Вчера Оксфорд обяви думата на 2023 г. - rizz – отнасяща се за човек със „стил, чар или харизма“.

Това провокира Politico да се запита: Кои политици в Европа имат най-голяма харизма и кои са с най-голям rizz дефицит?

След проучване на Politico Towers, изданието стига до окончателен рейтинг, уточнявайки, че високото ниво на rizz не представлява одобрение.

Ето резултатите за няколко европейски политици по скалата от 1 до 10.

Еманюел Макрон, президент на Франция: 4/10

Някога френският президент имаше много блясък - имаше нещо в неговата дръзка усмивка и в центристкия му популизъм.

Уви, както често се случва, Макрон летеше твърде близо до слънцето. Първото нещо, което свали неговият rizz, пише Politico, беше предупреждение към ученик, че го нарича „Ману“, последвано от заповед да се обръщат към него с „г-н. президент”.

След него и потоп. Politico търси наследниците на МакронНасилието на протестите срещу пенсионната реформа във Франция е лошо. Това, което ни казва за политическото бъдеще на страната, е още по-лошо

Олаф Шолц, канцлер на Германия: 2/10

Вероятно никой не очаква блясък и очарование от лидера на най-голямата икономическа сила в ЕС, но е трудно е да се намери политик с по-малко rizz от германския канцлер, според Politico.

Независимо дали изнася речи пред Бундестага или отговаря на въпроси на репортери, Олаф Шолц притежава типичното перчене на експерт-счетоводител, мръщещ се над данъчната ви декларация, коментира изданието.

Володимир Зеленски, президент на Украйна: 9/10

Съдържателни крилати фрази, вдъхновяващи речи, храброст, симпатични танцови движения - Зеленски беше знаменитост преди да стане президент на Украйна - и това си личи, пише Politico.

Time обяви Зеленски и духът на Украйна за Личност на годинатаTой вдъхнови украинците и спечели световно признание за куража, проявен при съпротивата срещу унищожителната руска инвазия, посочва Time

Джорджа Мелони, министър-председател на Италия: 3/10

Италианският премиер стартира ниско в ризометъра - оказва се, че изграждането на лична марка върху любовта към Властелинът на пръстените не ви печели точки пред тълпата, посочва Politico, имайки предвид, че фентъзи епосът е любимото литературно произведение на Мелони. Като млада активистка тя се облича като хобит; след като стана министър, тя позира до статуя на Гандалф за фотосесия в списание.

Нещата се влошиха тази година, когато Мелони се хвана на шега на руски комедианти, представящи се за служители на Африканския съюз, казвайки им, че европейските лидери са „уморени“ от войната в Украйна.

Бихме очаквали повече дигитален ум от човек, който се е наричал „малкия дракон на италианския undernet“ в онлайн чат стаите в началото на 20-те си години, коментира Politico.

Джорджа Мелони падна в капана на руските комици В телефонен разговор тя коментира, че има доста умора сред европейските лидери относно войната на Русия срещу Украйна

Борис Джонсън, бивш премиер на Обединеното кралство: 7/10

Премиерът на Обединеното кралство Риши Сунак няма rizz. Лидерът на лейбъристите Кийр Стармър? Напълно без rizz. Лиз Тръс определено не е Риз Тръс. Найджъл Фарадж има малко rizz, но неговата развълнувана персона е толкова изфабрикувана, че и децата могат да надушат това на километър разстояние, пише Politico и посочва: Най-популярният британски политик е Александър Борис де Пфефел Джонсън.

Знаем какво си мислите: никой с име „де Пфефел“ не би могъл да бъде харизматичен. Изненадани сме като всеки друг, пише Politico и допълва: И все пак, има нещо в това самоунищожаващо се, тромаво, подкрепящо Украйна самохвалство и дрънкане, което е толкова противно, че всъщност го прави rizz за огромна маса от хора.

Борис Джонсън казва, че Путин го е заплашил с ракетен ударДжонсън разказва за разговор между него и руският президент в документален филм на BBC

Роберта Мецола, председател на Европейския парламент: 6/10

Тя може и да няма блясъка на Барак Обама (10/10), но Мецола е най-харизматичният президент на ЕС, според Politico

Владимир Путин, президент на Русия: 0/10

Можем да кажем, че воденето на непредизвикана и брутална война срещу вашите съседи не е rizz. Както и снимките, които показват как яздите кон и ловувате без риза. Не е rizz и приятелството с лидерите на Северна Корея и Иран, пише Politico.

От всички световни лидери, за които можем да се сетим, Владимир Путин е този, с когото най-малко бихме искали да изпием чаша чай или бира, завършва изданието.