С наближаването на втората годишнина от войната в Украйна на 24 февруари, Киев е подложен на все по-голям натиск за дипломатически изход чрез преговори с Русия.

Италианският министър на отбраната Гуидо Кросето намекна днес, че макар подкрепата на Рим за Украйна да остава твърда, е дошло времето за преговори, съобщава The Guardian.

Кросето заяви пред италианския парламент, че "след неуспеха на украинската контраофанзива да даде решителни резултати изглежда, че е настъпил моментът за решителни дипломатически действия наред с помощта, която предоставяме, защото и от двете страни идват редица важни сигнали".

Въпреки това, призова италианските законодатели да останат непоколебими в подкрепата си за Украйна. "Нашата подкрепа за Украйна остава силна и напълно непроменена", допълни той пред Долната камара на парламента.

През декември правителството гласува за удължаване на военната помощ за Киев с още една година.

NYT: Путин дава тих сигнал, че е готов за прекратяване на огъня в УкрайнаИзданието изброява няколко възможни мотива на Путин

Контраофанзивата на Украйна миналото лято не успя да измести значително фронтовата линия и руските сили са се укрепили в силни позиции в южната и източната част на страната, отбелязва CNBC.

Военните експерти не предвиждат особена промяна през 2024 г., освен ако подкрепата на Запада за Украйна не престане, като прогнозират, че нито една от страните няма да бъде готова за мирни преговори, освен ако не държи надмощие във войната, което да ѝ даде преговорна сила.

На този фон, ден преди началото на Световния икономически форум в Давос, Украйна и Швейцария трябва да бъдат съвместни домакини на среща на върха на съветниците по национална сигурност от международните съюзници.

Акцентът ще бъде върху популяризирането на украински мирен план от 10 точки. Русия няма да присъства на събитието.

Има ли „умора от Украйна“ и какво може да означава това за КиевБез западна подкрепа, смятат анализатори, Украйна може да загуби войната до лятото

Украйна и Литва подписаха споразумение за подкрепа на отбраната

По време на изненадващо пътуване до Литва днес украинският президент Володимир Зеленски заяви, че няма натиск от страна на партньорите на страната да спре борбата срещу Русия, въпреки изказването на Кросето.

Зеленски съобщи в X, че той и президентът на Литва Гитанас Науседа са подписали ново споразумение за подкрепа в областта на отбраната.

"Благодарен съм на Литва за новата подкрепа в областта на отбраната, за която се договорихме - не само за помощ, но и за съвместно производство - особено на оборудване за борба с дронове, което е от решаващо значение на фронтовата линия, както и в други области на отбранителното производство. Днес подписахме съответните документи."

В патова ситуация ли е контраофанзивата? Разногласията в Киев се засилватВоенокомандващият Валерий Залужний смята, че

Литовските власти одобриха пакет от дългосрочна военна помощ за Украйна на стойност 200 млн. евро.

Плановете включват изпращане на боеприпаси, генератори и детонационни системи през януари, както и на бронетранспортьори М577 през февруари, съобщава Al Jazeera.

"Продължаваме да подкрепяме смелите украинци в борбата им с всички средства: военни, икономически и политически", заяви Науседа.