Повечето германци не искат правителството им да разхлабва строгите си правила за вземане на заеми, за да се справи с бюджетната каша, но мнозина в страната, която се гордее с пестеливостта си, увеличават собствените си дългове, тъй като кризата с разходите за живот се задълбочава.

Коалицията на канцлера Олаф Шолц, припомня в свой анализ Reuters, беше неприятно изненадана от съдебно решение от миналия месец, което хвърли финансите ѝ в хаос и я принуди да преустанови действието на конституционно закрепената "дългова спирачка" за бюджета за 2023 г.

Разговорите тази седмица могат да решат дали тя ще се опита да спре и ограничението за нетни нови заеми през следващата година, за да запълни дупката в бюджета от 17 млрд. евро - ход, който би рискувал да предизвика гневни реакции и още едно правно предизвикателство от страна на опозиционните партии.

Най-високата сграда в Хамбург като символ на строителната криза в ГерманияНейната стойност се оценява на 1,3 млрд. евро след завършването ѝ, но предизвикателствата са много


Проучване на обществената телевизия ZDF показва, че 61% от германците са против разхлабването на дълговата спирачка, въпреки че алтернативата може да включва съкращаване на социалните помощи и субсидиите, които помогнаха на много хора да преживеят икономическите сътресения на пандемията и инфлацията.

Експертите по дълговете твърдят, че все повече хора в Германия вече са изправени пред финансови затруднения в резултат на пандемията и ръста на цените, които са намалили доходите им.

"Наблюдаваме ясен поврат в свръхзадлъжнялостта", казва пред информационната агенция Патрик-Лудвиг Ханцш, ръководител на икономическите изследвания в кредитната агенция Creditreform.

Броят на задлъжнелите лица се е увеличил за първи път от 2019 г. насам със 17 000 до 5,9 милиона, посочва Ханцш, като цитира число, което е коригирал с оглед на скорошна промяна в начина на измерване на тези данни.

Германската икономика се свива леко през третото тримесечие Брутният вътрешен продукт на страната е спаднал с 0,1% на тримесечна база


През 2023 г. се наблюдава и 30% скок на схемите "купи сега, плати по-късно" и по-малките заеми на вноски, посочват от Creditreform, тъй като някои хора с ограничени финансови възможности наваксват изоставането в потреблението.

В същото време кредитната агенция наблюдава увеличение на "меките" показатели за свръхзадлъжнялост - които често предшестват "твърдите" проблеми като фалита.

"Преди да се сблъскате с частен фалит, има период на смущения в плащанията. Това наричаме "мека" свръхзадлъжнялост и тя всъщност се е увеличила отново за първи път след пандемията", казва Ханцш.

Центровете за консултации по въпросите на дълга казват, че често не са в състояние да отговорят на търсенето.

"Ние просто нямаме консултантски капацитет, за да се справим с това", казва Инес Моерс, управляващ директор на Федералната работна група за дългово консултиране в Германия. "Ако сега спирачката на цените на електроенергията бъде отпусната, тогава се притесняваме, че търсенето ще бъде още по-голямо".

Консенсус за бъдеще: Как икономиката на въглища разделя страните от ЕС Основният акцент сега е дали на срещата COP28 страните ще се споразумеят за първи път да се откажат от изкопаемите горива


Ограниченията на цените на енергията изтичат в края на годината.

Опитвайки се да потуши тези притеснения, Шолц заявява пред парламента миналата седмица, че обикновените германци ще бъдат защитени от бюджетната криза. Но мнозина не са убедени в това.

"Като банкер често съм виждал как хората затъват до шия в дългове и се оказват в дългова спирала", казва Йенс Мертенс, който работи в отдел "Продажби" в банка. "Държавата има много ненужни разходи, например всички велоалеи в Берлин или милиардите в Украйна. Именно там трябва да се правят икономии, а не за социални разходи за хората тук."

Министърът на финансите Кристиан Линднер е сред тези, които подкрепят бюджетните икономии, а не спиране на действието на дълговата спирачка.

Германско ДНК

Спомените за това как пестеливостта е проправила пътя на следвоенното възстановяване и колко скъпо е струвала реинтеграцията на бившата комунистическа Източна Германия са оформили у германците политическа култура на нежелание за задлъжняване.

Германия загърбва строгите строителни стандарти, за да подкрепи индустриятаПрез Q2 2023 цените на жилищата в страната са спаднали с най-много, откакто се води статистика


В разгара на дълговата криза в еврозоната тогавашният канцлер Ангела Меркел изтъкваше стереотипно благоразумната "швабска домакиня" като модел за Европа, докато закъсали държави като Гърция страдаха, че са принудени да правят строги икономии.

Сред западните държави германските домакинства имат относително нисък процент на задлъжнялост от около 100% от разполагаемия си доход през 2022 г. - в съседна Нидерландия това съотношение е повече от двойно.

И дори по време на криза германците имат едни от най-високите нива на спестявания сред индустриализираните нации. Средно домакинствата са успели да заделят около 11% от доходите си през първата половина на 2023 г., сочат правителствени данни.

За Райнер Холцнагел, председател на лобистката група на Асоциацията на германските данъкоплатци и убеден защитник на дълговата спирачка, внимателното бюджетиране е част от германския манталитет: "В нашето ДНК е заложено, че не искаме да оставим на децата си толкова много дългове."

Друго проучване на RTL Group показва, че само 34% от германците искат правителството да поеме повече дълг, въпреки че 53% смятат, че бюджетната криза ще засегне собствените им финанси.