Рейтингът Германската социалдемократическа партия (СДПГ) на канцлера Олаф Шолц спадна до най-ниското си равнище за последните четири години, съобщи вестник BILD am Sonntag, цитиран от БТА.

Подкрепа за ГСДП изразяват едва 13% от участниците в проучване на общественото мнение, проведено от социологическа агенция "Инса" по поръчка на изданието.

Рейтингът на социалдемократите е намалял почти два пъти, откакто спечелиха парламентарните избори през 2021 г. с 25,7% от гласовете на гражданите.

Партия "Зелените/Съюз 90", която е част от управляващата "светофарна коалиция", също получава одобрението на 13% от участниците в анкетата. Загубата на подкрепа сред избирателите от 2021 година насам възлиза на два процентни пункта.

На първо място в проучването на общественото мнение се класира опозиционният блок на Християндемократическия и Християнсоциалния съюз (ХДС/ХСС), за който са готови да гласуват 30% от анкетираните.

На второ място е "Алтернатива за Германия", която получава подкрепата на 22% от анкетираните. Едва 5% от респондентите заявяват, че ако изборите бяха днес, щяха да дадат гласа си за Свободната демократическа партия (СвДП).

"Левите" пък получават 3%, което е под минималния праг за влизане в Бундестага, а новоучреденият "Алианс на Сара Вагенкнехт" отбелязва резултат от 7 %.

Общият рейтинг на трите партии от управляващата коалиция (ГСДП, "Зелените/90" и СвДП) в момента възлиза на 31%.