Стремежът на американския президента Джо Байдън да изпрати повече помощ на Украйна направи крачка напред, след като Сенатът прие пакет от 95,3 милиарда долара във вторник, който включва също средства за съюзниците Израел и Тайван, преодолявайки възраженията на много републиканци, които се противопоставиха на плана за толкова големи разходи, предава The Wall Street Journal.

Одобрението на мярката от Сената със 70-29 гласа идва в критичен момент за Украйна, която изпитва недостиг на доставки и работна ръка след неуспешното контранастъпление срещу Русия миналата година. Двадесет и двама републиканци са се присъединили към почти всички демократи в подкрепа на законопроекта. Трима членове на групата на демократите са изразили загриженост относно военните операции на Израел в Газа и са гласували против.

„С този законопроект Сенатът декларира, че американското лидерство няма да се поколебае, няма да се провали“, заяви лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър, цитиран от WSJ.

В публикация в социалните медии украинският президент Володимир Зеленски благодари на сенаторите, като написа: „Продължаващата подкрепа на САЩ помага за спасяването на човешки животи от руския терор.“

Логистика на войната: Как САЩ се подготвят за китайска атака срещу ТайванЛогистиката в Тихия океан е една от най-големите уязвимости на американската военна машина

Законопроектът сега отива в Камарата на представителите, контролирана от Републиканската партия, където е изправен пред несигурна съдба поради по-голямата власт на скептиците към Украйна и влиянието на републиканския фаворит за президент Доналд Тръмп, който се противопоставя на изпращането на повече помощ и наскоро предложи пакетът да се превърне в заем. Идеята му получи различни определения от републиканците – от „нестандартна“ до „брилянтна“.

Поддръжниците на законопроекта в Сената, които включват както Шумър, така и лидера на малцинството Мич Макконъл, твърдят, че САЩ рискуват собствената си сигурност и настоящия глобален ред, ако се обърнат навътре и игнорират възхода на авторитарни сили по света.

Републиканецът Мит Ромни, подкрепил законопроекта, нарича мярката за Украйна „най-важният вот, който някога ще вземем като сенатори на САЩ“. По думите му оставянето на Украйна да падне ще има вълнообразни ефекти по целия свят, отваряйки вратата за Русия да нахлуе в съюзник на НАТО и изпращайки сигнал на Китай, че САЩ няма да се противопоставят на превземането на Тайван.

Сенатът на САЩ с важна крачка за нова финансова помощ за Украйна и ИзраелПредложението веднага се сблъска с опозиция от страна на Камарата на представителите

Противниците на законопроекта от своя страна описват продължаващата помощ за Украйна като глупост, твърдейки, че Америка няма ресурсите да продължи да подкрепя Киев или че руският президент Владимир Путин така или иначе ще надделее.

Други настояват, че САЩ трябва да осигурят по-добре собствената си граница, преди да осигурят повече помощ в чужбина.

Републиканският сенатор Ранд Пол нарече законопроекта „среден пръст за всеки работещ мъж и жена в Америка“, добавяйки: „С него казваме на американците: Не ни пука за вас. Грижа ни е повече за Украйна, отколкото за нашата южна граница.

„Ако ви е грижа за украинския народ, трябва да направите всичко възможно, за да сложите край на тази война“, каза републиканецът Рон Джонсън, който се противопостави на законопроекта. „Това не означава, че подкрепям Путин. Той е зъл военнопрестъпник. Но той няма да загуби. И в даден момент хората тук трябва да признаят тази реалност.“

Конгресът проведе четири отделни гласувания, за да отдели повече от 110 милиарда долара за Украйна през 2022 г., когато демократите контролираха двете камари и Белия дом, но не предостави пари за Украйна миналата година, след като републиканците спечелиха Камарата. Новият пакет от помощ ще съдържа най-голямото еднократно вливане на помощ за Украйна след руската инвазия, предоставяйки около 60 милиарда долара свързани с Украйна, като голяма част от тях са налични до 30 септември 2025 г.

Ислямизъм, Русия, Китай: Какво плаши най-много гражданите на ЗападаКонстатациите сочат разминаване между обществените и политическите нагласи

Това включва около 20 милиарда долара за попълване на американските запаси, изтеглени по време на предишни кръгове на подкрепа за Украйна, и 13,8 милиарда долара, за да помогне на Украйна да закупи оръжия и боеприпаси от САЩ. Също така включва 7,85 милиарда долара, за да помогне за поддържането на правителството на Украйна – намаление от поисканите 11,8 милиарда долара от администрацията на Байдън – и забрана за използване на средствата за покриване на пенсии за украинци.

Сметката също така включва 14,1 милиарда долара за Израел, както за системи за противоракетна отбрана, така и за подпомагане на Израел да финансира други оръжия, и 9,15 милиарда долара за предоставяне на храна, вода и друга хуманитарна помощ в горещи точки, включително Газа, Западния бряг и Украйна.
Той предоставя 2,4 милиарда долара за подкрепа на операциите на САЩ, свързани с атаките на хутите срещу глобалните корабни операции в Червено море. Обхваща отделни санкции и мярка срещу прането на пари, насочени към разбиване на групи, внасящи смъртоносен фентанил в САЩ.