След месеци на това, което изглеждаше като ефективна безизходица, в украинския конфликт се появява нов разказ: ако Западът не разшири и не ускори подкрепата си за армията на Украйна, Русия скоро може да получи голяма възможност.

И тъй като Камарата на представителите на САЩ все още не е одобрила нов пакет от американска военна помощ, европейските съюзници от НАТО се стремят да увеличат приноса си към военните усилия. Но не всички от тях са на едно и също мнение - и най-голямата икономика на континента изведнъж изглежда като основен политически и стратегически проблем за Украйна.

От руската инвазия през февруари 2022 г. насам Германия измина дълъг път. Тогавашното сравнително ново правителство, ръководено от канцлера Олаф Шолц, прокара сериозна промяна в германската отбранителна политика. То обяви, че страната ще предостави на Украйна военно оборудване - ход, който помогна да се докаже колко сериозно Западът приема конфликта, посочва Euronews.

Оттогава насам обаче ролята на германците във войната е донякъде объркана. От една страна, техните пари и материали достигат до Украйна, макар и на принципа "стоп-старт". Министерството на отбраната ясно признава сериозността на конфликта: то все по-често призовава Европа да предвиди по-голяма руска заплаха за страните извън Украйна и разполага батальони с бойна готовност в Литва. Това означава, че германските войски ще бъдат на пост само на 100 км от руската граница.

Но от друга страна, правителството на Шолц се противопоставя на натиска да сподели един от най-мощните си военни ресурси с украинците точно когато те имат най-голяма нужда от него.

Става дума за Taurus – неуловима "стелт" ракета с обсег на действие 500 км - два пъти по-голям от този на британските ракети Storm Shadow и френските Scalp, които Украйна използва за поразяване на големи руски военни обекти.

Украинците искат системата Taurus от месеци, но Шолц досега е отказвал. Канцлерът твърди, че ракетите не могат да бъдат изпратени на Украйна, тъй като това би наложило разполагането на германски войски на терен, които да ги програмират - ход, който според него може да доведе до опасна ескалация.

Шолц направи сериозна дипломатическа грешка по време на скорошната среща на върха, когато намекна, че френските и британските сили управляват крилати ракети, които привидно са под украински контрол - нещо, което нито една от страните не признава, че се случва.

Ръководителят на Комисията по външни работи на Камарата на общините на Обединеното кралство нарече забележките "погрешни, безотговорни и шамар в лицето на съюзниците".

Но по-лошото от отказа на Шолц беше изтичането на запис, в който се чува как офицери от германските военновъздушни сили директно противоречат на аргументите на канцлера, като вместо това потвърждават, че ракетата всъщност няма да изисква разполагането на германска работна сила на територията на Украйна.

Записът беше разкрит в руски медии, като Москва заплаши Германия с "тежки последици", ако ракетата бъде използвана във войната.

Бившият президент Дмитрий Медведев, който изразяваше някои от най-крайните реторики на Кремъл след инвазията, отговори с няколко националистически тиради чрез Telegram, като сподели стихотворение от времето на Втората световна война, озаглавено "Убий го!", и написа: "Призивът на Великата отечествена война отново стана актуален: "СМЪРТ НА ГЕРМАНО-НАЦИСТКИТЕ ОКУПАТОРИ!"

На къс пас

Фактът, че такъв деликатен разговор изобщо може да бъде записан и да изтече, не на последно място от руснаците, ужаси мнозина в Германия и НАТО в по-широк план, отбелязва Euronews.

Но разкритието, че публичният претекст на Шолц за задържането на Taurus е неоснователен, предизвика дълбок гняв.

Според Бенджамин Талис, старши сътрудник в Германския съвет за външни отношения, записът показва, че канцлерът не е истински ангажиран с украинската победа.

"Задържането по този начин рискува да доведе до украинско поражение, което би изложило цяла Европа на голям риск", казва той пред Euronews. "Аргументите на Шолц бяха разглобени един по един и разкрити като оправдания. Съюзниците са изпращали подобни оръжия и не са се сблъсквали с ответни действия. Всичко, което Шолц прави, е да показва слабост и да превръща Германия в още по-голяма мишена.

"След изтичането на информация за Taurus изглежда, че това, от което Шолц наистина се страхува, е ефективността на оръжието. Това издава позицията му, че не иска Украйна да спечели - и това е подход, който подвежда всички европейци, като ни прави по-малко сигурни."

Сагата с ракетата и изтеклия запис идва в изключително неподходящ момент в украинския конфликт.

Скорошният руски напредък в източната част на страната се дължеше до голяма степен на недостига на боеприпаси, който Киев и някои от неговите съюзници отдават на бавното снабдяване от страна на някои западни държави.

Според Киев руската армия е загубила над 400 000 военнослужещи от февруари 2022 г. насам. Украинските въоръжени сили в момента се съсредоточават върху унищожаването на ценни военни активи, които руснаците трудно ще заменят, сред които и високотехнологичен патрулен кораб, който беше ударен от морски дрон на 4 март.

Тези удари имат множество предимства: освен че не струват животи на украинците, те едновременно подкопават тактическите способности на Русия и оспорват идеята, че огромните ѝ ресурси предлагат гаранция за победа. Същото важи и за ракетните удари, както и тези с дронове на руска територия, особено в граничния регион Белгород, който Украйна е атакувала многократно.

Но без достатъчно западно оборудване, както и с все повече съобщения за отстъпление на войски с изчерпани боеприпаси, Украйна ще се бори да запази надеждите на най-близките си съюзници.