Всяка година издателството на Оксфордския университет подбира специална дума, която има релевантно културно значение. Думата за 2023 г., успяла да грабне вниманието на академиците от престижната институция, е “Rizz”.

Широко използваната дума в интернет, се определя като стил, чар или привлекателност, вид умение на човек да привлече романтичен или сексуален партньор.

Смята се, че думата е съкратена форма на „харизма“. Rizz може да се използва и като глагол: "rizz up" означава успешно да привлечеш или съблазниш човек.

Официално отменен: Круизът, който „никога не свършва“, няма да започнеСлед седмици на оглушително мълчание, компанията организатор призна, че няма кораб и отмени плаването

"Rizz беше избран от езиковите експерти на Oxford University Press (OUP) като интересен пример за това как езикът може да се формира и споделя в рамките на конкретни общности, преди да бъде възприет по-широко", пише в съобщение издателството, цитирано от Business Insider.

"Думата говори за това как по-младите поколения създават пространства - онлайн или лични - където те притежават и определят езика, който използват."

OUP заяви, че е вероятно с течение на времето все повече думи, произлизащи от социалните медии и интернет културата, да бъдат използвани в ежедневния език.

Президентът на Oxford Languages Каспър Гратуол коментира в изявление, че думата е достигнала своята най-голяма популярност през юни тази година, след като актьорът Том Холанд е бил попитан в интервю за Buzzfeed за своя rizz, на което той е отговорил, че "няма никакъв rizz".

Хората имаха възможност да гласуват в социалните медии, за да намалят списъка с думи, избрани от експертите. Тази година сред избраните бяха rizz, Swiftie, beige flag, prompt, heat dome, de-influencing, situationship и parasocial.

От извънземен шик до каубойски Crocs: 10 абсурдни модни тенденцииЧовешката кожа е част от дрехата, когато дрехата я няма

"Беше невероятно да видим как публиката отново се радва да бъде част от избора на дума на годината", казва Гратуол.

"Да бъдеш свидетел как хиляди хора дебатират и обсъждат езика по този начин наистина подчертава силата, която той има, за да ни помогне да разберем кои сме и да преработим това, което се случва със света около нас."

Миналата година Оксфордската дума на годината беше "goblin mode" - друг жаргонен термин, описващ "безпардонно самозадоволяващо се, мързеливо, небрежно или алчно" поведение.

През ноември Collins Dictionary посочиха, че думата на 2023 г. е "изкуствен интелект". Американската издателска компания Merriam-Webster избра “aвтентично“ за своята дума на годината.