав Шикорски в публикация в X.

Андрий Юраш, посланикът на Украйна към Светия престол, посочва, че е „необходимо да се извлекат поуки“ от този конфликт. Публикацията му в X изглежда сравнява коментарите на папата с призиви за „преговори с Хитлер“, докато издига „бял флаг, за да го задоволи“, отбелязва Associated Press.

Говорител на Ватикана по-късно поясни, че папата подкрепя „спиране на военните действия (и) примирие, постигнато със смелостта на преговорите“, а не категорична украинска капитулация. Матео Бруни каза, че журналистът, интервюирал Франциск, е използвал термина „бял флаг“ във въпроса, който е предизвикал противоречивите забележки.

Архиепископ Святослав Шевчук, главата на Украинската гръкокатолическа църква, каза в неделя, че капитулацията не е в съзнанието на украинците.

„Украйна е ранена, но непокорена! Украйна е изтощена, но ще издържи. Повярвайте ми, на никого не му минава през ума да се предаде. Дори там, където днес има битки: чуйте нашите хора в Херсон, Запорожие, Одеса, Харков, Суми“, каза Шевчук по време на среща с украинци в Ню Йорк, цитиран от AP.

Шевчук също говори за бруталността на агресията на Москва, като спомена града близо до Киев, където руската окупация остави стотици цивилни мъртви по улиците и в масови гробове, предава AP. По думите му, ако не е била яростната съпротива на украинците, докато руските сили са марширували към столицата през февруари 2022 г., ужасяващите сцени от Буча, биха били „само въведение“.

По време на молитвата Ангел Господен в неделя от прозореца с изглед към площад Свети Петър Франциск каза, че се моли „за мир в измъчената Украйна и в Светите земи“, посочва още AP.

„Нека военните действия, които причиняват огромни страдания сред цивилното население, бъдат прекратени възможно най-скоро“, каза той.