Украйна е отделила половината от бюджета си за 2024 г. на стойност 82 млрд. евро за отбранителния сектор. Военният натиск, съчетан с намаляващите приходи от засегнатата икономика, остави други приоритети с малко или никакво финансиране.

Това прави страната зависима от финансовата помощ от чуждестранни донори, главно от Европейския съюз, Съединените щати и други партньори от Г-7.

Министерството на финансите на Украйна изчислява, че през 2024 г. ще са ѝ необходими 34,45 млрд. евро, под формата на външни вноски, което е малко под сумата, получена през 2023 г.

В писмено изявление за Euronews министерството заяви, че очаква Брюксел да предостави 12,5 млрд. евро тази година като част от четиригодишен фонд от 50 млрд. евро, известен като Механизъм за Украйна. От своя страна Вашингтон обеща да преведе 11,8 млрд. долара.

Зеленски публикува доходите си в подкрепа на борбата с корупциятаЗеленски призова държавните служители да оповестяват доходите си като част от усилията за повишаване на прозрачността и премахване на корупцията

Киев разчита и на Международния валутен фонд да одобри заем за 5 млрд. евро. Останалата част от помощите трябва да бъде финансирана от други западни съюзници, най-вече от Обединеното кралство, Норвегия, Канада и Япония, пише Euronews.

Освен за отбрана, финансовите инжекции са предназначени за поддържане на широк спектър от основни услуги, включително образование, здравеопазване, социална закрила и пенсии.

С други думи, Украйна насочва по-голямата част от приходите, които събира, директно към военните усилия, докато западните фондове поддържат функционирането на държавата.

Независимо от това колко належащи са станали тези вноски, както ЕС, така и САЩ се намират в политическа безизходица и в момента не могат да решат икономическите трудности на Киев, коментира Euronews.

Предложението за помощи на президента на САЩ Джо Байдън заседна в идеологическа битка в Конгреса, където републиканците изискват фокусиране по отношение на миграцията и граничния контрол в замяна на отпускане на нови средства за УАкрайна.

Сагата ЕС срещу Орбан продължава. Този път - задкулисноГневът на Брюксел нараства заради

В Брюксел механизмът от 50 млрд. евро е блокиран от унгарския министър-председател Виктор Орбан, който предизвика разочарование заради "транзакционните" си искания и негъвкавото си отношение.

Ветото на Орбан ще бъде на първо място в дневния ред по време на извънредната среща на лидерите на ЕС по-късно тази седмица.

Едновременната безизходица във Вашингтон и Брюксел принуди Киев да предприеме временни мерки, за да предотврати срива на основни услуги. Министерството на финансите обаче предупреждава, че това решение е нестабилно и не може да бъде удължено до края на годината.

"Тези мерки са с ограничен ефект и всички наши партньори споделят чувството за спешност и ясно разбират високата необходимост от по-нататъшно стабилно и предвидимо външно финансиране в името на запазването на макрофинансовата стабилност и поддържането на напредъка, постигнат през 2023 г.", заяви говорител на министерството пред Euronews.

"Въпросът за размера на средствата от ЕС все още се обсъжда. Разчитаме, че страната от ЕС ще одобри Механизма за Украйна в началото на февруари".