Унгария обвини Европейския съюз в изнудване, след като от изтекъл конфиденциален документ стана ясно, че блокът планира да саботира икономиката ѝ, ако на срещата на върха в четвъртък бъде наложено вето върху нов пакет помощ за Украйна.

"Унгария не се поддава на изнудване", написа министърът по европейските въпроси Янош Бока в публикация в X.

"Документът, изготвен от брюкселски бюрократи, само потвърждава това, което унгарското правителство твърди от дълго време: достъпът до фондовете на ЕС се използва за политическо изнудване от Брюксел", добави той.

Според доклада, Брюксел е заявил, че ако Будапеща не отстъпи, лидерите на ЕС трябва да се ангажират да спрат цялото финансиране за страната, което ще притесни настроенията на пазарите, ще отслаби унгарската валута форинт и ще доведе до рязко повишаване на лихвите по заемите, отбелязва CNBC.

Сагата ЕС срещу Орбан продължава. Този път - задкулисноГневът на Брюксел нараства заради

Високопоставен служител на ЕС определи документа като справочна бележка, характеризираща настоящото състояние на унгарската икономика и заяви, че в него не се очертава никакъв конкретен план, свързан с Будапеща, бюджета на ЕС или финансирането на Украйна.

Служителят заяви пред CNBC, че преговорите за бюджета продължават и ще се основават на постигането на компромис, който да е приемлив за всички 27 държави членки.

Нова ескалация на напрежението

Напрежението между ЕС и най-проруски настроената държава членка се покачва, след като премиерът Виктор Орбан се зарече да блокира използването на бюджета за отпускане на 50 млрд. евро финансова помощ за Украйна.

Орбан да напусне залата: Докога ще издържи новата стратегия на евролидеритеТози ход беше приветстван от някои като гениална маневра, но от други като опасен прецедент, който може да разбие единството на ЕС

Припомняме, че през декември именно Виктор Орбан блокира удължаването на помощта за разкъсваната от война Украйна и се въздържа при гласуването, което проправя пътя ѝ към преговорите за присъединяване към ЕС.

Унгария не за първи път се оказва трън в очите на ЕС заради подкрепата на блока за Украйна.

Тя е и единственият останал възпрепятстващ фактор в кандидатурата на Швеция за членство в НАТО, след като миналата седмица парламентът на Турция одобри кандидатурата на Стокхолм.

Предстои тази седмица Орбан да се срещне с шведския си колега Улф Кристерсон, за да обсъдят допълнително кандидатурата за Алианса.

Турция одобри влизането на Швеция в НАТО, последната дума е на УнгарияЕрдоган премахна едно от последните останали препятствия пред историческото разширяване на алианса

Прецедентът член 7

Междувременно стана ясно, че Европейската комисия на този етап няма да приложи член 7, т.нар. "ядрена опция", срещу Унгария за нарушаване на основните права, докато не получи силно мнозинство сред държавите членки.

"Не е възможно Комисията да вземе решение в този процес", коментира Дидие Рейндерс, европейски комисар по правосъдието, цитиран от Euronews.

От 2018 г. Унгария е в първата фаза на член 7 заради отстъплението от демокрацията, наблюдавано от министър-председателя Виктор Орбан, който е обвиняван в отслабване на независимостта на съдебната власт, на медийния плурализъм, злоупотреба с извънредни правомощия, приемане на анти-ЛГБТ законодателство и възпрепятстване на правата на убежище.

Фон дер Лайен и Сорос станаха мишени в нова кампания на Виктор ОрбанГлавният говорител на ЕК заяви, че фон дер Лайен е била

Едноличното решение да наложи вето на предложения фонд от 50 млрд. евро за предоставяне на дългосрочна финансова помощ на Украйна драстично увеличи раздразнението в Брюксел, което доведе до призиви за решителни действия.

В язвителна резолюция, гласувана по-рано този месец, Европейският парламент поиска член 7 да превключи на втора предавка и да установи "наличието на сериозно и трайно нарушение" на основните права в Унгария.

Но тази стъпка, която никога не е била задействана, изисква писмено предложение от Европейската комисия или от една трета от държавите членки.

ЕС има план Б, ако Орбан спре помощта за УкрайнаПлащания от общия бюджет на ЕС се нуждаят от единодушната подкрепа на всички държави членки

След като предложението бъде внесено, лидерите на ЕС могат да проведат единодушно гласуване - без обвинената страна, за обявяване на сериозното правно нарушение.

"В момента Комисията няма решение за задействане на следващата стъпка по член 7", заяви Рейндерс след среща на министрите по европейските въпроси в Брюксел.

"Причината за това е съвсем проста", добави той, сочейки директно с пръст липсата на консенсус в Съвета.

Посредниците Фицо и Мелони

Въпреки че някои дипломати предполагат, че настроението за ускоряване на действието на член 7 е станало по-благоприятно в светлината на ветото на Орбан и неговите "транзакционни" искания, Рейндерс даде да се разбере, че необходимото единодушие е далечен сценарий.

"Няма нищо по-лошо от това да подадеш предложение и да видиш, че е отхвърлено", категоричен е Рейндерс. "Ако в Съвета има ясен сигнал за мнозинство, разбира се, че Комисията ще следва позицията на държавите членки."

Унгария ще получи 920 млн. евро от фондовете на ЕС без обвързващи условияСумата идва благодарение на RePower EU - амбициозния план на Европейския съюз за диверсификация от вноса на изкопаеми горива и ускоряване на екологичния преход

Словакът Роберт Фицо, който по-рано изрази резервите си относно 50-милиардния фонд за Украйна, както и италианкския премиер Джорджа Мелони, която се опита да се позиционира като посредник между Будапеща и Брюксел, са сред лидерите, които може да се разколебаят относно задействането на член 7, допълва Euronews.

След като бъде установено "сериозно и постоянно нарушение", член 7 може да доведе до трета фаза: спиране на членските права, включително правото на глас.

Лишаването на Орбан от правото му на вето би разрешило безизходицата по отношение на помощта за Украйна и би осигурило на Киев необходимата ликвидност, за да запълни все по-задълбочаващия се бюджетен дефицит.

Politico: Украйна се стреми да изглежда смела, докато Западът се колебаеТрусове от САЩ, Полша и Словакия подкопават посланието, че западните съюзници ще се придържат към подкрепата си за Киев във войната с Русия

Радикален ход с непредвидими последици

Но превръщането на Унгария в безсилна, второкласна държава членка би било радикален ход с непредвидими последици.

Говорейки при условие за анонимност, високопоставен дипломат от ЕС заяви, че засилването на действието на член 7 би било "неуместно", докато блокът е в процес на намиране на решение между 27-те държави членки.

Други обаче са категорично на противоположна позиция.

"Трябва да обясним на унгарския народ: Искат ли те да бъдат тези, които ще кажат на украинците: "Съжаляваме, оставяме ви на мира и просто се опитайте да си помогнете сами"? Не бива да забравяме собствената си история и това, че сме били щастливи да получим подкрепата на другите", заяви Ксавие Бетел от Люксембург, визирайки освобождението на Европа по време на Втората световна война.